AcasăEconomieMinistrul Mediului scapă porumbelul. Strategiile în România sunt făcute de străini

Ministrul Mediului scapă porumbelul. Strategiile în România sunt făcute de străini

Prezent la o conferință pe teme energetice, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a scăpat porumbelul și a arătat că strategiile în România sunt elaborate de străini, în condițiile în care acestea sunt documente strategice de programare a obiectivelor pentru interesul național. Ministrul consideră că strategiile, în special cea a energiei, trebuie întocmite de specialiști români, conectați la realitatea din țara noastră, mai ales că aceste acte normative afectează nu numai economia, ci și întreaga populație.

Deși mai avem încă un număr însemnat de specialiști care activează în diferite domenii, guvernele care s-au perindat au preferat să delege străinilor responsabilitatea întocmirii strategiilor naționale. Informația a fost ”scăpată” chiar de către ministrul Mediului, Mircea Fechet, la o conferință pe teme energetice.

”Mi-aș fi dorit ca toate strategiile despre care discutăm să fie făcute de experți din cadrul ministerelor, de oameni care sunt bine conectați la ceea ce se întâmplă. Fie că discutăm de PINESC, fie că discutăm despre alte tipuri de strategii, mai nou alegem să externalizăm aceste procese, alegem să identificăm niște experți care, de multe ori, nici nu sunt din țara noastră, ori opinia mea este că atunci când alegi direcția în care mergi ca stat, atunci când alegi un anumit tip de politică, care îți va afecta nu doar economia, ci va afecta întreaga populație, acele strategii trebuie asumate inclusiv prin prisma experților care lucrează la acele strategii”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Acesta a arătat că statul român ar trebui să învețe din nou să-și elaboreze propriile strategii, și că și-ar dori ca, în viitor, toate strategiile pe care le stabilim, unele mai bune, altele mai proaste, până la urmă se va vedea dacă ele, în practică, se vor dovedi a fi fezabile sau nu, să fie făcute și asumate de români. Cu atât mai mult cu cât strategiile sunt adoptate fie prin hotărâre de guvern, fie prin acte normative cu o forță chiar mai mare.

Miliarde de euro pentru decarbonizare

În context, ministrul Mircea Fechet a mai spus că decarbonizarea industriei ar fi posibilă, concomitent cu creșterea economică, însă tranziția va costa miliarde de euro, ceea ce presupune un sprijin important din partea statului.

”Motivul pentru care noi am pierdut mare parte a economiei comuniste nu a ținut neapărat de eficiența energetică a acelor capacități de producție. Probabil că motivele pentru care acele facilități industriale au ajuns la fier vechi au fost mult mai complicate. Însă, dacă ne referim la mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră, dacă ne referim la fondurile care ar trebui puse la dispoziția economiei pentru a ajuta tranziția către o industrie decarbonizată, este cert că va trebui să avem acces la tehnologii și la sprijin guvernamental. Până la urmă, această tranziție va costa miliarde de euro, tocmai de aceea statul ar trebui să intervină, fie prin instrumente financiare, fie prin alte metode, dar fără îndoială va trebui să existe o aliniere bună între stat și mediul economic”, a afirmat ministrul Mediului, Mircea Fechet. Totodată, acesta a susținut că nu propune reducerea amprentei de carbon  a României închizând capacitățile, așa cum s-a întâmplat în trecut, ci trebuie ca tot acest proces să devină din ce în ce mai eficient și să fie ajutat de stat.

Sprijinul se mută la păduri

Schema de certificate verzi și tranzacționarea lor este făcută de Ministerul Finanțelor, iar anul acesta, prețul certificatelor a scăzut la 54 euro, de la 90-100 de euro, a mai spus ministrul Mediului. Un procent din sumele obținute din tranzacționarea acestor certificate se duce în Fondul de Mediu, din care se finanțează programul Casa verde-panouri fotovoltaice, Rabla plus, programul prin care cetățenii și companiile pot primi vouchere pentru achiziționarea mașinilor electrice. ”În premieră, urmeză să plătim și prime de sechestrare a carbonului, în valoare de 456 de euro la fiecare hectar de pădure nou-înființată. Ne propunem să dăm acești bani timp de 20 de ani, ceea ce va presupune, la un moment dat, un efort semnificativ pe bugetul AFM-ului din acest punct de vedere”, a spus Mircea Fechet, ministrul Mediului.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.