AcasăȘTIRI EXTERNESpionaj la nivel înalt. Israel, pe lista neagră a SUA, Apple cere...

Spionaj la nivel înalt. Israel, pe lista neagră a SUA, Apple cere justiție în scandalul Pegasus

Spionaj la nivel înalt. Israel, pe lista neagră a SUA, Apple cere justiție în scandalul Pegasus

Conform anchetelor publicate în această vară de 17 instituții de presă internaționale, software-ul Pegasus al companiei NSO din Israel a făcut posibilă spionarea smartphone-urilor mai multor personalități, politicieni, jurnaliști, șefi de stat și de guvern, datorită unei breșe informatice. Apple a depus o plângere împotriva grupului.

„Dispozitivele Apple sunt cele mai sigure” de pe piața de electronice de larg consum, a scris Craig Federighi, vicepreședintele Apple pentru branding, într-un comunicat, adăugând: „Dar companiile care dezvoltă spyware în numele statelor au devenit și mai periculoase .

Acesta este motivul pentru care Apple a anunțat că a depus o plângere împotriva NSO Group și a cerut justiției să interzică definitiv programele acestei companii israeliene pe dispozitivele și serviciile Apple.

„Mii de vieți au fost salvate”, se apără NSO

Grupul NSO s-a trezit în plin scandal de spionaj, după investigațiile publicate de un consorțiu de 17 instituții media internaționale, care dezvăluie că software-ul său Pegasus a fost utilizat în spionarea telefoanelor maimultor jurnalişti, politicieni, activiști sau lideri de afaceri din diferite țări, inclusiv președintele Franței, Emmanuel Macron.

„Deși aceste amenințări la adresa securității cibernetice afectează doar un număr mic dintre clienții noștri, luăm în serios toate atacurile împotriva utilizatorilor noștri”, a spus Craig Deferighi. În septembrie, Apple a fost nevoit să repare urgent lacuna informatică pe care Pegasus a putut să o exploateze pentru a infecta iPhone-urile utilizatorilor, fără măcar ca aceștia să le atingă sau să intre pe un malware.

Potrivit cercetătorilor Citizen Lab, care au descoperit lacuna, controversatul software folosea vulnerabilitatea cel puțin din februarie 2021. Această organizație de securitate cibernetică a Universității din Toronto a descoperit că iPhone-ul unui activist saudit a fost infectat via iMessage, sistemul de mesagerie al Apple.

Ca reacție la decizia Apple, un purtător de cuvânt al NSO a dat asigurări că „mii de vieți au fost salvate în întreaga lume datorită tehnologiilor NSO Group”. „Pedofilii și teroriștii pot înflori liber la adăpostul echipamentelor tehnologice pe care le au la dispoziție, iar noi oferim guvernelor instrumente legale pentru a-i combate. Grupul NSO va continua să lupte pentru adevăr”, a adaugat el.

Pe lista neagră a SUA

La începutul lunii noiembrie, SUA a adăugat NSO Group pe lista companiilor interzise. „Statele Unite sunt hotărâte să folosească controalele la export într-un mod incisiv pentru a trage la răspundere companiile care dezvoltă, comercializează sau utilizează tehnologia în scopuri rău intenționate, care amenință securitatea cibernetică a membrilor societății civile sau ai guvernului, a dizidenților și a organizațiilor cu sediul aici și în străinătate”, a declarat cu această ocazie secretarul american al Comerțului, Gina Raimondo.

Grupul israelian s-a declarat „consternat” de această decizie a Statelor Unite. Potrivit unui purtător de cuvânt al acestei companii cu sediul în suburbiile Tel Avivului, NSO are o „cartă etică riguroasă, bazată pe valorile americane”.

„Grupurile finanţate de state, precum NSO, cheltuiesc milioane de dolari pentru a proiecta tehnologii sofisticate de supraveghere, fără a fi nevoite să răspundă pentru consecinţe. Acest lucru trebuie să se schimbe”, a spus, la rândul său, vicepreşedintele Apple, Craig Federighi.

author avatar
Tudor Borcea
201 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger