AcasăȘTIRI EXTERNECutremurele de luni au „mutat” Turcia cu 3 metri spre sud-vest! 

Cutremurele de luni au „mutat” Turcia cu 3 metri spre sud-vest! 

cutremurCe a provocat cutremurul devastator din Turcia. Clădirile au fost balansate înainte-înapoi

Turcia s-a deplasat cu trei metri după cutremurele devastatoare, susține președintele Institutului de Vulcanologie din Italia.

Profesorul Carlo Doglioni, președintele Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia, a declarat că deplasarea plăcilor tectonice care a provocat cutremurele din Turcia a făcut ca țara să se miște cu aproximativ trei metri, relatează și DailyMail.

Cutremurul s-a produs la punctul de întâlnire al plăcilor est-anatolia, arabă și africană

Solul Anatoliei s-a deplasat cu cel puțin trei metri după cele mai violente cutremure înregistrate vreodată în Turcia. Cu o magnitudine de 7,8 grade, cutremurul care a avut loc între sud-estul Turciei și nordul Siriei a fost de o mie de ori mai puternic decât cel de la Amatrice în 2016 și de 30 de ori mai puternic decât cel din Irpinia în 1980, urmat de sute de replici, a fost înregistrat de seismografe din întreaga lume, chiar și în îndepărtata Groenlandă, după cum a observat Institutul Geologic Danez.

Cutremurul s-a produs într-o zonă seismică foarte activă, punctul de întâlnire al plăcilor est-anatolia, arabă și africană, prima fiind zdrobită de placa arabă și împinsă spre vest spre Egee. A fost activată una dintre cele două falii majore care traversează Turcia, cea din Anatolia de Sud-Est, care „este una dintre cele mai active din Orientul Mijlociu, alături de cea a Mării Moarte care traversează Siria, Libanul, Israelul și Iordania și care desparte Peninsula Arabă de Africa”, observă președintele Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie (Ingv), Carlo Doglioni.

”Ceea ce numim placa arabă (placă tectonică – n.r.) s-a deplasat cu aproximativ trei metri de-a lungul direcției nord-est-sud-vest în raport cu placa anatoliană. Vorbim despre o structură în zona de graniță dintre cele două plăci”, adăugând că deplasarea este prezentă pe o lățime de aproximativ 100 de mile.

author avatar
Andreea Vlad
617 afisari

3 COMENTARII

  1. e de bine:
    fata de vectorul de pozitie
    translatarea e piezisha,
    e TANGENTIALA.
    (e ca miscarea stelelor
    nici mai aproape
    nici mai departe)

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger