Cauta

Ce a provocat cutremurul devastator din Turcia. Clădirile au fost balansate înainte-înapoi

cutremur

Ce a provocat cutremurul devastator din Turcia. Clădirile au fost balansate înainte-înapoi

Institutul geologic american (USGS) a publicat o hartă cu modul în care s-au propagat undele seismice ale puternicului cutremur de luni dimineață din Turcia și intensitatea resimțită.

Regiunea în care s-a produs cutremurul este cunoscută ca fiind activă din punct de vedere seismic. Trei cutremure cu magnitudinea 6 sau mai mare au avut loc în această regiune începând cu 1970.

Cutremurele au avut loc de-a lungul sau în apropierea faliei Anatoliei de Est

Cel mai mare, cu o magnitudine de 6,7, a avut loc la 24 ianuarie 2020. Toate aceste cutremure au avut loc de-a lungul sau în apropierea faliei Anatoliei de Est, notează sursa citată.

Meteorologul CNN și expertul în vreme severă Chad Myers a explicat de ce replicile cutremurului devastator de 7,8 grade din Turcia au fost atât de puternice. Replicile de 7,5 au fost „un cutremur în sine”, a explicat acesta, menționând că întotdeauna vorbim despre epicentru, dar în acest caz ar trebui să vorbim despre „epi-linie”.

Pământul a alunecat

Două plăci tectonice majore – cea arabă și cea eurasiatică – se întâlnesc sub provinciile sud-estice ale Turciei. De-a lungul acestei linii de falie, „la aproximativ 100 de mile (circa 160 de kilometri) de o parte și de alta, pământul a alunecat”, a declarat Myers.

Seismologii se referă la acest eveniment ca la o „falie de alunecare” – „când plăcile se ating și, dintr-odată, alunecă lateral”, a spus Myers.

În cazul unei „alunecări de falie”, plăcile se deplasează pe orizontală mai degrabă decât pe verticală.

„Acest lucru contează pentru că clădirile nu vor să meargă înainte și înapoi. Iar apoi, undele secundare încep să meargă și ele înainte și înapoi”, a spus Myers.

Turcia se află pe două falii de alunecare

Mișcarea plăcilor tectonice generează presiune în zonele de falie de la granițele acestora. Eliberarea bruscă a acestei presiuni este cea care provoacă cutremurele și zguduirile solului.

Este probabil ca acest ultim cutremur să se fi produs pe una dintre cele mai importante falii care marchează granițele dintre plăcile Anatoliană și Arabică: fie falia Anatoliană de Est, fie falia de transformare a Mării Moarte. Ambele sunt „falii de alunecare”, ceea ce înseamnă că ele permit o anumită mișcare a plăcilor care se deplasează una lângă cealaltă, a explicat un seismolog, potrivit publicației The Conversation.

Turcia a fost zguduită, luni, de două mari cutremure. Primul a avut loc dimineață, la ora locală 04:17, care a înregistrat o magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter, iar al doilea s-a produs în jurul prânzului, de asemenea, cu o magnitudine uriașă, de 7,5 grade. În tot acest timp, peste 120 de replici au fost raportate.

Ultimele stiri

  • Europenii au mai mult timp, iar americanii mai mulți bani
  • De ce vrea Macron să dea bombe nucleare Uniunii Europene
  • Țeapă sub nasul inspectorilor ANAF. Firmele și-au șters, din pix, taxele și impozitele
  • VIDEO. Imagini cu deszăpezirea pe Transfăgărășan. Drumul ar putea fi redeschis mai devreme ca de obicei
  • Becali și ai lui își bagă iar nasul în oala Stelei. Pițurcă și Tudorel Stoica, reacție imediată: „Să-și vadă de echipa lui”
  • Alertă în Capitală. Fată de 13 ani, de cetăţenie străină, căzută de la etaj/Adolescenta, dusă la spital
  • Cazul femeii tranșate: Cum NU A FĂCUT NIMIC comisarul șef de nota 1
  • Ucrainenii nu mai au opțiuni pe câmpul de luptă. Un colaps iminent?
  • Campania Kremlinului împotriva rușilor care luptă alături de Ucraina
  • De 1 Mai, pe Litoral, unii turiști fac insolație noaptea
  • Exit mobile version