AcasăȘTIRI EXTERNEDE NECREZUT! Donald Trump i-a oferit lui Kim Jong-un un zbor la...

DE NECREZUT! Donald Trump i-a oferit lui Kim Jong-un un zbor la bordul Air Force One!

Trump i-a oferit lui Kim Jong-un un zbor la bordul Air Force One

Donald Trump i-a propus liderului  nord-coreean Kim Jong-un să urce la bordul avionului prezidențial american Air Force One pentru a se întoarce la Phenian,  după întâlnirea lor la summitul de la Hanoi din 2019, potrivit unui documentar al BBC.

Potrivit acestui documentar, intitulat „Trump Takes on the World”, fostul președinte american „i-a uimit chiar și pe cei mai experimentați diplomați” cu oferta sa, pe care Kim Jong-un a respins-o.

„Președintele Trump i-a oferit lui Kim un zbor de întoarcere la bordul aeronavei Air Force One”, a declarat pentru BBC Matthew Pottinger, consilierul pentru Asia al fostului președinte republican.

„Pot să de duc acasă în două ore”

„Președintele știa că liderul de la Phenian a sosit la Hanoi după o călătorie cu trenul de mai multe zile prin China. Și atunci Trump i-a spus:„ Pot să te duc acasă în două ore, dacă vrei”, a spus Pottinger. „Dar Kim a refuzat oferta”, a adăugat el.

Dacă liderul nord-coreean ar fi acceptat oferta, prezența sa – și probabil cea a unei părți din anturajul său – la bordul avionului oficial al președinției americane, în spațiul aerian al Coreei de Nord, ar fi ridicat numeroase probleme de securitate.

Kim Jong-un s-a deplasat la primul său summit cu Donald Trump, la Singapore în 2018, la bordul unui avion împrumutat de China.

Beijingul fiind hotărât să păstreze în sfera sa de influență Coreea de Nord, care servește drept stat tampon între granițele sale și soldații americani staționați în Coreea de Sud, scrie La Presse.

Limuzina președintelui SUA, inspectată de Kim

În timpul summit-ului de la Singapore, Donald Trump i-a arătat lui Kim Jong-un interiorul mașinii sale prezidențiale, un Cadillac de 1,5 milioane de dolari supranumit „The Beast”, într-o demonstrație de apropiere bilaterală.

După ce au schimbat insulte și amenințări cu războiul nulear, Kim Jong-un și Donald Trump au făcut o apropiere extraordinară, marcată de întâlniri pe cât de istorice, pe atât de simbolice.

Dar nu s-au făcut progrese în ceea ce privește problema spinoasă a programelor nucleare și balistice ale Phenianului.

Și negocierile s-au blocat de la eșecul răsunător al celui de-al doilea summit dintre cei doi șefi de stat, la sfârșitul lunii februarie 2019, la Hanoi.

SUA, „cel mai mare dușman al Coreei de Nord”

Un motiv pentru acest impas a fost lipsa consensului cu privire la ce concesii ar trebui să facă Coreea de Nord în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale împotriva sa.

Luna trecută, Kim a numit Statele Unite „cel mai mare dușman al Coreei de Nord”, adăugând că politica Washingtonului față de Phenian „nu se va schimba niciodată”, „indiferent cine este la putere” în Statele Unite.

Mass-media de stat din Coreea de Nord nu a făcut încă nici o referință la noul președinte american Joe Biden.

 

author avatar
Tudor Borcea
187 afisari
Zenville

Ultimele știri

Reacţia DURĂ şi încisivă a lui Piedone după ce Nicuşor Dan a anunţat că rezolvă problema traficului în 2035: „Ai dat căruța în gard,...

Nicuşor Dan a venit cu un termen "optimist" pentru bucureşteni: problema ambuteiajelor din Capitală va fi rezolvată în 2023.”Analizăm concluziile studiilor de fundamentare care...

Stormy Daniels a povestit cum Donald Trump a provocat-o să-l „pleznească la fund”: „Mi-am pierdut cunoștința”

Fosta actriță de filme pentru adulți Stormy Daniels depune mărturie la New York, în procesul fostului lider de la Casa Albă și a povestit,...
proger