AcasăȘTIRI EXTERNEA început "războiul" Franţa - Marea Britanie: bărcile franceze au încercuit un...

A început „războiul” Franţa – Marea Britanie: bărcile franceze au încercuit un vas britanic!

naveleA început "războiul" Franţa - Marea Britanie: bărcile franceze au încercuit un vas britanic!

„Războiul” maritim dintre Franţa şi Marea Britanie a început după Brexit. Londra nu și-ar fi respectat angajamentele luate în acordul Brexit și nu a autorizat suficiente licențe de pescuit în ape britanice pentru pescarii europeni.

Astfel, pescarii francezi și-au început deja protestul împotriva Marii Britanii și au blocat prima barcă de pescuit britanică, vineri. Bărci de pescuit franceze au împiedicat, vineri dimineața, cargoul Normandy Trader, sub pavilionul Regatului Unit, să acosteze în portul Saint-Malo din Bretania,

„Blocadă” împotriva bărcilor britanice

Pescarii francezi și-au început protestul aprinzând semnale luminoase roșii și vor institui o „blocadă” împotriva bărcilor britanice care vor să intre în porturile franceze pentru a comercializa pește.

Președintele Comitetului național pentru pescuitul maritim din Franța, Gerard Romiti, a descris protestele drept „un foc de avertizare”.

Pescarii și autoritățile de la Paris acuză Londra și teritoriul dependent al Insulei Jersey că nu-și respectă angajamentele și refuză acordarea a zeci de licențe de pescuit pentru francezi.

Ce prevedea acordul post-Brexit?

Înţelegerea dintre Marea Britanie şi UE prevede că pescarii europeni pot continua să lucreze în unele părţi ale apelor britanice cu condiţia de a face dovada că pescuiau acolo şi înainte. Însă acum între francezi şi britanici există divergenţe legate de natura şi amploarea documentelor justificative.

Guvernul britanic s-a declarat „dezamăgit” de amenințările din Franța.

Ne așteptăm ca autoritățile franceze să se asigure că nu au loc acțiuni ilegale și că traficul comercial nu este afectat”, a spus un purtător de cuvânt al cabinetului premierului britanic.

author avatar
Andrei Ștefan
730 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger