Cauta

Armele de foc în SUA. Stare de urgență în statul New York

Armele de foc în SUA. Stare de urgență în statul New York

Dorind să dea un exemplu pentru armele de foc „ca și în cazul Covid-19”, guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a decretat măsuri de urgență, permițându-i să mobilizeze mijloace excepționale.

New York Gov. Cuomo Declares Gun Violence A Disaster Emergency

New York, ca și restul Statelor Unite, se confruntă cu o creștere a criminalității încă din vara trecută. Un subiect pe care guvernatorul Andrew Cuomo, a decis să îl abordeze, anunțând, marți, 6 iulie, măsuri de „urgență” pentru lupta împotriva armelor de foc.

„Mai mulți oameni mor împușcați decât de Covid”

Guvernatorul democrat a declarat astfel un fel de „stare de urgență” împotriva violenței cu armele de foc, o premieră în Statele Unite, care îi permite, la fel ca în fața pandemiei Covid-19, să mobilizeze resurse excepționale.

Va fi numit un coordonator special pentru prevenirea acestui tip de violență: atașat serviciilor de sănătate din statul New York, el va trebui să asigure o acțiune coordonată a multor servicii sociale, poliția statului, serviciile penitenciare și altele.

„Dacă vă uitați la ultimele cifre, există mai mulți oameni care mor din cauza armelor și a criminalității decât din cauza Covid-19 – este o problemă națională care trebuie abordată” a spus Cuomo, citat într-un comunicat.

O unitate specială de poliție

Statul New York prevede și o investiție de 138 de milioane de dolari (117 milioane euro) în programe de intervenție și de prevenire, din care 76 de milioane pentru a crea locuri de muncă și activități pentru tinerii care fac parte din categoriile expuse la risc.

De asemenea, va fi creată o unitate specială de poliție pentru a lupta împotriva traficului cu arme de foc venite din alte state. Dacă New York-ul este unul dintre statele americane cu cele mai stricte legi privind deținerea armelor de foc, este ușor pentru doritori să meargă și să cumpere arme în statele vecine Pennsylvania sau New Jersey, mai laxiste.

Creștere cu 30% a omuciderilor

Guvernatorul Cuomo a semnat, de asemenea, două legi marți: una care face mai ușor atacul împotriva producătorilor de arme civile, și alta care împiedică persoanele cercetate să poată achiziționa o armă.  Până în prezent, producătorii au fost scutiți în mare măsură de răspundere printr-o lege federală, pe care noua lege din New York o va eluda, scrie Le Monde.

Aceste măsuri intervin în timp ce New York și Statele Unite se confruntă cu o creștere accentuată a criminalității încă din vara trecută, cu o creștere cu 30% a omuciderilor în marile orașe ale țării în 2020, prezentate de republicani ca rezultat al laxismului democraților.

Biden mălai visează

Președintele Joe Biden a prezentat și, la 23 iunie, măsuri pentru a limita circulația armelor de foc la nivel federal, dar Congresul este foarte divizat și democrații întâmpină greutăți să miște lucrurile. În schimb, statele conservatoare, preponderent republicane, fac tot posibilul pentru a extinde drepturile asupra armelor de foc.

Guvernatorul republican din Texas, Greg Abbott, a promulgat la jumătatea lunii iunie o lege care permite transportul unei arme în public, fără licență, oricărei persoane cu vârsta de 21 de ani sau peste, care nu este supusă interdicției de a deține o armă de foc. Legea ar trebui să intre în vigoare la 1 septembrie.

 

Ultimele stiri

  • VIDEO cu momentul arestării. Cum a reacționat Prințul Paul de România când l-au săltat polițiștii
  • Dezvăluiri incredibile despre trecutul judecătoarei lui Vlad Pascu/„A avut concedii medicale repetate și prelungite”
  • Florin Piersic, operat de urgență. Ce a pățit marele actor
  • Citație Rugina Mariana
  • Comunicat de presă Administrație Spitalelor și Serviciilor Medicale București
  • Evoluția acțiunii Transgaz (TGN) în anul 2023
  • Horoscop 30 aprilie 2024 – Stelele vor oferi șansa de a vă îmbunătăți condițiile de viață
  • Incendiu puternic în Bucureşti! Au avut loc şi 3 explozii! O hală dezafectată din Sectorul 1 a luat foc (VIDEO)
  • Un submarin sovietic s-a ciocnit de un submarin american din motive politice absconse
  • WhatsApp introduce o nouă funcţie aplicaţiei, prin care doreşte să „dribleze” sistemul Android al telefonului mobil
  • Exit mobile version