AcasăȘTIRI EXTERNEMeciul SUA-China se joacă la Roma

Meciul SUA-China se joacă la Roma

Meciul SUA-China se joacă la Roma

Secretarul american de Stat Antony Blinken, se va întâlni duminică, 31 octombrie, la Roma, cu omologul său chinez, Wang Yi, o a doua întrevedere între șefii diplomațiilor SUA și Chinei, după cea din martie, în Alaska, unde tensiunile au fost literă de lege.

Iar tensiunile sunt și acum din ce în ce mai mari între primele două economii mondiale. Statele Unite și China se opun în mai multe domenii, inclusiv comerțul, drepturile omului, Taiwan și pandemia Covid-19. Subiecte care vor fi pe agenda discuțiilor între Antony Blinken și Wang Yi, în marja summit-ului G20 din capitala Italiei.

Soarta Taiwanului, cuiul disputei Beijing-Washington

Această întâlnire este pe agenda de duminică a lui Blinken, a anunțat Departamentul de Stat al SUA. Prima întâlnire a emisarilor diplomatici ai lui Joe Biden cu omologii chinezi a avut loc în martie, în Alaska. Iar delegația chineză a criticat partea americană în fața camerelor tv, discuțiile ducându-se chiar la limita limbajului diplomatic.

La începutul acestei săptămâni, Comisia Federală de Comunicații (FCC) a SUA a acordat China Telecom America 60 de zile pentru a-și opri serviciile pe teritoriul american, unde compania chineză este prezentă de aproximativ 20 de ani. Beijingul denunțase o „represie rău-intenționată” cu o măsură care „compromite atmosfera de cooperare” dintre cele două țări, scrie Le Monde.

Dar în ultimele zile un subiect de dispută bilaterală și-a făcut din nou loc: soarta Taiwanului, o insulă care se bucură de un sistem democratic și are propriul guvern, monedă și armată. Teritoriul, însă, nu și-a proclamat independența formală de China continentală. Beijingul amenință că va folosi forța dacă o va face.

Săptămâna aceasta, președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a confirmat prezența pe teritoriul său a unui număr de soldați americani veniți să antreneze armata taiwaneză și a spus că are „încredere” în SUA Unite pentru a-și apăra insula împotriva Chinei.

Antony Blinken a stârnit, de asemenea, furia Beijingului, pledând marți în favoarea „participării semnificative” a Taipeiului în organismele ONU și pe scena internațională.

Iar președintele Joe Biden a afirmat că SUA are un „angajament” de a apăra militar Taiwanul în caz de atac chinez, o declarație care este o ruptură de „ambiguitatea strategică” a Washingtonului în legătură cu apărarea insulei, chiar dacă echipa sa a negat orice schimbare a politicii americane.

 

author avatar
Tudor Borcea
151 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger