Cauta

Ministrul Mediului face pasul înapoi. Sistemul de garanție-returnare destabilizează economia

Ministrul Mircea Fechet își pune cenușă în cap

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a decis să facă pasul înapoi după ce companiile producătoare de băuturi îmbuteliate din România au protestat, unele chiar prin acțiuni în justiție, împotriva termenelor nerealiste de conformare la sistemul de garanție-returnare. Astfel, termenul se prelungește cu încă șase luni, revenind, de fapt, la data limită inițială prevăzută în legislație. Ministrul recunoaște că propriul exces de zel ar fi destabilizat întreaga economie.

Fără o infrastructură pusă la punct și fără legislație subsecventă care să rezolvele nebuloasele din actul normativ privitor la sistemul garanție-returnare, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a decis să dea lovitura de grație producătorilor și comercianților români, instituind un termen de conformare imposibil de respectat. Presiunile făcute de producători și comercianți, precum și acțiunile în instanță introduse împotriva societății care administrează sistemul, l-au determinat pe ministru să-și pună cenușă în cap și să revină la termenul inițial, care, și acesta, este la fel de nerealist.

Astfel, Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1074/2021 privind stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile. Hotărârea inițială prevedea că, începând cu data de 30 noiembrie 2023, sistemul de garanție-returnare (SGR), unic la nivel naţional, este obligatoriu tuturor producătorilor şi comercianţilor, aplicându-se atât produselor fabricate pe teritoriul naţional, cât şi produselor importate sau achiziţionate intracomunitar, în condiţii nediscriminatorii, inclusiv în ceea ce priveşte posibilitatea participării efective a operatorilor economici la funcţionarea sistemului şi tarifele impuse acestora de către administratorul SGR.

Ulterior, ministerul a modificat-o, în noiembrie anul trecut, prin Hotărârea nr. 1075/2023, reducând termenul de introducere pe piață/comercializare a produselor  ambalate fără marcaj  SGR, prin modificarea datei limită pentru comercializare/introducere pe piață, din 31 decembrie 2024 în 30 iunie 2024.

Explicații halucinante

Ministrul Mediului explică, în nota de fundamentare a proiectului de act normativ, că decizia de a reduce perioada de timp în care stocurile de produse în ambalaje supuse sistemului de garanție-returnare fără sigla SGR pot fi vândute pe piața din România a provenit din eforturile de a accelera implementarea măsurilor de sustenabilitate a mediului, de a spori eficiența sistemului de garanție-returnare și de a sublinia angajamentul României față de sustenabilitatea mediului și obiectivele ambițioase ale UE pentru o economie circulară.

”Având în vedere multiplele solicitări de anulare/modificare a dispozițiilor art. 10 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1074/2021 privind stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile, astfel cum acestea au fost modificate prin Hotărârea Guvernului nr. 1075/2023, venite din partea operatorilor economici, se impune introducerea unui termen rezonabil de introducere pe piață și comercializare a produselor în ambalaje fără marcaj SGR, adaptat la realitățile economice și la dinamica relațiilor de afaceri din societate”, susține ministerul.

Grabă periculoasă

Luând în considerare complexitatea sistemului și dificultățile operatorilor economici de a se adapta la realitățile economice și dinamica relațiilor de afaceri din societate, semnalate Ministerului Mediului, a devenit mai mult decât necesar modificarea termenului impus prin Hotărârea Guvernului nr. 1075/2023, pentru a nu pericilita  nu doar unele întreprinderi, ci pentru a nu duce la destabilizarea întregii economii naţionale, se mai precizează în nota de fundamentare.

”Astfel, stocurile de băuturi vor putea fi introduse pe piață, respectiv comercializate, după caz, cel târziu până la data de 31 decembrie 2024, dată după care introducerea acestora pe piața națională, respectiv comercializarea lor este interzisă”, mai arată ministerul. De precizat că Germaniei i-au trebuit ani de zile pentru ca toți producătorii să se alinieze sistemului de garanție-returnare, în timp ce România vrea să facă acest lucru într-un singur an. La cât de rapid se mișcă lucrurile în țara noastră, termenul de 31 decembrie 2024 va fi, cu siguranță, prelungit, având în vedere că, până la acest moment, există doar 2 centre regionale de colectare, față de 17, cât erau prevăzute.

Ultimele stiri

  • Deficitul prăbușește standardele MAI. S-a dat dezlegare la tatuaje pentru polițiști
  • Imagini impresionante. Zăpadă de peste 4 metri pe Transfăgărășan/Drumarii lucrează în zona cea mai dificilă. „Acum începe greul!” – VIDEO
  • O vară crudă pentru investitori
  • Isprăvile Comisiei Europene: noua armă antisubvenții trage cu gloanțe oarbe
  • Politburo 2.0
  • Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu șochează din nou! Ce a putut să o întrebe pe mama Robertei, tânăra moartă în cumplitul accident
  • Uniunea Europeană se transformă într-o șandrama
  • Ucraina trimite pușcăriași să lupte cu rușii. Se pot înscrie și cei condamnați pentru o singură crimă
  • Ipocrizia și ecologia. Biden vs Big Oil
  • Coco Chanel la ei și Co-Co la noi
  • Exit mobile version