AcasăȘTIRI EXTERNEScandalul submarinelor. UE întrerupe negocierile comerciale cu Australia

Scandalul submarinelor. UE întrerupe negocierile comerciale cu Australia

Scandalul submarinelor. UE întrerupe negocierile comerciale cu Australia

În timp ce șeful diplomației SUA, Antony Blinken, va face o vizită în Franța, săptămâna viitoare, în încercarea de a reduce tensiunile în acest scandal diplomatic, discuțiile între un posibil acord de liber schimb între Australia și blocul comunitar au fost reportate până în noiembrie.

Decizia Canberrei de a anula un important contract de livrare de submarine franceze are și consecințe pentru relațiile sale cu Uniunea Europeană.

„Înțelegem reacția Franței, dar…”

Un oficial al UE a susținut că „ciclul comercial al ALS a fost amânat cu o lună până în noiembrie”. O decizie care subminează aceste negocieri planificate de mult timp asupra unui posibil acord de liber schimb (ALS) între Australia și Uniunea Europeană.

„Înțelegem reacția Franței la decizia noastră asupra submarinelor, dar, până la urmă, orice națiune trebuie să acționeze în interesul său național – ceea ce a făcut Australia”, a încercat să minimalizeze ministrul australian al Comerțului, Dan Tehan, care urma să călătorescă în Europa pentru negocieri.

El a spus că intenționează să se întâlnească săptămâna viitoare cu comisarul UE pentru comerț, Valdis Dombrovskis. „Vom continua să ne pregătim pentru cea de-a 12-a rundă de negocieri și să lucrăm la un acord de liber schimb care este în interesul Australiei și al UE”, a spus el.

Funcționarii australieni, acuzați că au mințit

Luna trecută, Australia a rupt fără avertisment contractul de achiziționare a 12 submarine franceze cu propulsie convențională, în valoare de 90 miliarde de dolari australieni (55 miliarde euro), alegând să cumpere submarine cu propulsie nucleară din SUA.

Decizia a declanșat un conflict diplomatic major cu Franța, care a declarat public că nu mai poate avea încredere în guvernul australian, acuzând funcționarii australieni că au mințit și au pus sub semnul întrebării continuarea acordului comercial.

Guvernul francez și-a rechemat ambasadorii din Canberra și Washington, o măsură rară de a protesta împotriva comportamentului aliaților. Ambasadorul francez s-a întors miercuri în Statele Unite, dar nu există încă indicii că ambasadorul din Australia, Jean-Pierre Thebault se va întoarce, scrie 20 Minutes.

UE, al treilea mare partener comercial al Australiei

Primul ministru Scott Morrison „nu a acționat cu bună credință. A înșelat în mod deliberat Franța”, a declarat fostul prim-ministru australian Malcolm Turnbull, săptămâna aceasta, despre succesorul său. „Franța crede că a fost înșelată și umilită și așa a fost. Această trădare a încrederii va marca relațiile noastre cu Europa pentru anii următori ”, a adăugat el.

UE este al treilea cel mai mare partener comercial al Australiei. În 2020, comerțul cu bunuri între cele două economii a fost evaluat la 36 miliarde de euro și 26 de miliarde de euro pentru servicii. Următoarea rundă de negocieri a fost să acopere domenii precum comerțul, serviciile, investițiile și drepturile de proprietate intelectuală.

Discuțiile comerciale au început în 2018 și negociatorii sperau să ajungă la un acord final până la sfârșitul anului. Dar, având în vedere că Australia și Franța se îndreaptă spre alegeri la începutul anului 2022, acest calendar pare acum optimist.

author avatar
Tudor Borcea
248 afisari
Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger