Cauta

Iahturile oligarhilor, prea costisitoare să le ții confiscate. Occidentul, în capcana propriilor sancțiuni

Iahturile oligarhilor, prea costisitoare să le ții confiscate. Occidentul, în capcana propriilor sancțiuni

Un superiaht rusesc trebuie să părăsească Fiji, țară insulară din Pacific, potrivit unei hotărâri judecătorești. Curtea Supremă a hotărât că interesul public cere ca iahtul „să părăsească apele Fiji”, deoarece „costă prea scump” guvernul.

O instanță din Fiji a decis ca un superiaht deținut de ruși să fie scos din această țară de către SUA, deoarece întreținerea vasului a fost o risipă de bani pentru contribuabili, în contextul luptelor juridice legate de confiscarea navei.

Russian Superyacht Now Flies US Flag! | SY News

30 de milioane de dolari pe an pentru mentenanță

Taskforce KleptoCapture a Departamentului de Justiție al SUA s-a concentrat pe confiscarea iahturilor și a altor bunuri de lux ale oligarhilor ruși, în încercarea de a exercita presiuni asupra președintelui rus Vladimir Putin în legătură cu războiul din Ucraina.

Iahtul Amadea, cu o lungime de 106 metri, a ajuns în Fiji pe 13 aprilie, după o călătorie de 18 zile din Mexic. Acesta a fost confiscat de autorități după ce Înalta Curte din această țară a aprobat luna trecută un mandat american care făcea legătura între iaht și oligarhul rus sancționat Suleiman Kerimov.

FBI a declarat că vasul de lux în valoare de 300 de milioane de dolari avea costuri de funcționare de 25-30 de milioane de dolari pe an, iar SUA vor plăti pentru întreținerea vasului după ce acesta a fost confiscat, scrie The Jerusalem Post.

Cu toate acestea, guvernul din Fiji a achitat factura în timp ce un apel al proprietarului înregistrat al navei, Millemarin Investments, a parcurs drumul prin instanțele din Fiji.

Curtea Supremă a decis marți că interesul public cere ca iahtul „să părăsească apele din Fiji”, deoarece faptul că a fost ancorat în Fiji „costă prea scump guvernul”, potrivit hotărârii. Vasul „a intrat în apele Fiji fără niciun permis și, cel mai probabil, pentru a se sustrage urmăririi penale din partea Statelor Unite”, arată instanța.

SUA susțin că Kerimov este proprietarul efectiv al navei Amadea, deși avocații navei au negat acest lucru și au declarat în fața instanței că aceasta era deținută de un alt oligarh rus, Eduard Kudainatov, fostul șef al gigantului energetic rus Rosneft, care nu a fost sancționat.

Luna trecută, un alt iaht de lux care ar fi deținut de Kudainatov, în valoare de aproximativ 700 de milioane de dolari, a fost confiscat de poliție în Italia.

Ultimele stiri

  • Vara începe „în forță”! La ce valori vor ajunge temperaturile zilele următoare. Șefa ANM: „Înseamnă deja pragul unei zile de caniculă”
  • Alertă alimentară în România. Sortiment de pește, retras de la rafturi de un cunoscut hipermarket/Care e motivul
  • Cresc veniturile populației în urma măsurilor PSD: românii iau mai multe credite, pe dobânzi mai mici
  • Fluctuațiile la prețul energiei nu-i afectează pe români: Guvernul Ciolacu păstrează plafonarea prețurilor până în primăvara lui 2025
  • Ucrainean reținut de DNA Constanța, pentru cumpărare de influență/Prins în flagrant
  • El a câștigat finala „Românii au talent”, sezonul 14! Tânărul pleacă acasă cu marele premiu de 120.000 de euro – VIDEO
  • Suma uriașă pe care a Trump a câștigat-o în 24 de ore după condamnare. „Sistemul nostru digital de strângere de fonduri a fost copleşit”
  • Imagini dramatice în Italia! Trei tineri, filmați în timp ce se țin în brațe, înainte de a fi luați de ape/Mașina lor, cu numere românești
  • Horoscop 1 iunie 2024. Comunicarea este cheia astăzi
  • Momente de spaimă! Un autocar cu zeci de copii a luat foc pe autostrada A10, în judeţul Alba
  • Exit mobile version