Cauta

Emmanuel Macron și Boris Johnson își reglează conturile la Roma

Emmanuel Macron și Boris Johnson își reglează conturile la Roma

Criza submarinelor, tensiuni legate de pescuit. Cei doi lideri s-au întâlnit la Roma în timp ce există tensiuni între Paris și Londra.

Președintele francez Emmanuel Macron s-a întâlnit duminică, 31 octombrie 2021, cu premierul britanic Boris Johnson, la summit-ul G20 de la Roma, pentru prima dată de la criza submarinelor și într-un context de tensiune între Paris și Londra, în special în domeniul pescuitului.

Cei doi lideri s-au întâlnit față în față la Nuvola, centrul unde are loc G20, în a doua zi a summit-ului. Spre deosebire de alte întâlniri bilaterale, nici o media nu a putut participa la începutul întâlnirii.

Furie franco-britanică pe mare

Cei doi lideri au decis să lucreze la „măsuri practice” în „următoarele zile” pentru a promova „o detensionare” a conflictului pescuitului, a anunțat palatul Elysee. Aceasta pentru a se asigura că „măsurile practice și operaționale sunt luate cât mai repede posibil pentru a evita o creștere a tensiunii”, a explicat președinția franceză.

Departe de a se calma înaintea G20, tensiunea a crescut și mai mult vineri, odată cu amenințarea Londrei de a implementa „controale riguroase” asupra ambarcațiunilor europene care operează în apele sale, dacă Parisul își îndeplinește efectiv amenințările. Franța a arestat recent o navă britanică de pescuit și a avertizat un alt vas britanic în largul coastelor franceze.

Boris Johnson s-a plâns sâmbătă președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de amenințările „complet nejustificate” ale Franței și a indicat că Londra ia în considerare „activ” pentru prima dată un instrument de soluționare a conflictelor planificat în acordurile post-Brexit cu UE.

Relațiile franco-britanice sunt afectate și de anunțarea, la jumătatea lunii septembrie, a pactului de securitate Aukus dintre Australia, SUA și Marea Britanie, care a dus la anularea de către Canberra a unui contract foarte important cu Franța de achiziționare a o duzină de submarine și, ca urmare, la o reacție de furie a Parisului.

Ultimele stiri

  • Facem lucrurile cu cap: deblocăm proiectele restante și dezvoltăm Alba Iulia cu bani europeni
  • Gabriela Firea a convins lumea sportivă că este soluția potrivită pentru București
  • Incident cutremurător la o școală din Brașov. Patru elevi, acuzați că ar fi agresat sexual doi colegi mai mici
  • Se sparge buboiul afaceriștilor milionari din SERVICIILE SECRETE. Generalul Dumbravă ar fi „sifonat” tot la DNA!
  • Sectorul 4 începe construcția unui teatru în zona de sud a Bucureștiului
  • Poliția Română, mișcă-ți fundul în stradă!
  • Salvatorii, în alertă! Mașină lovită de tren, în județul Iași/Doi răniți, printre care și un tânăr de 16 ani – FOTO
  • PSD și-a stabilit ținta cu fondurile europene: contracte de peste 20 de miliarde de euro, până la finalul acestui an
  • UPDATE. Român arestat pentru TRĂDARE. Detalii de ultimă oră de la DIICOT/Cine e bărbatul – ar fi vrut să candideze la Primărie
  • Anunțul Chinei. Manevrele militare din jurul Taiwanului au ca scop testarea capacităţii de a „prelua puterea” în insulă – VIDEO
  • Exit mobile version