Cauta

Covid-19. Risc „foarte ridicat” ca varianta Omicron să se răspândească în Europa

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Europa(ECDC) a tras un semnal de alarmă în legătură cu noua tulpină mutantă Covid-19, Omicron, detectată în Africa de Sud, care stârnește îngrijorare la nivel Mondial.

Într-un raport de evaluare a riscurilor,  ECDC își justifică temerile explicând că există încă „o incertitudine considerabilă în ceea ce privește contagiozitatea, eficacitatea vaccinurilor, riscul de reinfecție și celelalte caracteristici ale variantei Omicron”.

Variantă „îngrijorătoare”, potrivit OMS

Având în vedere posibilitatea ca vaccinurile actuale să nu protejeze împotriva acestei variante și a faptului că ar putea fi mai contagioasă, „considerăm ridicată probabilitatea de noi sosiri și contaminări (cu Omicron) în UE și EEE ” (Spațiul Economic European, Islanda, Liechtenstein și Norvegia), avertizează agenția cu sediul la Stockholm.

Astfel, „într-o situație în care varianta Delta are o recrudescență în UE și EEE, impactul introducerii și posibilei răspândiri a variantei Omicron ar putea fi foarte mare”.

ECDC a cerut țărilor să efectueze analize ale genomului pentru a urmări cazurile confirmate, iar călătorii să nu călătorească în zonele afectate.

Noua variantă B.1.1.529 a fost clasificată vineri drept „ingrijorătoare” de către OMS. Omicron se află astfel în cea mai amenințătoare categorie de variante de Covid-19, alături de Delta, care domină în prezent planeta, și de rivalii săi mai slabi, Alpha, Beta și Gamma.

Primul caz depistat în UE

Un caz al noii variante de Covid-19, detectat pentru prima dată în Africa de Sud și absent până acum din Europa, a fost identificat în Belgia, a anunțat vineri ministrul Sănătății al țării. Este vorba un bărbat în vârstă de 30 de ani venit din străinătate (Egipt), nevaccinat, care a fost testat pozitiv la 22 noiembrie, potrivit ministrului Frank Vandenbroucke.

Moderna dezvoltă o doză de rapel pentru Omicron

Moderna și-a anunțat vineri intenția de a dezvolta o doză de rapel specifică pentru noua variantă Omicron a Covid-19, detectată în Africa de Sud și considerată „de îngrijorare” de către OMS. „Moderna va dezvolta rapid un vaccin candidat pentru o doză de rapel specifică variantei Omicron”, a spus compania americană într-un comunicat.

Va fi nevoie de „câteva săptămâni” pentru a înțelege nivelul de transmisibilitate și virulență al noii variante, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al OMS. Pentru Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), este „prematur” să se planifice o adaptare a vaccinurilor la varianta Omicron.

Țările se baricadează

Numită „Omicron”, varianta Covid-19, denumită științific B.1.1.529, a generat panică la nivel international și măsuri de izolare a Africii de Sud, unde a fost descoperită. În afară de Africa de Sud, Omicron a fost detectat în Malawi, Israel, Hong Kong și Belgia, membră a UE.

Canada a interzis intrarea pe pământul său călătorilor din șapte țări, inclusiv  din Africa de Sud unde noua variantă a fost detectată.

„Trebuie să acționăm rapid pentru a proteja canadienii”, a explicat într-o conferință de presă Jean-Yves Duclos, ministrul Sănătății, precizând că țările în cauză sunt Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.

Statele Unite au anunțat, de asemenea, închiderea granițelor pentru călătorii din aceste țări, adăugând Malawi pe lista sa, potrivit unui înalt oficial american.

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite vor aplica această interdicție călătorilor din Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia și Zimbabwe, au declarat oficialii din monarhiile Golfului.

În Europa, Marea Britanie, Franța, Italia și Cipru au interzis zborurile din Africa de Sud ș din țările învecinate începând de vineri.

Decizia multor țări interzice intrarea pe teritoriul lor a călătorilor din Africa de Sud după descoperirea în această țară a unei noi variante de Covid-19 este „nejustificată”, a regretat ministrul sud-african al Sănătății Joe Phaahla.

„Unii lideri caută țapi ispășitori pentru a rezolva o problemă care este globală”, a continuat el, referindu-se la „reacțiile instinctive de panică”.

Astfel de măsuri „draconice”, care au un impact deosebit asupra sectorului turistic, ar putea încuraja țările să nu raporteze descoperirea unor variante viitoare pentru a nu fi sancționate.

32 de mutații

„Această variantă are un număr mare de mutații, dintre care unele sunt îngrijorătoare”, a spus grupul de experții însărcinați de OMS să urmărească evoluția Covid-19.

Potrivit Santé Publique France,  Omicron are  „32 de mutații, inserții sau deleții ale proteinei Spike, inclusiv în special mutația N501Y care a fost asociată cu creșterea transmisibilității variantelor alfa, beta și gama”.

Numărul mare de mutații din această nouă variantă ar putea ajuta virusul să evite apărarea imunitară a organismului. Ar putea fi, prin definiție, mai transmisibil decât varianta Delta.

Ultimele stiri

  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial
  • Nicușor Dan, complice prin pasivitate și dezinteres la dezastrul și jaful de la Arena Națională
  • Speranța gimnasticii românești între cei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Candidatul AUR la Primăria Capitalei: Procurorii ne-au anunţat că au început urmărirea penală în urma plângerii la DNA împotriva lui Nicuşor Dan
  • Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă din Franța, ucis de poliţie
  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în prima parte a lunii iunie
  • Terifiant! Director de închisoare, asasinat. Primise ameninţări cu moartea de la deţinuţi
  • Planuri de călătorie date peste cap. Zeci de oameni au ratat zborul Cluj Napoca-Paris. Ce s-a întâmplat la aeroport
  • Exit mobile version