AcasăȘTIRI EXTERNEJoe Biden, atac la drepturile constituționale ale americanilor! Niciun alt președinte în...

Joe Biden, atac la drepturile constituționale ale americanilor! Niciun alt președinte în istoria SUA nu a avut curajul să facă asta!

Joe Biden încearcă imposibilul în SUA: vrea să interzică armele de asalt/ Foto: Facebook

Joe Biden, atac la drepturile constituționale ale americanilor! După recentul atac armat din Boulder, Colorado, soldat cu zece morți, președintele Joe Biden contează pe Congres pentru a interzice anumite tipuri de arme de foc. O dezbatere care dezbină de multă vreme poporul american.

Președintele Joe Biden a cerut interzicerea puștilor de asalt, după masacrul din Boulder care a reînviat dezbaterea cu privire la proliferarea armelor de foc în Statele Unite.

Joe Biden, atac la drepturile constituționale ale americanilor! Pretextul, atacurile armate din ultimele zile

Atacul armat s-a soldat cu moartea a zece persoane, inclusiv a unui ofițer de poliție. Masacrul a avut loc la mai puțin de o săptămână după ce un bărbat a ucis opt persoane, în saloane asiatice de masaj din Atlanta.

O repetiție care a generat apeluri urgente către administrația democrată și către congresmeni să acționeze.

Identificat ca Ahmad Alissa, atacatorul din Colorado a suferit o leziune la picior și a fost internat în spital. El se află în „stare stabilă”, a declarat șeful poliției din Boulder, Maris Herold. „A fost acuzat de zece crime”, a spus ea. Motivul acțiunii sale nu este încă cunoscut, potrivit autorităților.

Polițistul ucis, tată a șapte copii

Toate victimele au fost identificate și aveau între 20 și 65 de ani, potrivit aceleiași surse. Polițistul decedat a fost tatăl a șapte copii, potrivit lui Maris Herod.

Președintele Biden a ordonat ca drapelurile SUA să fie arborate în bernă pe toate clădirile publice.

„Să nu mai așteptăm nici un minut”

„Nu trebuie să mai aștept încă un minut, să nu mai vorbim de o oră, pentru a lua măsuri de bun simț care să salveze în viitor vieți și să-i îndemn pe colegii mei din Cameră și Senat să acționeze”, a spus Biden. „Trebuie să interzicem astfel puștile de asalt”, a adăugat el.

Potrivit presei Ahmad Alissa a folosit cu o pușcă de asalt de tip AR-15, o armă populară în Statele Unite și deseori implicată în crime î masă.

Aceste atacuri armate, în special în școli, centre comerciale sau lăcașuri de cult, sunt un fenomen recurent în Statele Unite și guvernele succesive au fost neputincioase să oprească multiplicarea acestor crime.

„Trebuie să acționăm acum pentru a preveni ca acest flagel să ne distrugă în continuare populația”, a declarat președinta democrată a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi.

Liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, a denunțat, la rândul său, „o epidemie continuă de violență prin arme de foc care seceră vieți nevinovate, cu o regularitate alarmantă”.

„Este timpul ca liderii noștri să acționeze și să ne protejeze de violența armelor”, a declarat Shannon Watts, fondatorul organizației „Moms Demand Action”.

Republicanii și National Rifle Association

Dar ipoteza unei înăspriri a legilor privind armele rămâne improbabilă având în vedere opoziția fermă a republicanilor.

Colorado a cunoscut deja unele dintre cele mai șocante atacuri cu mână înarmată din istoria americană. În 1999, doi adolescenți au ucis 12 colegi de clasă și un profesor la liceul Columbine. Și, în 2012, un bărbat puternic înarmat a împușcat 12 persoane într-un cinematograf din Aurora.

Orașul Boulder decretase interzicerea „armelor de tip pușcă de asalt” și a încărcătoarelor de mare capacitate,  după un atac armat la un liceu din Parkland, Florida, soldat cu 17 morți, în 2018.

Dar, potrivit Denver Post, un judecător a suspendat interdicția, săptămâna trecută, o mișcare salutată de National Rifle Association (NRA) , principalul și extrem de influentul lobby american pentru armele de foc.

Un drept săpat în Constituție

În SUA, dreptul de a purta o armă de foc este un drept constituțional, acordat de cel de-al doilea Amendament al Bill of Rights, un text ce conține primele zece amendamente – de neatins – ale Constituției americane.

„Întrucât o miliție bine organizată este necesară pentru securitatea unui stat liber, dreptul poporului de a deține și de a purta arme nu va fi încălcat”. Scrisă în 1791, pe măsură ce Statele Unite au ieșit din războiul de independență, „Bill of Rights” nu a fost niciodată modificată.

Când cele 13 colonii britanice și-au declarat independența, în 1791, și și-au redactat Constituția, poliția era în fază embrionară. Prin urmare, a revenit fiecărui cetățean sarcina să-și asigure siguranța și să contribuie la siguranța zonelor de locuit. În acest teritorii, în mare parte rurale, care tocmai au ieșit dintr-un război în care au fost chemate miliții cetățenești, purtarea armelor ținea de o evidență pe care nimeni nu o punea la îndoială.

Cu trecerea timpului, politicieniii, în special democrați, au încercat să reinterpreteze cel de-al doilea Amendament, în sensul dacă „dreptul poporului” de a deține arme este egal cu dreptul fiecărui individ în parte.

O astfel de dezbatere a fost tranșată, în 2008, când Curtea Supremă de Justiție a stabilit că dreptul cetățenilor de a deține arme de foc este unul constituțional.

Însă, după fiecare tragedie precum cea din Colorado, apar dezbateri aprinse între cei pro și contra deținerii armelor de foc.

Primii invocă Constituția și principiul „nu viteza în sine ucide, ci viteza fără control”. A doua categorie invocă accesul, uneori extrem de facil, la armele de foc și riscuri majore pentru populație.

Democrații merg pe teren minat

De partea politicienilor, republicanii fac zid împotriva celui de-al doilea Amendament, în timp ce democrații afirmă că textul este sursa tuturor relelor.

Dar, și unii și alții stiu că o dezbatere pe tema dreptului de a purta arme de foc în SUA este doar scrimă politică. Cultura armelor este adânc înrădăcinată în America profundă iar acest aspect nu se va schimba în curând.

Cultura armelor aduce, evident, și profituri uriașe, de natură și să influențeze numirea unor politicieni.

Un demers democrat pentru a restrânge dreptul la arme de foc până a le interzice complet este sortit eșecului. În orice caz el va genera o explozie de proteste și tulburări sociale majore.

Democrații sunt dispuși însă să riște și să meargă pe acest teren minat, deși se joacă, la propriu, cu focul. Americanul nu renunță la arme și la camionete în fața nimănui, chiar dacă se numește Joe Biden, sau mai ales.

 

author avatar
Tudor Borcea
660 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger