AcasăNewsArabia Saudită, aliat istoric al SUA, negociază cumpărarea de sisteme S-400 de...

Arabia Saudită, aliat istoric al SUA, negociază cumpărarea de sisteme S-400 de la Putin

Arabia Saudită, aliat istoric al SUA, negociază cumpărarea de sisteme S-400 de la Putin

În timpul campaniei prezidențiale din SUA, Joe Biden a spus că vrea să trateze Arabia Saudită ca pe un stat paria. Dar tonul pe care l-a adoptat, odată ales la Casa Albă, nu este chiar același. De acum înainte, președintele american vorbește despre „recalibrarea” relațiilor Statelor Unite cu regatul saudit, care se bazează pe pactul Quincy, semnat în 1945.

În timp ce serviciile secrete americane au declasificat un raport privind implicarea serviciilor saudite în asasinarea jurnalistului Jamal Kashoggi, Biden a vorbit cu regele Salman pentru prima dată de când a preluat funcțiile.

Potrivit Casei Albe, cazul Kashoggi se pare că nu a fost discutat. În schimb, președintele SUA și regele saudit au „discutat despre securitatea regională, inclusiv despre eforturile diplomatice” ale Națiunilor Unite și Washingtonului pentru a „pune capăt războiului din Yemen”, precum și „angajamentul Statelor Unite pentru a ajuta Arabia Saudită să își apere teritoriul în fața atacurilor grupurilor aliniate cu Iranul”.

Amenințarea iraniană

Înainte de a părăsi Casa Albă, președintele Donald Trump a decis să-i desemneze pe rebelii houthi, susținuți de Iran în Yemen, drept „teroriști” în special pentru „atacurile lor transfrontaliere care amenință civilii (în Arabia Saudită), infrastructura și transportul maritim” . Și asta pentru a „întări descurajarea împotriva activităților nocive ale regimului iranian”.

Or, administrația Biden a inversat această măsură. „Am auzit avertismente din partea ONU, a grupurilor umanitare și a membrilor celor două partide politice reprezentate la Congres, printre altele, că această clasificare ar fi putut avea un impact devastator asupra accesului yemeniților bunuri de primă necessitate, cum ar fi hrana sau combustibilul”, a justificat Antony Blinken, șeful diplomației americane.

Oricum, pentru Pentagon și față de Iran, o ceartă cu Riadul nu ar fi binevenită. Săptămâna trecută, generalul Kenneth McKenzie, șeful US CENTCOM, comandamentul SUA pentru Orientul Mijlociu și Asia Centrală, și-a reafirmat interesul de a avea baze de rezervă pe coasta saudită cu vedere la Marea Roșie în cazul tensiunilor cu Teheranul, centrele militare americane din Orientul Mijlociu fiind în raza de acțiune a rachetelor și dronelor iraniene.

Riad, cu ochii către Rusia și China

Dar, dacă Biden intenționează să recalibreze relațiile cu Arabia Saudită, Riadul intenționează evident să facă același lucru, în special în domeniul armamentului … apelând la Rusia și China (în special pentru drone MALE, pe care SUA au refuzat să le vândă saudiților)

Iar decizia recentă a Washingtonului de a îngheța o comandă saudită pentru 3000 de bombe GBU-39 nu poate decât să consolideze această înclinare.

De fapt, relațiile în materie de armament dintre Riad și Moscova au început să capete consistență din 2016, adică după acordul privind puterea nucleară iraniană, administrația Obama adoptând atunci o „abordare mai flexibilă” față de Teheran.

În 2017, au fost semnate memorandumuri de înțelegere pentru a produce anumite arme rusești în Arabia Saudită. Unul se referea la fabricarea puștilor de asalt Kalașnikov AK-103, de altfel recent concretizat.

Și, a priori, Riadul nu se teme de rigorile legii americane cunoscute sub numele de CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act), care prevede sancțiuni împotriva țărilor care semnează contracte cu industria armamentului rus.

S-400, linia roșie a Washingtonului

Într-adevăr, sunt în curs negocieri pentru o comandă saudită pentru sistemele de apărare antiaeriană S-400 și avioanele de luptă Su-35 „Flanker-E”.

Lesne de înțeles că, după ce un pilon NATO, Turcia, a cumpărat sisteme rusești S-400 de la Vladimir Putin, stârnind furie la Washington, negocierile saudite cu Rusia (aliat major al SUA în Golf) vor turna gaz peste foc în relațiile Washington-Riad.

Deja puse în discuție după declasificarea raportului despre asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, crimă pe care Joe Biden i-a atribuit-o direct prințului moștenitor saudit, Mohammed bin Salman.

De partea sa, Rusia a făcut declarații prudente. „Atâta timp cât nu semnăm contractele, nu vorbim despre asta, dar procesul de negociere este în desfășurare”, a declarat Serghei Chemezov, CEO al grupului rus de armament Rostec.

Vizita prințului moștenitor „MBS” la Moscova

Riadul a fost interesat de sistemele rusești S-400 încă de la vizita făcută ,în 2017, la Moscova, de prințul moștenitor saudit, Mohammed ben Salman. Dar interesul pentru avioanele de luptă performante Su-35 este o noutate.

Până în prezent, Arabia Saudită, a cărei aviație de luptă se bazează în principal pe avioane furnizate de SUA și Marea Britanie, nu era – teoretic – printre potențialii clienți ai Rusiei, spre deosebire de Emiratele Arabe Unite.

În 2018, eventualitatea unei comenzi saudite pentru pentru bateriile S-400 deblocase o vânzare a sistemului american THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) pentru aproximativ 15 miliarde de dolari. De asemenea, ne putem întreba despre motivațiile reale ale Riadului, scrie Opex 360.

Atitudinea saudită reflectă o schimbare în domeniul armamentului? În orice caz, unele dintre discuțiile începute în 2017 au avut succes: pe lângă puștile de asalt AK-103, au fost semnate acorduri pentru livrarea și producerea de către Saudi Arabian Military Industries (SAMI) a mai multor sisteme rusești, inclusiv lansatorul multiplu de rachete TOS- 1A „Solntsepek”, rachete antitant 9M133 Kornet și lansatorul de grenade AGS30.

Dar poate fi vorba de o manieră de a acționa pentru a face ca Washingtonul să revină la sentimente mai bune față de regatul saudit sau ca producătorii americani de armament să fie convinți să stabilească noi cooperări, așa cum a sugerat Walid Abukhaled, CEO-ul SAMI, pentru Defence News.

Săptămâna trecută, Ahmed bin Abdulaziz Al-Ohali, guvernatorul Autorității Generale a Industriilor Militare (GAMI), a indicat că obiectivul Riadului este ca industria saudită de armament să poată satisface jumătate din nevoile armatei, via un plan de investiții de peste 20 de miliarde de dolari în următorii zece ani.

 

author avatar
Tudor Borcea
261 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger