AcasăȘTIRI EXTERNEBiden va anunța noi măsuri pentru limitarea armelor de foc

Biden va anunța noi măsuri pentru limitarea armelor de foc

Biden va anunța noi măsuri pentru limitarea armelor de foc/ Foto: Facebook

Președintele SUA, Joe Biden, va dezvălui, joi, măsuri care vizează limitarea armelor de foc, în special pentru a împiedica proliferarea armelor „fantomă”, a căror trasabilitate este dificilă, au spus oficialii Casei Albe.

Joe Biden va anunța șase măsuri „pentru a face față epidemiei sanitare  legată de violență prin armele de foc”, a precizat un oficial al Casei Albe, sub protecția anonimatului.

Printre ele, o nouă regulă care vizează „oprirea proliferării armelor fantomă”, care sunt fabricate de manieră artizanală și, evident, nu au număr de serie.

Președintele dorește, de asemenea, să sprijine în continuare agențiile implicate în lupta împotriva violenței și să solicite primul raport global privind traficul de arme de foc în SUA, din 2000.

Cu toate acestea, Biden nu este așteptat să anunțe nici o măsură majoră pentru a înăspri legislația cu privire la armele de foc, cum ar fi mai multe verificări de fond sau încetarea vânzării puștilor de asalt utilizate adesea în așa-numitele crime în masă.

Oficialul de la Casa Albă a subliniat că aceste măsuri, pe care Joe Biden urmează să le dezvăluie alături de ministrul Justiției, Merrick Garland, nu sunt decât „o primă etapă”.

Liderul de la Casa Albă urmează să anunțe și numirea lui David Chipman, un apărător al limitării armelor de foc, la conducerea Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (ATF), organism crucial în lupta împotriva violenței cu mână înarmată.

Semn al absenței unității politice cu privire la acest subiect foarte sensibil în Statele Unite, ATF nu are director confirmat de Senat din anul 2015.

Opoziția republicanilor

Joe Biden, un susținător îndelungat al unei mai bune reglementări a armelor de foc, s-a angajat în timpul campaniei sale să acționeze pe acest front. O serie de incidente tragice din ultimele săptămâni a crescut presiunea pentru ca președintele să ia măsuri ferme.

După atacurile armate din Georgia și apoi din Colorado, Biden a cerut Congresului să interzică puștile de asalt și să adopte o legislație pentru a se verifica mai bine antecedentele cumpărătorilor de arme, dar majoritățile la limită ale democraților din ambele camere ale Congresului fac dificilă adoptarea de texte despre acest subiect care divizează de zeci de ani societatea americană.

43.000 de morți în 2020

În 1994, pe atunci senator, Joe Biden participase la adoptarea unei legi care interzicea puștile de asalt. Dar măsura a fost valabilă doar zece ani și nu a putut fi reînnoită niciodată după 2004, având în vedere opoziția oficialilor republicani la ceea ce ei percep ca o încălcare a unui drept constituțional, scrie AFP.

Arme de foc au ucis peste 43.000 de oameni (inclusiv sinucideri), în Statele Unite în 2020, potrivit Gun Violence Archive.

Dar mulți americani rămân foarte atașați de armele lor și chiar s-au grăbit să cumpere mai multe de la începutul pandemiei Covid-19 și chiar și mai multe în timpul marilor proteste anti-rasiste din primăvară și tensiunilor electorale din toamnă.

 

author avatar
Tudor Borcea
152 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger