AcasăNewsDezvăluiri incredibile despre trecutul judecătoarei lui Vlad Pascu/„A avut concedii medicale repetate...

Dezvăluiri incredibile despre trecutul judecătoarei lui Vlad Pascu/„A avut concedii medicale repetate și prelungite”

(sursa foto: gazetadecluj.ro)

Apar dezvăluiri semnificative – și neștiute până acum, cel puțin nu public- despre judecătoarea din dosarul accidentului de la 2 Mai, produs de către Vlad Pascu, tragedie soldată cu moartea a doi tineri studenți – Roberta și Sebastian (Sebi).

E vorba despre judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu, intrată în vizorul Inspecției Judiciare.

Magistrata care, zilele trecute, a luat prin surprindere presa, dar nu numai, când a stat aproape un minut în fața reporterilor care-i adresau întrebări, dar nici nu a răspuns la ele și nici nu a plecat din fața ziariștilor.

Citiți și: VIDEO| Strigător la cer! Judecătoarea lui Vlad Pascu a întrebat dacă tânărul decedat în accidentul de la 2 mai se află în sală

 

În urmă cu mai mulți ani, magistratul a făcut obiectul mai multor sesizări către Inspecția Judiciară, fiind acuzată, conform Antena3, atât de atitudini nepotrivite în sala de judecată, cât și de faptul că întârzia enorm soluționarea dosarelor.

Concedii medicale repetate

Când s-a întâlnit cu inspectorii judiciari, Popoviciu s-a apărat invocând probleme medicale psihice, potrivit Antena3, și a și prezentat documente în acest sens. Fosta președintă a Judecătoriei Ineu, Mariana Nicoleta Luciu – care i-a fost, practic, șefă – a fost una dintre primele persoane care și-au pus întrebări cu privire la activitatea de atunci a judecătoarei Popoviciu.

Întrebată, într-un interviu acordat postului TV, despre faptul că, potrivit unor surse, judecătoarea ar suferi de niște afecțiuni medicale de natură psihiatrică și dacă are cunoștință despre acest lucru, Mariana Nicoleta Luciu a dat următorul răspuns: „În calitatea mea de președinte de instanță de la acel moment, da, a fost colega mea și dânsa s-a prevalat, undeva în 2016-2017 de concedii medicale repetate, în care a depus unele documente medicale din care rezulta că dânsa are unele afecțiuni medicale certificate de medici, ca să spunem așa, și mă rog, ar fi lipsit pe motive medicale foarte multe luni de la serviciu. Sunt undeva pe la opt-nouă luni de concediu medical într-o perioadă de 12 luni, să spunem așa”.

„S-a întocmit un referat care spunea că dumneaei este aptă din punct de vedere medical”

Luciu a fost întrebată, de asemenea, dacă știe să fi fost judecătoarea internată în secții de psihiatrie. „Eu nu cunosc dacă a fost internată sau unde a fost internată cel puțin în perioada în care, mă rog, a fost colega mea directă și practic răspundeam cumva de activitatea dânsei. Doar faptul că cu certitudine a avut concedii medicale repetate și prelungite”, a precizat Mariana Nicoleta Luciu.

„La un moment dat, eu am solicitat inițierea unei cercetări disciplinare pentru activitatea dumneaei și în urma acelei cercetări disciplinare nu s-a aplicat nicio sancțiune disciplinară”, a mai menționat Mariana Nicoleta Luciu.

Aceasta a mai precizat că în calitatea sa de președinte a solicitat efectuarea unei evaluări medicale în cazul judecătoarei.

Întrebată ce au spus medicii, care a fost rezultatul, Mariana Nicoleta Luciu a răspuns:

„Dânsa și-a continuat activitatea pentru că s-a întocmit un referat care spunea că dumneaei este aptă din punct de vedere medical și, practic, dumneaei și-a continuat activitatea și și-a reluat, practic, activitatea, adică a venit la serviciu, nemaisolicitând alte concedii medicale”.

Mariana Luciu: S-a făcut o astfel de cercetare disciplinară, dar nu s-a aplicat nicio măsură

Reprezentantul presei a vrut să afle de la fosta președintă a Judecătoriei Ineu dacă a primit reclamații sau sesizări cu privire la atitudinea judectătoarei în instanță. Pe scurt, dacă s-a plâns cineva de activitateaa dumneaei.

„Eu, personal, nu am primit astfel de sesizare. Însă cunosc că dânsa a făcut obiectul mai multor cercetări disciplinare la sesizarea unor domni avocați, mă rog.

Prin urmare, ar fi fost sancționată, la un moment dat, disciplinar, după o astfel de sesizare. Practic, procedura este: atunci când un justițiabil, altcineva, face o sesizare la capacitatea, la comportament, la conduita unui anumit magistrat, noi suntem obligați să înaintăm toate acele sesizări către Inspecția Judiciară, singura abilitată să dispună începerea cercetării disciplinare și, mă rog, să ajungă la o concluzie într-un fel sau altul.

Singurul fapt pe care îl cunosc este că da, au fost una sau două astfel de cercetări disciplinare, în afară de cea inițiată chiar de către mine, în calitatea de conducător, de către instanță, tot raportat la unele abateri disciplinare prevăzute de lege, care existau și-n forma de la acel moment și se regăsesc și în forma legii actuale.

Și s-a făcut o astfel de cercetare disciplinară, dar nu s-a aplicat nicio măsură, cum v-am spus, pentru că doamna judecător s-a prevalat de faptul că ar avea o problemă medicală și, practic, cumva, înțeleg că s-a concluzionat”, a spus, între altele, Mariana Nicoleta Luciu.

Avocat: „Am reclamat faptul că avea un comportament neadecvat”

Postul TV dezvăluie că nu este singura persoană care s-a îndoit de capacitate în muncă magistratei Popoviciu. Și că mai mulți avocați care au trecut prin instanța din Ineu s-ar fi lovit de atitudini cel puțin nepotrivite, similare cu cele manifestate la Mangalia recent.

„Am reclamat faptul că avea un comportament neadecvat, execrabil, pot să spun, față de toate persoanele, atât de părțile din dosare, cât și față de avocații care pledau în sala de judecată, la Ineu, orașul din județul Arad.

Și pentru acest motiv, la un moment dat, am luat decizia de a-i face o sesizare. Practic, am făcut trei sesizări: una la președintele judecătoriei care, la momentul respectiv, era doamna Mariana Luciu, una la Tribunalul Arad și una la Inspecția Judiciară.

În urma sesizărilor pe care le-am făcut, Inspecția Judiciară ne-a comunicat pe 32 de pagini răspunsul față de sesizarea mea. S-a concluzionat că deși avea o atitudine foarte urâtă față de noi în sala de judecată, râdea, ei au considerat că nu sunt chestii care să aducă atingere actului de justiție sub nicio formă”, a afirmat Nicolae Căscătău, avocat din Ineu.

Decizia CSM

Amintim că Inspecția Judiciară a propus CSM suspendarea din funcție a judecătoarei, care la primul termen al procesului a întrebat dacă este în sală Sebastian Olariu, unul dintre tinerii uciși în tragedia de la 2 Mai.

Respinge propunerea formulată de Inspecția Judiciară privind suspendarea din funcție a doamnei Popoviciu Ioana Ancuţa – judecător în cadrul Judecătoriei Mangalia, ca neîntemeiată. Fără cale de atac”, a decis CSM, în ședința din 24 aprilie a Secției pentru judecători în materie disciplinară.

author avatar
Andrei Coman
751 afisari

5 COMENTARII

  1. @Marco Silva
    Antena3 o da in bucla pe Ancutza
    si pe burtiera defileaza
    ….canabis, ketamina,mdma,pulbere si comprimate..
    -alte idei mai ai?

  2. Din păcate nu-i singura în sistem… Inspecția, ar trebui sa facă ceva foarte simplu: să întrebe grefierele. Ar avea multe surprize, iar noi mult mai multă încredere.

  3. La 8-9 luni pe an de concedii medicale trebuia pensionata.
    Dar la magistrati, legea e optionala.Si o aplica din cand in cand.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger