AcasăȘTIRI EXTERNEMii de migranți iau cu asalt frontierele SUA. Situație de urgență la...

Mii de migranți iau cu asalt frontierele SUA. Situație de urgență la Casa Albă / Nouă criză majoră pentru Biden – VIDEO

Mii de migranți iau cu asalt frontierele SUA. Situație de urgență la Casa Albă / Nouă criză majoră pentru Biden - VIDEO

Câteva mii de migranți, mulți dintre ei din Venezuela, au pornit luni dimineață din sudul Mexicului cu scopul de a ajunge în SUA, programându-și călătoria pentru a coincide cu Summit-ul Americilor de la Los Angeles din această săptămână.

Activiștii în domeniul migrației au declarat că grupul ar putea fi una dintre cele mai mari caravane de migranți din regiune din ultimii ani.

„Sunt țări care se prăbușesc din cauza sărăciei și a violenței”

Cel puțin 6.000 de persoane, potrivit martorilor, au părăsit orașul de frontieră Tapachula. Institutul Național pentru Migrație din Mexic nu a oferit o estimare a mărimii grupului și nu a oferit niciun comentariu suplimentar cu privire la caravană.

Luis Garcia Villagran, organizatorul caravanei, a declarat că grupul reprezenta diferite naționalități de oameni care fug de greutățile din țările lor de origine, inclusiv mulți din Venezuela.

„Acestea sunt țări care se prăbușesc din cauza sărăciei și a violenței”, a spus el. „Îi îndemnăm cu tărie pe cei care participă la summit să se uite la ceea ce se întâmplă și la ceea ce s-ar putea întâmpla și mai des în Mexic, dacă nu se face ceva în curând”, scrie Swissinfo.

Președintele american Joe Biden este așteptat să anunțe un pact regional privind migrația în cursul săptămânii.

Migranții, printre care mulți copii, și-au început călătoria devreme, pe timp de ploaie, și s-au împrăștiat pe mai multe benzi de autostradă, unii purtând poncho-uri de plastic și ținând în mână umbrele, arată imaginile Reuters.

Caravane mari care se îndreptau spre Statele Unite au traversat Mexicul și în 2018 și 2019, formate în principal din oameni provenind din America Centrală, urmate de grupuri mai mici în ultimii ani. Anul trecut, un număr record de migranți au încercat să treacă ilegal frontiera dintre SUA și Mexic.

Migrantul columbian Robinson Reyes, în vârstă de 35 de ani, a declarat că speră ca grupul să atragă atenția liderilor de la summit. „Vrem un viitor pentru copiii noștri, vrem să traversăm Mexicul fără probleme”, a spus el. „Cu voia lui Dumnezeu, ei pot discuta și rezolva această problemă”.

Un summit care începe prost pentru Biden

23 de lideri de pe întreg continentul american se vor întâlni la Los Angeles până vineri. Reuniunea, care ar trebui să prezinte cooperarea exemplară dintre Statele Unite și vecinii săi, ar putea, în schimb, să evidențieze diviziunile dintre țări

Speranțele președintelui Biden de a consolida legăturile cu America Latină în chestiuni cruciale precum imigrația au fost puternic zădărnicite luni, de omologul său mexican Andrés Manuel Lopez Obrador, care a decis să boicoteze summitul pentru a protesta împotriva excluderii Cubei, Venezuelei și Nicaraguei, scrie Le Monde.

Cele trei țări nu au fost invitate, a confirmat luni un oficial al Casei Albe, subliniind „rezervele” SUA cu privire la „lipsa spațiului democratic și a respectului pentru drepturile omului” în aceste trei țări. Guvernul cubanez a denunțat decizia SUA de a nu-l invita ca fiind „nedemocratică și arbitrară”.

author avatar
Tudor Borcea
1.355 afisari

2 COMENTARII

  1. Foarte bine.

    NU A FOST BUN URANGUTANUL DE TRUMP. Să se bucure de senil, că el și „democrații” i-au chemat.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger