AcasăȘTIRI EXTERNE„Grupul Wagner face război în numele Rusiei”. Franța îi denunță pe mercenarii...

„Grupul Wagner face război în numele Rusiei”. Franța îi denunță pe mercenarii lui Putin

„Grupul Wagner face război în numele Rusiei”. Franța îi denunță pe mercenarii lui Putin

Șeful diplomației franceze, Jean-Yves Le Drian, i-a acuzat duminică, 17 octombrie, pe mercenarii grupului privat rus Wagner că se „substituie” autorității statului în Republica Centrafricană și că au „confiscat capacitatea sa fiscală”.

„Când intră într-o țară, ei își multiplică violările, exacțiunile, prădările pentru a se substitui uneori chiar autorității țării” , a afirmat Le Drian în emisiunea „C dans l’air” de pe canalul France 5.

Franța, subminată în Africa de Moscova

„Cel mai spectaculos exemplu este Republica Centrafricană unde în cele din urmă, pentru a putea fi plătiți confiscă capacitatea fiscală a statului”, a denunțat ministrul francez de Externe. Franța, foarte implicată militar în lupta împotriva terorismului din Mali, se confruntă cu o posibilă sosire a grupului Wagner în această țară pentru a instrui forțele armate locale și pentru a asigura protecția liderilor.

Parisul a avertizat deja autoritățile de tranziție maliene că prezența mercenarilor Wagner ar pune sub semnul întrebării angajamentul său militar în Mali. „Nu este posibil pentru noi. Este complet incompatibil cu modul în care concepem lupta împotriva terorismului în Mali”, a reiterat Jean-Yves Le Drian.

Grupul Wagner este suspectat, în special de Franța, că acționează în numele Kremlinului, unde acesta nu dorește să apară prea oficial. „Wagner este în primul rând o companie de mercenari ruși care fac război prin procură în numele Rusiei chiar dacă Rusia îl neagă (…) Nu păcălește pe nimeni”, a declarat ministrul, scrie Le Figaro.

„A spus: nu sunt eu. I-am spus: ba da, ești tu”

Șeful diplomației franceze s-a plâns în septembrie omologului său rus, Serghei Lavrov, în marja Adunării Generale a Națiunilor Unite de la New York. „I-am spus acest lucru. A spus «nu sunt eu». I-am spus ba da, ești tu. Se refugiază în spatele faptului că un stat sau altul are dreptul să încheie un contract cu o firmă sau alta. Or, nu asta este realitatea”, a spus el.

„Realitatea este că sunt combatanți, oameni care încalcă dreptul internațional și pun sub semnul întrebării suveranitatea statelor”, a mai spus Le Drian.

author avatar
Tudor Borcea
487 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger