AcasăDIVERSEProprietățile magnaților ruși de pe Riviera Franceză

Proprietățile magnaților ruși de pe Riviera Franceză

Ascunse în spatele zidurilor înalte, proprietățile de lux sunt o parte mai puțin vizibilă a bogăției oligarhilor ruși decât iahturile care le-au fost confiscate în porturile europene.

Cap d’Antibes, o peninsulă care se întinde în Marea Mediterană la est de Cannes, și așa-numitul Golf al miliardarilor din apropiere formează o enclavă în care s-au instalat și  rușii bogați la scurt timp după căderea Uniunii Sovietice.

Castelul de la Croë

Castelul de 26.000 de metri pătrați, cu o piscină pe acoperiș, se află izolat la vârful Cap d’Antibes, pe o proprietate de 18 acri și a fost achiziționat de Roman Abramovici în urmă cu aproximativ două decenii.

Construit la sfârșitul anilor 1920 pentru un magnat al presei,  a fost anterior reședința mai multor celebrități.

Regele Eduard al VIII-lea s-a mutat imediat după ce a abdicat în mod controversat în 1937 pentru a se căsători cu Wallis Simpson.

Castelul a fost apoi deținut în anii 1950 de miliardarul grec Aristotel Onassis și mai târziu de rivalul său de o viață, Stavros Niarchos. Un incendiu a distrus o parte a proprietății în anii 1970 și a rămas abandonată timp de zeci de ani până când Abramovici a intervenit și a cheltuit peste 150 de milioane de euro pentru renovări de-a lungul anilor.

Abramovici nu a făcut niciodată un secret că deține castelul, ceea ce este confirmat și de o dispută legală între el și autoritățile fiscale franceze. Franța a înghețat imobiliare în valoare de peste jumătate de miliard de euro, inclusiv aproximativ 30 de proprietăți.

Vila Hier

Miliardarul  Suleiman Kerimov a fost legat de reședința de lux din Cap d’Antibes. Autoritățile franceze au spus că proprietatea a fost achiziționată pentru 127 de milioane de euro în 2008. Kerimov a fost acuzat în 2017 că a folosit fonduri frauduloase pentru a cumpăra mai multe proprietăți pe  Riviera, inclusiv Villa Hier. El a negat faptele, dar cazul este încă în atenția procurorilor francezi.

Vila Altaïr

Magnatul Andrei Melnichenko a făcut destul de mult zgomot în 2005 la nunta sa de la Vila Altaïr, cu spectacole live de Whitney Houston și Christina Aguilera, potrivit Forbes. Fondatorul și acționarul de control al EuroChem este listat drept proprietarul beneficiar 100% al companiei care deține proprietatea.

Melnichenko este cunoscut și pentru că are două superyacht-uri proiectate de Philippe  Starck. Unul – cel mai mare iaht cu vele din lume – a fost confiscat de autoritățile italiene la Trieste, în timp ce celălalt este ancorat în prezent aproape de Seychelles.

La Chabanne și Lusetto

Alexander Ponomarenko a cumpărat aceste două vile una lângă alta în 2008 pentru 83,5 milioane de euro înainte de a întreprinde lucrări de renovare. Ponomarenko a achiziționat 70% din proprietăți în nume propriu, dar registrul proprietarilor beneficiari al Franței o listează acum pe mama copiilor săi ca deținând 95% din compania care deține clădirile.

Vila Nellcôte

Reședința a căpătat un statut mitic atunci când Rolling Stones și-au înregistrat acolo albumul Exile On Main Street în anii 1970, cu mult înainte ca magnatul oțelului Victor Rashnikov să pună ochii pe ea.

Președintele Magnitogorsk Iron & Steel Works ar fi achiziționat conacul Belle Epoque – situat într-un oraș adiacent Saint-Jean-Cap-Ferrat – în 2007 pentru 83 de milioane de euro.

De asemenea, pe lista milionarilor ruși sancționați de Uniunea Europeană se află Alexei Kuzmincev, unul dintre fondatorii Alfa Group, care  a achiziționat propretatea  La Petite Ourse, și Vadim Moscovici, acționar majoritar la Ros Agro și proprietarul unei vile în Saint Jean Cap Ferrat.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
576 afisari
Zenville

Ultimele știri

ANM anunţă că se schimbă vremea în România! Diferențe mari de temperatură de la o zi la alta. Prognoza pentru Bucureşti

În acest weekend, vremea intră într-un proces de încălzire. Cu toate acestea, nu vom scăpa de ploi. Potrivit meteorologilor, precipitațiile vor fi prezente în...

Bucureştiul se închide din nou în weekend pentru maşini. Se deschide pentru pietoni. Zonele cu restricţii de trafic

Şoferii care ar dori să iasă cu maşina prin Bucureşti, în weekend, trebuie să ştie că Poliţia Rutieră a stabilit câteva restricţii. În Capitală,...
proger