AcasăȘTIRI EXTERNEVladimir Putin o ţine "prizonieră" pe şefa Băncii Centrale din Rusia? De...

Vladimir Putin o ţine „prizonieră” pe şefa Băncii Centrale din Rusia? De ce o tolerează liderul de la Kremlin, deşi pare o disidentă

Elvira NabiullinaVladimir Putin o ţine "prizonieră" pe şefa Băncii Centrale din Rusia? De ce o tolerează liderul de la Kremlin, deşi pare o disidentă

Elvira Nabiullina, şefa Băncii Centrale a Rusiei, n-a fost lăsată de Vladimir Putin să demisioneze, deşi femeia ar fi vrut să facă acest lucru în urma sancţiunilor impuse de Occident.

Săptămâna trecută i-a fost reînnoit mandatul pentru încă cinci ani. Rusia suferă sancțiuni fără precedent pentru o economie mare, efectul final nu este clar care va fi, dar o mare parte din responsabilitate revine Băncii Centrale.

Trimite mesaje subliminale populaţiei

Financial Times scrie că Elvira Nabiullina este cunoscută pentru faptul că broşele pe care le purta comunicau atitudinea pe care urma să o aibă Banca Centrală. La ultima sa apariţie, după anunţarea sancţiunilor, era îmbrăcată complet în negru, fără nicio broşă.

Motivul pentru care Elvira Nabiullina – percepută ca un tehnocrat – a vrut să renunţe la post nu este clar, dar este clar că are dificultăţi în a gestiona activitatea în condiţiile în care jumătate din activele băncii sunt îngheţate, firmele străine au părăsit piaţa, iar economia este complet bulversată.

Are cel mai greu job de bancher

Fără exagerare, postul Elvirei Nabiullina poate fi descris în acest moment ca fiind cel mai greu job din lumea financiară. Îi revine sarcina de a gestiona șocul prin care trece Rusia, care are jumătate din activele Băncii Centrale înghețate, iar economia e total întoarsă cu susul în jos de un exod al firmelor străine care vor lăsa efectiv un vid în societate.

Nabiullina a fost ministru adjunct în mandatul preşedintelui Boris Elţîn, iar între 2008 şi 2012 a fost ministru al Dezvoltării în guvernul Putin. La revenirea lui Putin în funcţia de preşedinte, Nabiullina a făcut parte din cercul restrâns de colaboratori ai acestuia, din poziţia de consilier pentru afaceri economice.

După un an, a trecut în fruntea Băncii Centrale.

author avatar
Andrei Ștefan
252 afisari

2 COMENTARII

  1. Sigur că acum tipa lucrează legată de calorifer și pe gratis. Nu știm nici dacă i se dă mâncare sau dacă are voie să se plimbe. O să o mănânce Putin cu fasole și vodkă de Ziua Victoriei că de aia a păstrat-o.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger