AcasăȘTIRI EXTERNEScandalul submarinelor: geopolitica acordului AUKUS

Scandalul submarinelor: geopolitica acordului AUKUS

Statele Unite, Australia şi Marea Britanie au anunţat miercuri un parteneriat strategic pentru a contracara China, parteneriat ce prevede furnizarea de submarine americane cu propulsie nucleară Canberrei. Franţa pierde 56 miliarde euro –  un megacontract semnat în 2016 pentru furnizarea a 12 submarine cu propulsie diesel Australiei.

Cu AUKUS, Australia își consolidează legăturile cu aliații săi anglo-saxoni istorici: Regatul Unit și Statele Unite. Își reafirmă forța împotriva Chinei, a cărei influență continuă să crească în regiunea indo-Pacifică.

Ce este AUKUS?

E numele unei noi alianțe militare încheiate la 15 septembrie  între Australia, Statele Unite și Regatul Unit. Numele  este un acronim format din primele litere (în engleză) ale celor trei țări în cauză.

Alianța, descrisă ca „istorică” de Marea Britanie, își propune să „întărească și să susțină” interesele celor trei aliați în materie de apărare și securitate.

Aceasta va include „schimbul sporit de informații și tehnologie” și „integrarea mai profundă a științei, industriei și lanțurilor de aprovizionare”.

Prima inițiativă a acestei cooperări mai strânse va fi „sprijinirea” Australiei pentru achiziționarea de submarine nucleare în termen de 18 luni, bazându-se pe capacitățile industriale ale Statelor Unite și ale Regatului Unit – în detrimentul Franței.

Motivația unei noi axe de putere

În primul rând, este cazul Australiei, ale cărei tensiuni cu China au crescut în ultimii ani. Beijingul își extinde influența în regiunea indo-Pacifică, în special de la promulgarea Noilor Drumuri de Mătase  în 2013.

În 2015, Canberra și-a cedat portul Darwin către China Landbridge. Această infrastructură strategică se află pe ruta Noilor Drumuri de Mătase și se învecinează cu o bază americană.

Peter Dutton, ministrul australian al apărării, și-a exprimat recent dorința de a pune capăt contractului de închiriere. Este în curs de construcție un al doilea port, pentru operarea Marinei Regale Australiene și a Corpului de Marină al SUA.

De asemenea, Regatul Unit caută să își recapete locul pe scena internațională de la ieșirea din Uniunea Europeană. Din punct de vedere istoric, Londra este aproape de Washington și Canberra.

Iar AUKUS este o modalitate prin care premierul Boris Johnson își reafirmă așa-numita  strategie “Marea Britanie globală” –  un concept menționat în urma referendumului Brexit din 2016 și care se bazează pe o prezență consolidată în regiunea indo-Pacificică.

Statele Unite, piatra de temelie a acestei alianțe, reiterează împreună cu AUKUS hotărârea lor de a confrunta China. Această nouă axă ar fi astfel un mod de a alinia ceva în fața Noilor Drumuri de Mătase.

Izgonirea Parisului

Şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, a denunțat „criza gravă” provocată de torpilarea contractului de submarine franceze. “A fost minciună, a fost duplicitate, a fost o pierdere majoră a încrederii, a fost dispreţ, deci aşa nu merge între noi”, a declarat el pentru AFP.

Această izgonire a Parisului de pe scena indo-pacifică nu este pe cale să fie înghițită. Întâmplător, acest lucru a avut loc chiar în ziua în care Comisia Europeană și-a dezvăluit ambițiile strategice pentru această regiune.

Criza i-ar putea impinge pe cei 27 de lideri europeni să-și exercite mai multă autonomie în ceea ce privește aliații lor anglo-saxoni, o temă dragă lui Emmanuel Macron – mai ales că Franța se pregătește să preia președinția rotativă a UE în 2022.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
424 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger