AcasăȘTIRI EXTERNEPutin a decis cum va vinde petrolul rusesc. Anunțul gigantului Rosneft cutremură...

Putin a decis cum va vinde petrolul rusesc. Anunțul gigantului Rosneft cutremură piața

Putin a decis cum va vinde petrolul rusesc. Anunțul gigantului Rosneft cutremură piața / Foto: Facebook

Principala companie petrolieră rusă, Rosneft, a oferit produse petroliere de la rafinăriile sale pentru încărcare în perioada mai-iunie, în cadrul unei licitații care necesită plata în avans în ruble, au declarat marți trei surse de pe piață.

În timp ce Rusia încearcă să compenseze impactul sancțiunilor occidentale impuse țării din cauza invaziei sale în Ucraina, președintele Vladimir Putin a cerut ca gazul vândut de gigantul Gazprom să fie plătit în ruble.

Condiții greu de îndeplinit pentru clienți

Rosneft a călcat pe urmele ordinelor lui Putin către Gazprom și a cerut plata anticipată în proporție de 100% și conversia plății în ruble pentru achizițiile petrolului său.

Săptămâna trecută, Rosneft a oferit 6,5 milioane de tone de țiței prin licitații pentru încărcarea din mai-iunie, solicitând pentru prima dată plata integrală în ruble în avans. Cu toate acestea, nu a reușit să obțină vânzări, deoarece condițiile s-au dovedit greu de îndeplinit, au declarat sursele, scrie Alarabiya News.

Chiar și așa, Rosneft a cerut aceleași condiții pentru volumele sale de produse petroliere, au declarat sursele pentru Reuters, care citează documentele de licitație.

Plata și în yuani chinezești

De asemenea, compania a oferit cumpărătorilor opțiunea, în cazul în care nu este posibil să plătească în ruble, de a plăti în yuani chinezești, dolari americani, euro, dirhami din Emiratele Arabe Unite și lire turcești, au precizat sursele. Aceste opțiuni, însă, ar face obiectul negocierilor și ar putea fi refuzate de Rosneft.

Au fost lansate oferte pentru aproximativ 2 milioane de tone de păcură și motorină, 1,4 milioane de tone de nafta și 1 milion de tone de motorină marină (MDO), au adăugat comercianții. Licitațiile s-au încheiat pe 25 aprilie, iar rezultatele ar trebui să fie anunțate cel târziu pe 13 mai, au precizat sursele.

UE întârzie sancțiunile petroliere

Majoritatea volumelor de produse petroliere ale Rosneft care se încarcă în 2022 fuseseră vândute prin contracte la termen către cumpărători, dar recent mulți dintre aceștia au decis să reducă achizițiile de produse petroliere rusești, pe fondul precauției legate de sancțiunile occidentale și a problemelor legate de plăți și transport maritim.

Uniunea Europeană nu a impus încă o interdicție asupra importurilor de produse petroliere din rafinăriile rusești, dar ia în considerare opțiunile de a reduce importurile de petrol rusesc, ca parte a sancțiunilor legate de invazia din Ucraina, pe care Rusia o numește „operațiune militară specială”.

author avatar
Tudor Borcea
908 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger