AcasăȘTIRI EXTERNESUA nu-și va forța aliații să aleagă „între noi și China”

SUA nu-și va forța aliații să aleagă „între noi și China”

SUA nu-și va forța aliații să aleagă „între noi și China”

„Țările pot colabora cu China atunci când este posibil”, a declarat secretarul american de Stat, Antony Blinken, în a doua zi a deplasării sale în Europa ca ministru de Externe al lui Joe Biden

Washingtonul nu le va cere aliaților săi să aleagă între Statele Unite și China, a spus el, în momentul în care noua administrație de la Casa Albă este la fel de fermă cu Beijingul precum cea precedentă.

Chiar dacă nu și-a ascuns criticile față de regimul de la Beijing, Antony Blinken dă asigurări că Washingonul nu-și va forța aliații din NATO să aleagă între SUA și China.

De partea lor, Franța sau Germania încearcă să păstreze un echilibru strategic în relațiile lor cu Beijingul și Washingtonul, pentru a evita alinierea Uniunii Europene cu una sau alta dintre cele două superputeri.

„Țările pot colabora cu China atunci când este posibil”, a declarat ministrul de Externe al SUA, menționând că schimbările climatice sunt o problemă în care cooperarea este necesară.

Dar Blinken a evocat un subiect neutru, ca obiect al unei posibile cooperări între aliații SUA și China, în condițiile în care agresiunea Beijinului pune probleme stringente și UE s-a urcat în trenul sancțiunilor americane împotriva gigantului asiatic.

Chiar dacă profitul –și nu tema climatică – îi îndeamnă pe europeni să umble cu prudență în relațiile cu China.

„China subminează ordinea comercială internațională”. Pe mâna cui?

Cu toate acestea, evocând un „liber la colaborare” cu China, Blinken nu a ezitat să acuze Beijingul că a subminat ordinea comercială internațională construită de Statele Unite și aliații săi după cel de-al doilea Război Mondial.

China se apără de aceste acuzații dând asigurări că respectă regulile instituțiilor precum Organizația Mondială a Comerțului (OMC) sau Fondul Monetar Internațional (FMI).

„Ei (chinezii) lucrează activ pentru a submina regulile sistemului internațional și valorile pe care le împărtășim cu aliații noștri”, a spus Anthony Blinken.

„Suntem convinși că, lucrând împreună pentru a face din viziunea noastră pozitivă asupra ordinii internaționale o realitate, vom fi în măsură să suplinim China în orice domeniu”, a adăugat el. Până atunci mai va, afirmă scepticii, invocând omniprezenta etichetă „Made in China”.

O „rivalitate sistemică” cu Beijingul

Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie și Canada au impus luni sancțiuni asupra mai multor oficiali chinezi pentru încălcarea drepturilor omului în Xinjiang, prima acțiune coordonată de Occident împotriva Beijingului de la învestitura lui Joe Biden, la 20 ianuarie.

China a răspuns cu măsuri de retorsiune împotriva UE.

Statele Unite și UE au convenit, de asemenea, să relanseze dialogul bilateral cu privire la China, potrivit unei declarații comune a lui Antony Blinken și șefulului diplomației europene, Josep Borrell.

Washingtonul și Bruxelles-ul au admis să împărtățească viziunea conform căreia relațiile cu Beijingul erau „multiforme, cu elemente de cooperare, concurență și o rivalitate sistemică”, se arată în comunicat

author avatar
Tudor Borcea
131 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger