AcasăȘTIRI EXTERNEChina dă șah Occidentului în Pacific / Tensiunile cu SUA se apropie...

China dă șah Occidentului în Pacific / Tensiunile cu SUA se apropie de o bătălie navală

China dă șah Occidentului în Pacific / Tensiunile cu SUA se apropie de o bătălie navală

China face presiuni tot mai mari asupra Occidentului în încercarea de a-și impune influența în Pacific. Accentul pus de China pe diplomația cu națiunile insulare din Pacific înseamnă Beijingul poate opera potențial mai liber între aliații occidentali din regiune.

Două rapoarte recente descriu o imagine a tensiunilor tot mai mari dintre Occident și China în Pacific. Primul arată că Beiingul se apropie de națiunile insulare din Pacific. Cel de-al doilea relatează despre avioanele militare canadiene care operează în Asia și care au fost abordate în mod repetat de avioane chinezești, potrivit unui raport al BBC.

Acord pentru controlul națiunilor insulare

„Canada spune că echipajele sale aeriene au fost nevoite să își modifice traiectoria pentru a evita coliziunile în timp ce operau în spațiul aerian internațional din apropierea Coreei de Nord”, a precizat sursa citată. „Canada a calificat comportamentul chinezesc drept neprofesionist și potențial riscant”.

Există apoi întâlnirea ministrului de Externe al Chinei cu omologii din insulele din Pacific. The Guardian relatează că „se așteaptă ca China să încurajeze țările din Pacific să semneze un acord economic și de securitate regională de mare amploare”.

Importanța acestei călătorii a ministrului chinez de Externe, Wang Yi, care urmează să viziteze opt țări în zece zile, este clară. Wang a sosit în capitala Fiji, Suva, iar apoi a continuat cu alte vizite. Pe lista Chinei pentru creșterea legăturilor și a influenței sale se află Insulele Solomon, Kiribati, Samoa și Fiji.

În cazul în care China face mai multe progrese în această zonă, poate ajunge în centrul Pacificului, în apropiere de țările-cheie ale alianței „Five Eyes”, cum ar fi Australia și Noua Zeelandă, și China  de asemenea, poate opera mai liber între aliații occidentali, cum ar fi Japonia și Australia.

Operațiunea „Blue Pacific” a Pazei de Coastă a SUA

Presa americană afirmă că patrulele Gărzii de Coastă americane din zonă reprezintă un mod prin care SUA își păstrează influența în rândul națiunilor insulare și arată că nu se vor retrage în fața Chinei.

Potrivit CNN, nava de coastă Myrtle Hazard a Gărzii de Coastă participă la o operațiune numită „Blue Pacific”.

Potrivit informațiilor, „Insulele Solomon sunt doar una dintre cele câteva națiuni insulare din Pacific pe care SUA le ajută în cadrul operațiunii „Blue Pacific”, incluzând, printre altele, Kiribati, Samoa, Fiji, Tonga și Papua Noua Guinee – toate opriri în turneul ministrului chinez de Externe”, scrie The Jerusalem Post.

Cursă a înarmării pe mare

De ce contează acest lucru este pentru că există o cursă a înarmării tot mai mare pe mare, în timp ce marina americană încearcă să se confrunte cu China și, de asemenea, să reducă utilizarea navelor care nu sunt relevante, cum ar fi navele de luptă litorale pentru care marina a cheltuit sume uriașe pentru a le construi și pe care acum nu le mai dorește.

Dar dincolo de navele cu probleme, care reprezintă un cost irecuperabil, este nevoie de noi sisteme de arme și de mai multe nave, precum și de nave fără pilot.

Noile acorduri cu Australia și cu alte țări sunt importante. Pe scena politică, acest lucru este relevant din cauza recentelor declarații americane și a călătoriilor congresmenilor în Taiwan, precum și din cauza reacției Chinei.

Mesajul general al interesului Chinei față de micile insule din Pacific nu este acela de a influența populația redusă de acolo, ci de a pune în joc această vastă zonă a Oceaniei ca zonă de politică a unei țări mari.

author avatar
Tudor Borcea
8.407 afisari

9 COMENTARII

  1. Ziare.com un site de paduchiosi si copisti platiti din banul public sa faca propaganda comunista Coalitiei de Mafioti
    SITE-UL ZIARE.COM O MIZERIE A PRESEI ROMANESTI ZIARE.COM UN SITE DE EXCREMENTE 2022-06-04 14:28 14:28:27

    SITE-UL ZIARE.COM O MIZERIE A PRESEI ROMANESTI
    ZIARE.COM UN SITE DE EXCREMENTE
    FALSI JURNALISTI CE SI-AU CREAT SUTE DE CONTURI FALSE SI VA CENZUREAZA SI VA INJURA
    CENZURA GRAVA SI DICTATURA IMPUTITA PE SITE-UL ZIARE.COM ! COMENTARII DECENTE SI INTELIGENTE ARGUMENTATE CU SURSA DE INFORMATII SUNT STERSE DE ANALFABETII REDACTIEI ZIARE.COM CA NU INTELEG BINE ROMANESTE

    RUSINEA JURNALISMULUI ROMANESC !!
    TOTI PADUCHIOSII SI JEGURILE JURNALISMULUI DE COPISTI S-AU ADUNAT PE SITE-UL ZIARE.COM CA SUNT BINE PLATITI DIN BANUL PUBLIC DE CATRE GLOABELE DE LA GUVERNARE SA LE FACA PROPAGANDA PUPINCURISTA

    • Granzii își flexează mușchii. Aroganții din spatele politicii americane doresc de mult un război. Pentru ei nu prea contează consecințele, ei și-au asigurat supraviețuirea .

      De asemenea, e iminenta o criza economica mondiala fara precedent

  2. Voi rdeti,dr nu vedeți ca o s ias l treilea raazboi mondial, si ast numai din cuza boșorogului din America, o face pe polițistul, lumii.Sa nu credeți, ăștia care postați, ca moare de foame Putin ,Biden, si ceilalți șefi din occident care da ordine,noi suferim ,cu facturi,si alimente scumpe,si aveți răbdare, DE ABI a început,răul de abia acum începe, să vedeți cand nu o sa mai avem de muncă, bosorogul sia atins scopul,a băgat Europa in recesiune

  3. Se ofusca hienele canadiene ca erau sa se loveasca de chinezoi in apropierea coreei de nord :-).Dar ce cautati voi va la 15.000 de km de teritoriul vostru?BA stapanii Lumii ,ma pis pe voi

  4. Se pisa armata Chinei pe poponarii militari canadieni si pe militari drogati amerlicani ,China este in fata nord americii cu 50 de ani in fata ,Felicitari si succes militar Chinei

  5. Ar fi bine sa o lasati mai moale cu China in mod automat ai ajunge un sclav al lor ,mai bine roagate sa nu se intimple asa ceva ,daca vor ajunge sa conduca ,ti-ar parea rau ca te-ai nascut ,vezi sa nu te ia vintul ,fii calm

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger