AcasăȘTIRI EXTERNEDe ce au fost așa puternice cutremurele din Turcia și Siria. Expert:...

De ce au fost așa puternice cutremurele din Turcia și Siria. Expert: „A fost mai degrabă o epilinie decât un epicentru”

cutremurCe a provocat cutremurul devastator din Turcia. Clădirile au fost balansate înainte-înapoi

Cutremurul de luni dimineață din Turcia, care s-a resimțit și în Siria, Cipru, Liban și Israel, a avut, pe durata a mai multor ore mai mult de 100 de replici, dintre care una de 7,5, este mai puțin obișnuit decât unul normal.

Cu o magnitudine de 7,8, cutremurul care a curmat peste 4300 de vieți este deosebit față de altele, spun experții. Replica de 7,5 a fost „un cutremur în sine”, a declarat Chad Myers, meteorolog CNN şi expert în vreme severă. “Ar fi putut să fie cel mai puternic cutremur în regiune din 1999 încoace”, a spus expertul.

S-a deplasat pământul de-a lungul unei falii

„Întotdeauna vorbim despre epicentru, dar în acest caz ar trebui să vorbim despre epilinie. Două plăci tectonice masive – cea arabă şi cea eurasiatică – se întâlnesc sub provinciile sud-estice ale Turciei. De-a lungul acestei linii de falie, pe aproximativ 160 de kilometri dintr-o parte în alta, s-a deplasat pământul”, a explicat Myers într-o emisiune pe CNN.

Acest fenomen este diferit de ceea ce se întâmplă la Inelul de Foc, care se întinde de-a lungul coastei de vest a Statelor Unite. În această zonă, cutremurele şi tsunami-urile sunt adesea cauzate de subducţie – când o placă alunecă sub alta.

Replicile ar putea dura luni de zile

Dar într-o astfel de mişcare ca în cazul cutremurului de luni din Turcia, plăcile se deplasează pe orizontală mai degrabă decât pe verticală. „De ce contează acest lucru? Clădirile nu se vor mai deplasa înainte şi înapoi. Dar apoi, când vin undele secundare şi încep să se producă replici, încep să se mişte înainte şi înapoi”, a arătat Myers.

Din cauza naturii acestui eveniment seismic, replicile ar putea dura “săptămâni şi chiar luni de zile”, a avertizat un alt meteorolog de la CNN, Karen Maginnis.

author avatar
Andreea Vlad
512 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger