AcasăȘTIRI EXTERNEBritanicii se bat pe benzină, Boris Johnson laudă realizările Brexitului

Britanicii se bat pe benzină, Boris Johnson laudă realizările Brexitului

Britanicii se bat pe benzină, Boris Johnson laudă realizările Brexitului

Venit la putere în iulie 2019, premierul Boris Johnson, în vârstă de 57 de ani, trebuie să-i convingă pe britanici de beneficiile ieșirii din UE pe care le-a susținut atât de mult.

Premierul britanic Boris Johnson și-a declarat, sâmbătă, 2 octombrie, hotărârea de a „reconstrui mai bine” după Brexit, în ciuda unei crize de aprovizionare din Marea Britanie  exacerbată de ieșirea țării din Uniunea Europeană și de pandemia Covid-19.

Am făcut Brexit, ne ținem de cuvânt

„Nu am îndurat Covidul pentru a reveni la situația care a predominat înainte”, a spus Johnson, înainte de începerea, duminică, a conferinței anuale a partidului său conservator, la Manchester (nord-vestul Angliei).

Subliniind că guvernul său și-a respectat promisiunile de campanie prin realizarea Brexitului și că a vaccinat masiv împotriva Covid-19, „BoJo” a spus că dorește să ia „decizii îndrăznețe” pentru a îndeplini prioritățile britanicilor, precum ocuparea forței de muncă, securitatea și schimbările climatice.

„Toate acestea arată că ne ținem de cuvânt și că este momentul să mergem mai departe, nu numai pentru a ne recupera, ci și pentru a reconstrui mai bine”, a adăugat el, scrie BFM.TV.

Criză istorică de forță de muncă

Deocamdată ce se întâmplă după mult visatul Brexit este că Marea Britanie se confruntă cu cea mai gravă criză de forță de muncă de la începutul anilor ’90. Ceea ce tocmai împiedică „reconstruirea mai bine” după divorțul de UE.

Multe sectoare ale economiei britanice dar și lanțurile de aprovizionare sunt afectate de lipsa de forță de muncă din străinătate și sunt sub efect de domino.

Programată de duminică până miercuri, marea conferință anuală a conservatorilor, prima în persoană de doi ani din cauza restricțiilor, reprezintă o oportunitate pentru liderul conservator de a se exprima în fața trupelor sale. Discursul său este programat miercuri.

Curge lapte și miere, mai puțin benzină

Ajuns la putere în iulie 2019, câștigător al alegerilor generale organizate câteva luni mai târziu cu promisiunea de a „realiza Brexit”, Boris Johnson, în vârstă de 57 de ani, trebuie să-i convingă acum pe britanici de beneficiile ieșirii din UE, pe care le-a lăudat atât de mult.

Or, britanicii se încaieră în benzinării (unde se formează cozi de două săptămâni) din cauza penuriei de carburanți, din cauza lipsei de șoferi de camioane. Substituită, tot de vizionarul Boris Johnson, de șoferi militari.

Un reprezentant al Petrol Retailers Association (PRA), Brian Madderson, a declarat sâmbătă pentru BBC că lipsa de combustibil a rămas „într-adevăr foarte problematică” în Londra și sud-estul Angliei.

Penurii există și în supermarketuri (penurie de mână de lucru în sectorul cărnii și alimentar, în general) iar prețurile la gaze au crescut.

Astfel că „brexiterul” din 10 Downing Street a trebuit să-și îndulcească intransigența în ce privește politica migratorie și să acorde până la 10.500 de vize de muncă provizorii. Pentru că britanicii pot sancționa un Crăciun neîndestulat.

 

 

 

 

 

author avatar
Tudor Borcea
194 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger