AcasăȘTIRI EXTERNEUcraina vrea să-l bage pe Putin la apă pentru „asasinate țintite” împotriva...

Ucraina vrea să-l bage pe Putin la apă pentru „asasinate țintite” împotriva opozanților

Ucraina vrea să-l bage pe Putin la apă pentru „asasinate țintite” împotriva opozanților

Ucraina a intentat proceduri în fața Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) împotriva Rusiei. Kievul acuză pe Moscova că a ucis „presupuși adversari” pe teritoriul rus, dar și pe cel al altor state europene.

Nu este prima dată când Ucraina își dă în judecată vecinul rus în fața Curții Europene a Drepturilor Omului. Această „cerere într-o cauză interstatală”, o procedură prin care un stat urmărește un altul în fața CEDO, este a noua la număr introdusă de Kiev împotriva Moscovei, patru fiind încă examinate de Curte, brațul judiciar al Consiliului Europei, unde Ucraina și Rusia sunt membre.

Asasinate și pe teritoriul altor state

Potrivit acestei cereri, depusă vineri, aceste asasinate au fost efectuate „în Rusia și pe teritoriul altor state, inclusiv în alte state membre ale Consiliului Europei, în afara unei situații de conflict armat”, a precizat Curtea care-și află sediul la Strasbourg .

Guvernul ucrainean acuză, de asemenea, Rusia că „nu investighează aceste operațiuni de asasinat” și că „organizează în mod deliberat operațiuni de acoperire care vizează împiedicarea eforturilor de găsire a celor responsabili”, a continuat Curtea, fără alte detalii despre aceste asasinate.

Kiev invocă astfel o încălcare a dispozițiilor Convenției europene a drepturilor omului privind „dreptul la viață”, adaugă instanța.

Alte cereri despre nefăcutele Moscovei, în așteptare

Celelalte petiții interstatale formulate de Kiev împotriva Moscovei și examinate se referă la „evenimentele din estul Ucrainei, inclusiv prăbușirea avionului Malaysian Airlines MH17, care a fost doborât în ​​iulie 2014”.

Dar și la „numeroase încălcări ale Convenției” și în Crimeea ca un „incident naval care a avut loc în strâmtoarea Kerci în 2018 și care a dus la capturarea a trei nave marine ucrainene și a echipajelor acestora”.

Anexarea Rusiei, în 2014, a peninsulei ucrainene Crimeea a fost urmată de un război cu separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei, război are a ucis aproximativ 13.000 de persoane.

author avatar
Tudor Borcea
184 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ucraina nu zice nimic despre teritoriile care au apartinut Romaniei si pe care le pastoreste acum? Le-a primit cadou de la URSS pe vremea lui Hrusciov. la fel ca si Crimeea care in secolul XIX era sub stapanirea țarinei Ecaterina a II-a a Rusiei si acum a revenit la patria mamă in sfarsit. Oare cu fostele teritorii romanesti cum ramane?/

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger