AcasăȘTIRI EXTERNEJaponia, gata să se angajeze militar cu SUA în caz de atac...

Japonia, gata să se angajeze militar cu SUA în caz de atac al Taiwanului

Având în vedere comentariile făcute atât de ​​China, cât și de Statele Unite și dacă confruntarea dintre o putere dominantă și o putere rivală emergentă este aproape inevitabilă, întrebarea nu este dacă va izbucni un război în regiunea indo-Pacifică, ci când va avea loc și care va fi declanșatorul.

Recent, amiralul Philip Davidson, actualul șef al comandamentului american pentru regiunea indo-Pacificic (SUA INDOPACOM), a riscat să dea un prognostic: până în 2027, China ar putea invada Taiwanul, o insulă considerată „rebelă” de Beijing.

În timpul unei audieri în Senatul american, marți, succesorul său desemnat, amiralul John Aquilino, nu a spus, estimând că forțele americane ar trebui să își consolideze capacitățile în regiune „pe termen scurt și de urgență”.

„A lăsa China să invadeze acest teritoriu de 23 de milioane de locuitori, care are propriul guvern, ales democratic, armata, moneda sa, ar pune probleme majore pentru comerțul internațional, care trece tranzitează mult prin insulă”, a avertizat amiralul Aquilino.

Or, a continuat el, „Partidul Comunist Chinez a generat anumite capacități în regiune menite să ne țină deoparte”.

Tigrul galben, în jurul Taiwanului

Această estimare a capacităților militare chineze este împărtășită de Ministerul Apărării din Taiwan. Astfel, în ultima sa revizuire strategică, ministerul afirmă că China implementează tactici care vizează epuizarea apărării insulei cu „exerciții și activități repetate desfășurate în apropierea spațiului său aerian și apelor sale teritoriale”.

Subliind că Beijingul „ a continuat să-și modernizeze armata și să-și mărească capacitatea într-un război cu Taiwanul”.

În acest document se susține, de asemenea, că Armata Populară de Eliberare (PLA, armata Chinei) a construit copii ale facilităților taiwaneze pentru instruire.

În plus, „China are capacitatea de a bloca parțial principalele porturi din Taiwan și de a întrerupe transportul maritim către insulă, în timp ce desfășurarea rachetelor cu rază lungă de acțiune vizează împiedicarea forțelor străine să vină în ajutor”, se arată în document.

În timpul pandemiei, Beijingul a comandat 25 de nave de război

„Ostilitatea și amenințările din partea Chinei împotriva noastră au crescut, crescând riscurile de accidente și conflicte și distrugând stabilitatea și pacea în strâmtoarea Taiwanului”, este estimat, de asemenea, în această revizuire a apărării.

Potrivit unui oficial militar american, în timpul pandemiei Covid-19, China „a comandat 25 de noi nave de război”. Și, a observat el, „acestea nu erau bărci de patrulare sau remorchere, ci crucișătoare, distrugătoare, fregate, nave amfibii și submarine echipate cu rachete balistice”.

„Navele amfibii și fregatele ar fi adptate pentru o preluare controlului strâmtorii Taiwan, care separă insula de continent, în timp ce crucișătoarele și submarinele ar putea fi folosite pentru a ține Statele Unite la distanță”.

„Cooperare strânsă” în cazul unei confruntări militare cu chinezii

Săptămâna trecută, la o întâlnire 2 + 2 (Apărare și afaceri Externe), șeful Pentagonului, Lloyd Austin, și secretarul de Stat Antony Blinken au abordat problema împreună cu omologii lor din Japonia și anume Nobuo Kishi și Toshimitsu Motegi. Declarația emisă la sfârșitul acestor întâlniri face un apel la „pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwanului”.

„Comportamentul Chinei, atunci când este incompatibil cu ordinea internațională existentă, prezintă provocări politice, economice, militare și tehnologice pentru alianță și pentru comunitatea internațională”, au argumentat oficialii americani.

Dar, potrivit agenției de știri Kyodo News, care se bazează pe surse guvernamentale, miniștrii americani și japonezi au fost de acord să „coopereze strâns în cazul unei confruntări militare între China și Taiwan”.

Navele și avioanele SUA, protejate de „samuraii” moderni

Potrivit surselor agenției japoneze, Nobuo Kishi a vorbit despre „creșterea numărului de avioane de război chineze care trec linia mediană în strâmtoarea Taiwan și despre necesitatea studierii mijloacelor pentru forțele de autoapărare japoneze să coopereze cu SUA pentru a apăra Taiwanul în caz de agresiune din partea Chinei”.

Modalitățile acestei cooperări militare nu au fost specificate în timpul acestor întrevederi. Dar Kyodo News susține că este vorba ca forțele japoneze să joace un rol de „protecția” a navelor și avioanelor americane.

Răspuns comun promis regimului de la Beijing

Nu ar fi de mirare. În 2017, forțele japoneze au desfășurat un exercițiu bazat pe un posibil conflict între Taiwan și China, considerând că o astfel de ipoteză este credibilă. Forțele americane au participat ca observator. „Scenariul este cel al unui răspuns al SUA și al Japoniei la un conflict militar”, fusese explicat la acea vreme, scrie Opex 360.

Mai mult, afirmațiile agenției japoneze de știri nu au fost dezmințite. Marți, Ministerul de Externe taiwanez „a mulțumit Statelor Unite și Japoniei” pentru „sublinierea importanței menținerii păcii și stabilității între cele două maluri” ale strâmtorii Taiwanului.

Și a dat asigurări că Taipei va continua să „colaboreze îndeaproape” cu „țările care împărtășesc aceleași idei pentru a apăra împreună democrația și ordinea internațională bazată pe reguli, precum și pentru a menține pacea, stabilitatea și prosperitatea regionale”.

author avatar
Tudor Borcea
388 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ca raspun la declaratia lui Lavrov privint alianta CHINA -RUSIA fata in fata cu varianta SUA -EUROPA , vine SUA sa „apere ” TAIVANUL !!,aliat avand JAPONIA !.
    VORBE de descurajare ,JOCURI pe seama altora ca in bancul ” au trecut strada o baba , dar biata baba nu voia sa treaca !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger