AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19, accident de laborator în China. Nou raport al serviciilor americane de...

Covid-19, accident de laborator în China. Nou raport al serviciilor americane de informații

Covid-19, accident de laborator în China. Nou raport al serviciilor americane de informații

Specialiști de laborator ai Institutului de Virusologie din Wuhan, orașul considerat epicentrul pandemiei Covid-19, ar fi prezentat simptomele maladiei cu puțin timp înainte de declanșarea ei. Aceștia au fost tratați în spital în noiembrie 2019, potrivit informațiilor americane.

Ipoteza unui accident de laborator la Institutul chinez de Virusologie din Wuhan (centrul țării) ca origine a pandemiei Covid-19 este relansată.

Un raport al raport al serviciilor americane de informații arată că trei tehnicieni de laborator de la această unitate din Wuhan, orașul în care a apărut virusul, s-au îmbolnăvit în noiembrie 2019, cu puțin înainte de începerea epidemiei. De asemenea, au avut simptome severe de Covid-19 și au trebuit să fie spitalizați.

Dacă aceste trei tehnicieni de laborator au fost într-adevăr infectați începând cu noiembrie 2019, infectarea lor apare astfel cu câteva săptămâni înainte de descoperirea oficială a primului pacient infectat cu virusul SARS-CoV-2, identificat la 1 decembrie a aceluiași an, în orașul Wuhan, China.

De la începutul pandemiei, teza care atestă faptul că Covid-19 este o zonoză, un virus transmis de animale, a fost prezentată pe scară largă. Dar, de ceva vreme, pista unui potențial accident de laborator ca origine a crizei sanitare mondiale ia din ce în ce mai mare amploare. Și nu mai este considerată o teorie a conspirației.

În orice caz, din ce în ce mai mulți oameni de știință cred că ipoteza unui accident de laborator este o pistă logică și nu trebuie exclusă în ancheta privind originea Covid-19. La 13 mai, de exemplu, o nouă tribună, publicată de revista Science și semnată de 20 de oameni de știință, a solicitat încă o dată examinarea acestei posibilități.

Cu o zi mai devreme, o teză și două teze de masterat, publicate inițial în chineză și traduse anonim în engleză, au fost difuzate de un cont Twitter anonim și par să pună la îndoială anumite informații transmise de Institutul de Virusologie din Wuhan, scrie Le Monde.

Experimentele efectuate acolo, precum și numărul și natura coronavirusurilor stocate acolo au fost deosebit de evidențiate, scrie Slate.

Presiunea internațională pentru a determina cu certitudine originea virusului este în creștere. După ce a concluzionat în ancheta sa că o scurgere dintr-un laborator a fost „extrem de improbabilă”, OMS a revenit, la la 30 martie, și a precizat că toate ipotezele rămân deschise.

În trecut, accidentele de laborator au dus deja la infecții la om. Printre acestea, pandemia de gripă H1N1 din 1977, care a făcut peste 700.000 de victime.

China face ce știe: îl ia pe „nu” în brațe

China a dezvăluit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) existența unui focar de cazuri de pneumonie în Wuhan la 31 decembrie 2019. Și Beijingul a combătut de atunci cu înverșunare teoria potrivit căreia Covid-19 ar fi putut scăpa din unul dintre laboratoarele sale.

În legătură cu noile dezvăluiri ale informațiilor SUA, purtătorul de cuvânt al diplomației chineze, Zhao Lijian, le-a calificat „total false”.

„La 23 martie, Institutul de Virusologie din Wuhan a emis un comunicat care indica faptul că înainte de 30 decembrie 2019 nu a fost în contact cu coronavirusul. La această dată (de publicare a comunicatului de presă), niciun mmbru al personalului sau studenți-cercetători nu au fost contaminați” de virus, a declarat Zhao reporterilor.

Cu toate acestea, coronavirusul a fost adus la acest laborator pentru studiu, potrivit autorităților chineze.

Ipoteza unui accident dintr-un laborator chinez a fost alimentată, printre altele, de administrația fostului președinte american Donald Trump.

După o delegație de patru săptămâni la Wuhan la începutul anului, un studiu comun al OMS și experți chinezi a precizat însă, în martie, „extrem de puțin probabil” un incident de laborator.

Experții sunt în favoarea teoriei general acceptate a transmiterii naturale a virusului de la un animal-rezervor, probabil liliacul, la oameni, printr-un alt animal care nu a fost încă identificat.

Unii denunță însă că specialiștii OMS nu au putut lucra liber în timpul investigației lor din Wuhan.

 

author avatar
Tudor Borcea
440 afisari

3 COMENTARII

  1. e , acum mai au sa dezlege misterul cum de s a raspandit asa repede mondial daca nu au nici macar pacientul unu!!!!!!!!!!

  2. O lalaiala ca asta nu cred ca lumea va mai apuca.Dupa opinia mea ,un lucru e clar,a inceput experimentul pe omenire pentru finalul acestui spectacol grotesc la care participa marii artistii ai lumii(a se intelege armate):RAZBOIUL BOLOGIC

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger