AcasăȘTIRI EXTERNECanada decretează stare de urgență. Armata, trimisă pe teren (FOTO/VIDEO)

Canada decretează stare de urgență. Armata, trimisă pe teren (FOTO/VIDEO)

Canada decretează stare de urgență. Armata a fost trimisă pe teren (FOTO/VIDEO)

Provincia canadiană British Columbia a declarat miercuri, 17 noiembrie, stare de urgență după inundațiile severe care au afectat mai multe orașe și au dus la evacuarea a mii de oameni, guvernul Canadei anunțând trimiterea armatei în ajutor.

Premierul provinciei, John Horgan, a semnalat declanșarea stării de urgență, după ce ploile torenţiale de duminică și luni au provocat alunecări de teren și inundații, ucigând cel puțin o persoană.

De asemenea, patru persoane sunt date dispărute în urma alunecărilor de teren, a declarat poliția. „Din păcate, ne așteptăm să confirmăm și mai multe decese în zilele următoare”, a spus Horgan.

„Este un eveniment catastrofal”

După valul de căldură extremă din această vară în regiune, Horgan a avertizat că „aceste evenimente cresc în regularitate din cauza efectelor schimbărilor climatice provocate de om”.

Starea de urgență are ca scop restabilirea cât mai rapidă a accesului la autostrăzile, care au fost închise de câteva zile, perturbând lanțurile de aprovizionare. Vremea nefavorabilă a dus și la întreruperea serviciilor feroviare în portul Vancouver.

Călătoriile nu sunt recomandate pentru a acorda prioritate livrării de bunuri esențiale și servicii medicale de urgență. Această măsură este în vigoare pentru 14 zile și poate fi prelungită, scrie AFP.

Guvernul canadian a anunțat desfășurarea „suportului aerian al Forțelor Canadiene pentru a sprijini eforturile de evacuare, pentru a sprijini rutele de aprovizionare și pentru a proteja rezidenții de inundații și alunecări de teren”.

„Sute de membri ai forțelor armate canadiene sunt pe cale să ajute”, a declarat premierul canadian Justin Trudeau, adăugând că ar putea fi trimiși mii de soldați.

Trudeau a promis, de asemenea, că guvernul „va sprijini acțiunile de curățenie și reconstrucție” după aceste „evenimente meteorologice extreme”.

Străzi întregi sunt sub apă în multe orașe, după ce Valea Fraser la est de Vancouver a raportat luni până la 250 mm de precipitații. Unele locuri au primit aproximativ 95% din precipitațiile lor lunare în numai 24 de ore.

„Următorii pași pot necesita măsuri extraordinare permise numai în condițiile stării de urgență”, a declarat Mike Farnworth, ministrul Securității Publice. „Este un eveniment catastrofal”, s-a plâns el.

Sute de fermieri afectați, mii de persoane evacuate

Această măsură excepțională a fost luată anterior pentru a combate pandemia de coronavirus. Și în această vară, când incendiile forestiere au devastat provincia, care se sufoca sub un val de căldură istoric. Satul Lytton, la 250 de kilometri nord-est de Vancouver, fusese distrus în proporție de 90% la sfârșitul lunii iunie de un incendiu în

Dar inundațiile au afectat în special sute de fermieri din regiune, au spus autoritățile.  „Unii sunt încă inundați, alții sunt la adăpost și avem mii de animale care au pierit”, a deplâns Lana Popham, ministrul provincial al agriculturii.

La începutul acestei săptămâni, Ottawa a trimis deja elicoptere pentru a salva aproximativ 300 de șoferi blocați de alunecări de teren.

Abbotsford, la aproximativ 70 de kilometri sud-est de Vancouver, a cerut marți seară unei părți din cei 162.000 de locuitori ai săi să evacueze imediat din cauza unei potențiale defecțiuni a stației de pompare. Cu o zi înainte, cei 7.000 de locuitori ai orașului Merritt, la 300 km nord-est de Vancouver, au fost și ei evacuați.

author avatar
Tudor Borcea
1.165 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ba, daca era in Romania, va durea in basca !
    Lasa, Dumnezeu ii loveste crunt pe nemernici, de nu se vor mai scula !!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger