AcasăȘTIRI EXTERNEAmerica, previziuni pentru următorii ani. China va invada Taiwanul!

America, previziuni pentru următorii ani. China va invada Taiwanul!

SUA recunoaște: China ar putea invada Taiwanul

China ar putea invada Taiwanul în șase ani pentru a-și atinge ambiția declarată de a înlocui SUA ca putere militară de frunte în Oceanul Pacific, a declarat comandantul forțelor americane din regiune, amiralul Philip Davidson. 

„Mă tem că își accelerează planul de a suplina Statele Unite […] până în 2050”, a declarat șeful comandamentului militar Indo-Pacific (Indopacom) în fața unei comisii a Senatului american. „Mă tem că vor să-și atingă obiectivul mai devreme decât era prevăzut”. „Este clar că Taiwan face parte din ambițiile lor și cred că amenințarea este evidentă în următorul deceniu, de fapt, în următorii șase ani”, adică până în 2027, a adăugat el.

Statele Unite au întrerupt relațiile diplomatice cu Taipei în 1979 pentru a recunoaște Beijingul ca singurul reprezentant oficial al Chinei, dar rămân cel mai puternic aliat al Taiwanului și primul său furnizor de arme.

Or, China consideră insula o provincie chineză și amenință să o ia înapoi cu forța în cazul unei proclamații oficiale de independență sau de intervenție străină. „O declarație de independență a Taiwanului înseamnă război”, a declarat Beijingul.

După ce a recâștigat controlul asupra Hong Kongului într-un mod agresiv și folosind forța, China și-a a înmulțit avertismentele către Taiwan prin demonstrații de forță și încercând să împiedice navigația în strâmtoarea Taiwan, care separă cele două teritorii.

Insula Guam, țintă pentru marina chineză

China, care are, de asemenea, ambiții teritoriale în Marea Chinei de Sud (față de Vietnam și Filipine în special), în Marea Chinei de Est (pe insulele Senkaku, controlate de Japonia), precum și în Himalaya, vizavi de India, și chiar amenință insula americană Guam, în Pacific, a subliniat amiralul Davidson.

„Guam este o țintă astăzi”, a avertizat el, amintind că armata chineză a lansat anul trecut un videoclip promoțional în care piloții chinezi  atacă o bază militară de pe această insulă situată la 2.500 km distanță est de Filipine.

Un scut ca la Deveselu, dar mai modern

Amiralul Philip Davidson le-a cerut senatorilor să aprobe instalarea pe insula Guam a unei baterii antirachetă Aegis Ashore de ultimă generație, capabilă să intercepteze în zbor cele mai performante rachete chineze, scrie AFP.

Guam „trebuie apăratăși trebuie să fie pregătită pentru amenințările care vor veni, pentru că este clar pentru mine că insula Guam nu mai este doar un loc din care credem că putem lupta”, a adăugat el. „Va trebui să luptăm pentru ea”.

Coreea de Nord, o amenințare serioasă și imediată pentru SUA și aliații săi

În egală măsură, amiralul Davidson a subliniat pericolul ce vine dinspre Coreea de Nord, care continuă să dezvolte sisteme nucleare și de lansare a rachetelor destinate să lovească teritoriul SUA.

„Coreea de Nord prezintă un risc semnificativ de securitate pentru Statele Unite și partenerii noștri din regiunea Indo-Pacifică. Țara nu a făcut pași semnificativi către denuclearizare, în ciuda semnelor promițătoare de dezescaladare, în 2018, și continuă să avanseze programul său de arme strategice”, a explicat Davidson.

„Atâta timp cât situația nucleară nu va fi rezolvată în peninsula coreeană, Coreea de Nord va rămâne pentru noi amenințarea imediată”, a adăugat amiralul cu patru stele, citat de agenția Yonhap.

Phil Davidson a insistat că Nordul a continuat să dezvolte arme de distrugere în masă, în ciuda moratoriului autoimpus asupra testelor nucleare și a rachetelor cu rază lungă de acțiune, aflat în vigoare de la sfârșitul anului 2017.

„Phenianul menține un inventar de rachete diversificat și în creștere, iar Coreea de Nord a dezvăluit mai multe sisteme balistice noi în timpul paradelor militare de la sfârșitul anului 2020 și începutul anului 2021, inclusiv două rachete balistice mare-sol și o rachetă balistică intercontinentală”, a precizat amiralul.

Americanii, cei mai mari dușmani, spune Kim Jong-un

El a menționat, de asemenea, că liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a adoptat din nou o poziție „beligerantă” față de Statele Unite.

„La începutul acestui an, Kim a numit SUA cel mai mare sau principal dușman al Coreei de Nord, promițând că își va întări arsenalul nuclear. Kim a identificat, de asemenea, mai multe obiective noi de modernizare a armelor la începutul anului 2021, pentru a include dezvoltarea armelor nucleare tactice și a vehiculelor de glisare hipersonice, precum și îmbunătățirea disponibilității și preciziei rachetelor balistice intercontinentale din Coreea din Nord ”, a spus Davidson.

„Eforturile Phenianului de cercetare și dezvoltare a rachetelor, împreună cu căutarea continuă a materialelor și tehnologiilor nucleare, sunt în concordanță cu obiectivul declarat al regimului de a putea lovi America”, a adăugat el.

author avatar
Tudor Borcea
360 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger