AcasăȘTIRI EXTERNEJoe Biden pregătește pedeapsa pentru prințul moștenitor al Arabiei Saudite

Joe Biden pregătește pedeapsa pentru prințul moștenitor al Arabiei Saudite

Joe Biden pregătește pedeapsa pentru prințul moștenitor al Arabiei Saudite

Casa Albă a declarat că își rezervă dreptul de a lua „orice măsură” împotriva prințului Mohammed bin Salman, acuzat de SUA că a „validat” asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi. Totodată, americanii au cerut desființarea unității de elită care l-a eliminat pe Khashoggi.

Amenințările Washingtonului la adresa Riadului escaladează. După publicarea unui raport al serviciilor secrete americane în care prințul moștenitor saudit, Mohammed bin Salman, alias MBS, este făcut direct responsabil de asasinarea lui Jamal Khashoggi, Casa Albă lasă să se înțeleagă că va veni și pedeapsa pentru MBS.

„Orice măsură, în orice moment și în felul nostru”

Washngtonul a anunțat că Statele Unite își rezervă dreptul de a-l sancționa pe prințul moștenitor saudit în viitor, dacă este necesar. „Bineînțeles, ne rezervăm dreptul de a lua orice măsură, în orice moment și în felul nostru”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

„Istoric, Statele Unite, prin președinții săi democrați și republicani, nu au sancționat niciodată șefii de guvern din țările cu care avem relații diplomatice”, a adăugat ea, scrie France 24.

În egală măsură, Statele Unite au cerut Riadului să pedepsească și să desființeze unitatea de elită saudită implicată în asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi.

Într-un raport al serviciilor americane de informații, recent publicat la cererea președintelui Joe Biden, în timp ce Donald Trump îl păstrase secret, Washington l-a acuzat public pe puternicul prinț Mohammed bin Salman că a „validat” asasinarea jurnalistului saudit în 2018, la Istanbul .

Dar paradoxal, guvernul american nu l-a sancționat (încă) pe tânărul prinț, pentru a evita o criză deschisă cu petromonarhia din Golf.

„Escadronului Tigrului”

Măsurile punitive anunțate vizează astfel un apropiat al lui MBS și Forța saudită de intervenție rapidă, acuzată că a fost implicat în crimă. „Cerem Arabiei Saudite să desființeze această unitate” a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price.

Forța saudită de intervenție rapidă, supranumită „Escadronul Tigrului”, de fapt o escadrilă a morții, ai cărei membri sunt loiali lui MBS, era supervizată de Saoud al-Qahtani, un fost consilier al lui Mohammed bin Salman la curtea regală saudită.

Potrivit Washingtonului, șapte dintre membrii „Escadronului Tigrului” săi făceau parte din comandoul care l-a ucis pe Jamal Khashoggi la Istanbul.

Această unitate „există pentru a-l proteja pe prințul moștenitor, răspunde doar în fața lui și a participat direct, înainte de assinarea lui Khashoggi, la operațiuni de reducere la tăcere a disidenților din regat și din străinătate, la ordinele prințului moștenitor”, afirmă în raport serviciile americane de informații. Precizând că membrii acestei unități de elită „nu ar fi participat la operațiunea împotriva lui Khashoggi fără autorizația lui Mohammed bin Salman”.

Joe Biden, criticat chiar și în propria tabără

Președintele Joe Biden, care înainte de alegeri a promis că îi va face pe liderii saudiți să „plătească” pentru uciderea lui Khashoggi și să-i trateze drept „proscriși”, este criticat pentru timiditatea răspunsului său. Mai mulți democrați  îl îndeamnă să meargă mai departe și să-l sancționeze pe MBS. Aceeași dezamăgire din partea lui Hatice Cengiz, logodnica turcă a jurnalistului ucis, care a estimat că este „imperativ ca prințul moștenitor” să fie „pedepsit fără întârziere”, scrie Le Point.

Pentru Hatice Cengiz, „dacă prințul moștenitor nu este pedepsit, aceasta va trimite pentru totdeauna un semnal că principalul vinovat poate ucide în impunitate”, adăugând că „guvernele din întreaga lume, începând cu administrația Biden, trebuie să se întrebe dacă sunt gata să strângă mâna unei persoane a cărei vinovăție (…) a fost certificată, fără a fi pedepsită”.

„După părerea mea, este extrem de problematic, dacă nu chiar periculos, să recunoști vinovăția cuiva și apoi să-i spui că nu se va face nimic împotriva lui. În opinia mea, acesta este un pas extrem de periculos din partea Statelor Unite ”, a declarat Agnès Callamard, raportor special al ONU pentru executări sumare, la o conferință de presă.

Foto: Facebook

 

 

author avatar
Tudor Borcea
215 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger