AcasăȘTIRI EXTERNEArme de foc în SUA. Curtea Supremă tranșează portul lor în afara...

Arme de foc în SUA. Curtea Supremă tranșează portul lor în afara locuinței

Arme de foc în SUA. Curtea Supremă tranșează portul lor în afara locuinței

Curtea Supremă a Statelor Unite a acceptat, luni, un apel de la puternicul lobby al armelor NRA (National Rifle Association) și hotărârea sa ar putea influența capacitatea autorităților de a reglementa portul armelor de foc în afara casei.

Înalta jurisdicție, care are șase magistrați conservatori din nouă, va examina, în toamnă, o lege din New York contestată de filiala locală a National Rifle Association și de doi proprietari de arme.

Conform acestei legi vechi de un secol, statul New York a acordat permise pentru portul de armă celor doi proprietari, dar numai pentru a merge la poligonuri sau pentru a vâna, și nu în scopuri de autoapărare. După ce au pierdut în instanțele federale, cei doi au făcut apel la Curtea Supremă.

Acesta din urmă a anunțat, luni, că va accepta recursul lor, dar va răspunde doar la o întrebare: „Refuzul statului de a acorda reclamanților permisiunea de a purta arme ascunse în scopuri de autoapărare încalcă al doilea amendament al Constituției?”

De aici, se revine la o lungă dezbatere juridică în istoria Statelor Unite.

Cel de-al doilea amendament, care face obiectul unor interpretări divergente, afirmă că „întrucât este necesară o miliție bine organizată pentru securitatea unui stat liber, dreptul poporului de a deține și de a purta armele nu va fi încălcat”.

Pentru susținătorii armelor de foc, acesta garantează dreptul de a purta arme pentru fiecare cetățean. Cu toate acestea, alții consideră că autorii Constituției au dorit doar să protejeze dreptul de a deține și utiliza arme în cadrul unei forțe de menținere a ordinii, cum ar fi armata sau forța de poliție, în contextul nașterii tânărului stat american.

Armele divizează sociatatea americană

Într-o hotărâre importantă din 2008, Curtea Supremă a decis că al doilea amendament protejează dreptul de a deține o armă acasă. Dar lăsase la latitudinea orașelor și statelor să reglementeze portul armelor de foc în afara locuinței, ceea ce explică existența unor mari disparități în țară.

De atunci, în ciuda multor solicitări, Curtea a rămas departe de acest subiect foarte delicat care divizează SUA.

Însă instanța a fost revizuită radical de Donald Trump care, în timpul mandatului său la Casa Albă, a numit trei dintre judecătorii săi, aleși pentru opiniile lor conservatoare presupuse a fi favorabile proprietarilor de arme.

Ceea ce a crescut speranțele NRA: „Suntem încrezători: Curtea va spune New York-ului și altor state că al doilea amendament privind dreptul de a te apăra este fundamental și nu dispare atunci când ne părăsim locuințele”, a comentat lobby-ul într-un comunicat, scrie AFP.

În schimb, susținătorii unei mai bune reglementări a armelor se tem că Curtea va adopta această lectură extinsă a Constituției și va elimina restricțiile adoptate la nivel local.

Hotărârea înaltei instanțe ar putea zădărnici planurile președintelui democrat Joe Biden, care, după o serie de incidente armate mortale, și-a reiterat dorința de a întări legile armelor în Statele Unite.

Peste 43.000 de oameni au fost uciși de arme în 2020, incluzând și sinucideri, potrivit site-ului Gun Violence Archive.

author avatar
Tudor Borcea
830 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger