AcasăȘTIRI EXTERNEBilanț înfiorător în Turcia și în Siria: peste 21.000 de morţi şi...

Bilanț înfiorător în Turcia și în Siria: peste 21.000 de morţi şi 80.000 de răniţi. 1 milion de oameni fără locuinţe – FOTO&VIDEO

Bilanț înfiorător în Turcia și în Siria: peste 4.300 de morți / Mii de clădiri prăbușite, vremea rea îngreunează munca salvatorilor – FOTO&VIDEO / Foto: printscereen

În sud-estul Turciei, epicentrul celor două cutremure de luni dimineață, bilanțul a crescut la cel puțin 2.921 de morți și aproape 16.000 de răniți. În Siria vecină, cel puțin 1.444 de persoane au fost ucise și peste 3.500 au fost rănite.

UPDATE: Numărul morților după cutremurul din Turcia a trecut de 21.000. Salvatorii depun în continuare eforturi pentru a-i scoate pe oamenii prinși sub ruine după cutremurele devastatoare din Turcia și Siria. A fost a patra noapte în care echipele de intervenție din 60 de țări inclusiv din România au căutat continuu victimele pe sub dărâmături. La 5 zile de la producerea cataclismului, bilanțul tragic crește alarmant. Cel puțin 21.000 de persoane au murit în cele două țări, iar numărul răniților este de ordinul zecilor de mii.

___________________________________________

UPDATE: Au trecut deja peste 72 de ore de la cutremurul care a devastat Turcia și Siria, iar șansele de a găsi supraviețuitori sub dărâmături au scăzut dramatic. Cel puțin 15.000 de persoane au murit în Turcia și în nordul Siriei, scrie CNN.

__________________________________________________

UPDATE: Numărul morţilor în urma cutremurelor devastatoare produse la graniţa dintre Turcia şi Siria a depăşit 8.100, informează miercuri dpa, citat de Agerpres.

Numărul morţilor din cauza seismelor din Turcia a urcat la 5.894, iar cel al răniţilor a depăşit 34.000, a anunțat vicepreşedintele Fuat Otkay.


La mai bine de 24 de ore de la primul cutremur devastator care a lovit sud-estul Turciei și Siria vecină, urmate câteva ore mai târziu de un al doilea cutremur major, bilanțul provizoriu al victimelor din cele două țări în dimineața zilei de marți, 7 februarie, se ridica la peste 4 300 de morți și la aproximativ 19 500 de răniți.

Mii de clădiri s-au prăbușit

În Turcia, unde epicentrul primului cutremur a fost localizat în apropiere de Gaziantep, cel puțin 2.921 de persoane au murit și aproape 16.000 au fost rănite, potrivit Afad, organizația oficială de ajutorare turcă. În Siria, bilanțul victimelor a crescut la cel puțin 1.444 de morți și peste 3.500 de răniți, potrivit guvernului și salvatorilor.

Echipele de salvare au scos 7.840 de persoane de sub dărâmături în Turcia, unde aproape 5.000 de clădiri s-au prăbușit complet, iar multe persoane au rămas blocate sub dărâmături.

Cursa împotriva timpului și frigului

Cursa împotriva timpului și a frigului a continuat pe tot parcursul nopții în ambele țări pentru a scoate supraviețuitori. Ploaia abundentă și zăpada din unele locuri, precum și scăderea temperaturilor au făcut ca situația să fie și mai precară, lăsându-i pe supraviețuitori să tremure în corturi și în jurul unor focuri improvizate.

În aceste condiții, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că se așteaptă ca numărul final al victimelor să fie mult mai mare. „Deseori vedem cifre de opt ori mai mari decât cele inițiale”, a declarat  Catherine Smallwood, un manager de urgență la biroul european al OMS, informează Le Figaro.

45 de țări și-au oferit ajutorul

Peste tot, salvatorii și locuitorii se mobilizează și încearcă să curețe ruinele, uneori cu mâinile goale, iar unii folosesc găleți pentru a îndepărta molozul. Dar frigul și noaptea complică operațiunile de salvare. În unele zone, cum ar fi Iskenderun și Adiyaman din Turcia, spitalele publice s-au prăbușit din cauza cutremurelor.

Vremea rea din această regiune muntoasă paralizează principalele aeroporturi din jurul Diyarbakir și Malatya, unde continuă să ningă abundent, lăsând supraviețuitorii în frig.

Cu toate acestea, ajutorul internațional pentru Turcia se mobilizează, echipe de salvatori urmând să sosească în cursul zilei de marți. Președintele SUA, Joe Biden, i-a promis omologului său, Recep Tayyip Erdogan, „orice ajutor este necesar”.

Două detașamente americane de 79 de salvatori fiecare se pregăteau să se deplaseze luni la fața locului, potrivit Casei Albe.

Potrivit președintelui turc, 45 de țări s-au oferit să ajute. În Siria, însă, apelul autorităților de la Damasc a fost ascultat mai ales de Rusia, care a promis echipe de salvare „în următoarele ore”, în timp ce, potrivit armatei, peste 300 de soldați ruși se află deja la fața locului pentru a ajuta la salvare.

De asemenea, ONU a răspuns, dar a insistat că ajutorul va ajunge la „toți sirienii din întreaga țară”, dintre care o parte nu se află sub controlul guvernului. În aceste zone controlate de rebeli și aflate la granița cu Turcia, în nord-vestul Siriei, au murit cel puțin 700 de persoane. Profitând de haosul creat de cutremur, aproximativ 20 de luptători ai Statului Islamic (ISIS) au evadat dintr-o închisoare militară din Rajo, controlată de rebelii pro-turci.

Cutremurul de luni dimineață este cel mai mare din Turcia de la cel din 17 august 1999, care a provocat moartea a 17.000 de persoane, dintre care 1.000 la Istanbul. Luni, au fost înregistrate nu mai puțin de 185 de replici, după primele două cutremure: unul de 7,8 grade la miezul nopții, iar celălalt, de 7,5 grade, la prânz, ambele în sud-estul Turciei.

author avatar
Tudor Borcea
710 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger