AcasăȘTIRI EXTERNEDonald Trump intră din nou în ring. Vrea să se întoarcă la...

Donald Trump intră din nou în ring. Vrea să se întoarcă la Casa Albă, în 2024

Donald Trump intră din nou în ring. Vrea să se întoarcă la Casa Albă, în 2024

Reîntors în lumina reflectoarelor, în fața unei mulțimi de conservatori entuziaști, Donald Trump a declarat duminică că supraviețuirea Statelor Unite depinde de Grand Old Party, cochetând cu ideea de a candida la președinție în 2024.

„Suntem angajați într-o luptă pentru supraviețuirea Americii așa cum o cunoaștem”, a declarat miliardarul american la sfârșitul unui discurs de o oră și jumătate, care a încheiat Conferința acțiunii politice conservatoare (CPAC), duminică, în Orlando, Florida.

„Până la urmă, vom câștiga”

„Este o luptă. Este o luptă teribilă, teribilă, dureroasă”, a adăugat Trump, în primul său discurs de când a părăsit Casa Albă, la 20 ianuarie. „Dar până la urmă câștigăm întotdeauna”.

Refuzând încă să-și admită înfrângerea electorală în fața lui Joe Biden, Trump s-a arătat hotărât să se asigure că mișcarea sa populistă va păstra controlul asupra unui partid republican care se luptă să-și ascundă diviziunile.

„Parcursul incredibil pe care l-am început împreună (…) este departe de a fi încheiat. Și până la urmă, vom câștiga”.

„O să-i bat pentru a treia oară”

Omul de afaceri în vârstă de 74 de ani a lăsat să se înțeleagă, fără a afirma în mod clar, că ar putea candida la alegerile prezidențiale din 2024.

„Cu ajutorul vostru, vom lua înapoi Camera Reprezentanților, vom prelua Senatul, iar apoi un președinte republican va face o întoarcere triumfătoare la Casa Albă – Mă întreb cine va fi”, a lansat Trump, în uralele mulțimii.

„Au pus mâna pe Casa Albă”, a spus fostul președinte republican după ce a criticat gestionarea securității frontierelor de către Joe Biden. „Dar cine știe, cine știe, s-ar putea să decid să-i bat pentru a treia oară”, a adăugat el.

Ultimele săptămâni tumultuoase ale lui Donald Trump la putere au fost marcate de asaltul asupra clădirii Capitoliului, la 6 ianuarie, de către susținătorii săi, în timp ce Congresul se pregătea să confirme victoria lui Joe Biden, pe care Trump a denunțat-o ca fiind frauduloasă.

Un război intern a izbucnit în sânul Partidul Republican, între personalități precum liderul minorităților republicane din Senat, Mitch McConnell, dornic ca Trump să devină istorie, și cei ca senatorul Lindsey Graham – apropiat de Donald Trump – estimând că viitorul partidului depinde de energia bazei conservatoare pro-Trump.

Nu-și mai face alt partid

Donald Trump a declarat, duminică, că Partidul Republican este unit și a asigurat că nu are intenția de a încerca să creeze un nou partid, idee pe care fostul președinte a discutat-o ​​în ultimele două luni cu consilierii.

„Nu începem să facem noi partide. Avem Partidul Republican. Va fi unit și mai puternic ca niciodată. Nu încep un nou partid”, a spus el.

Fervoarea pro-Trump a fost totuși palpabilă la Orlando, unde a fost ridicată chiar și o statuie aurită a fostului președinte.

„Avem un proces electoral bolnav”

După o oră de discurs, Donald Trump și-a expus din nou acuzațiile, fără dovezi, de fraudă electorală în detrimentul său, mergând împotriva recomandărilor apropiaților care cred că este timpul de privit către viitor.

„Avem un proces electoral foarte bolnav și corupt care trebuie remediat imediat. Aceste alegeri au fost trucate”, a spus el mulțimii, care scanda „Ai câștigat!”.

Căutând să se erijeze drept principal adversar al lui Joe Biden, el a criticat politica actualului chiriaș de la Casa Albă privind imigrația și securitatea la granița cu Mexicul, reproșându-i succesorului său și lenta redeschidere a a școlilor,  închise din cauza focarului de Covid-19.

„Joe Biden a avut cea mai dezastruoasă primă lună a oricărui președinte din istoria modernă”, a spus Donald Trump, în ciuda ultimelor sondaje de opinie care au fost destul de favorabile democratului.

Un sondaj-avertisment

Potrivit unui sondaj public publicat chiar înainte de discursul său, aproape 70% dintre participanți au dorit ca el să candideze la funcția de președinte. Întrebați despre viitorul Partidului Republican, 95% dintre ei au votat pentru continuarea programului său populist, scrie Boursorama.

Dar doar 55% dintre ei au considerat că Trump ar trebui să fie candidatul partidului republican la prezidențialele din  2024, lucru pe care comentatorul conservator Karl Rove l-a numit un „avertisment”.

„Trebuie reînnoit”, a spus el.

 

 

 

 

 

 

author avatar
Tudor Borcea
191 afisari

3 COMENTARII

  1. In SUA sunt destule case de nebuni. Are de unde sa aleaga,ce sa mai astepte pana in 2024. Norocul lui si al altora ca el este ca dupa cum se stie,rautatea si nici prostia nu doare.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger