Cauta

China: Covid-19, creat de un laborator american din Ucraina / Unde vroia să bombardeze Putin

China: Covid-19, creat de un laborator american din Ucraina / Unde vroia să bombardeze Putin

Platformele de socializare din China s-au inflamat după ce o nouă teorie susține că Covid-19 a fost creat de un laborator american din Ucraina.

Originea acestei teorii provine dintr-un articol publicat de Global Times, portavoce a Partidului Comunist Chinez, intitulat „Cercetătării britanici dezvăluie că Covid-19 a fost produs de o companie americană”.

„Dovezi” despre arme biologice

Pe omologul chinez al Twitter, Weibo, un thread despre articol a devenit viral: acesta a fost vizualizat de peste 1,67 miliarde de utilizatori și a generat 292.000 de comentarii.

Articolul Global Times postulează că ziarul este „puțin mai aproape de adevăr” cu privire la originile Covid-19. Potrivit acestuia, armata rusă are „o mulțime de dovezi în Ucraina” care arată că laboratoarele afiliate Statelor Unite ar produce arme biologice.

„Printre cele 36 de laboratoare în cauză, s-a descoperit că SUA folosesc lilieci pentru a studia coronavirusurile și au produs componente pentru arme biologice”, scrie Global Times.

Preluat de alte 45 de mass-media chineze, articolul Global Times nu oferă niciun document sau dovezi vizuale care să susțină dezvăluirile sale, scrie Le Devoir.

Pe Weibo, mulți utilizatori și-au exprimat indignarea față de SUA, cerând o anchetă și ca liderii americani să fie executați.

Teorii ale conspirației

Dacă originea acestor zvonuri colportate de tabloidul chinez rămâne neclară, ele par să provină de la Infowars. Acest site american al teoriilor conspirației a susținut la începutul acestei luni că liderul rus Vladimir Putin va ataca orașele ucrainene unde se află laboratoare americane care produc arme biologice. Această informație falsă a fost preluată de mass-media rusă și chineză.

Prezența unor astfel de laboratoare pe pământ ucrainean a fost însă infirmată de două site-uri americane de verificare a faptelor, Politifact și FactCheck.org.

Din 2005, Statele Unite au încheiat un acord cu Ministerul Sănătății ucrainean: îi furnizează echipament tehnic care vizează îmbunătățirea rețelei de laboratoare de sănătate publică a țării și siguranța acesteia. Utilizatorii rețelelor de socializare au denaturat obiectivele acestui acord, care intră sub incidența U.S. Biological Threat Reduction Program, susținând că a fost folosit pentru finanțarea laboratoarelor care ar produce arme biologice.

Știrile false despre originea Covid-19 au circulat pe rețelele sociale de când virusul a fost detectat pentru prima dată în Wuhan, un oraș chinez, în 2019.

Ultimele stiri

  • Clinica de Stomatologie din Sectorul 4 se deschide din 17 iunie
  • Semnal de alarmă ciudat privind preţurile produselor de la raft. Consiliul Concurenţei, verificări la comercianţi
  • Cum arată documentul aşteptat de 5.000.000 pensionari. Vine în poştă la finalul lunii mai 2024
  • Vine URGIA în România! Un nou ciclon peste ţara noastră. ANM anunţă zonele afectate
  • România pune piciorul în prag: Patriot pentru Visa Waiver!
  • Evadare ca-n filme în Franţa! Doi ofițeri de închisoare au murit în timpul atacului (VIDEO)
  • Vine apocalipsa prețurilor. Statul cedează în fața companiilor străine
  • Accident groaznic în România. Un preot a murit după ce un tânăr de 18 ani, fără permis, care cumpărase maşina chiar azi, a făcut o manevră periculoasă
  • Partidul Politic Oficial a fost dronat de poporanul enervat monstruos
  • Lovitură pentru service-urile auto: situaţiile în care se plafonează tarifele maxime de manoperă pe oră!
  • Exit mobile version