Cauta

E oficial. Green Deal pune cruce hidrocentralelor românești

Comisia Europeană a îngropat și hidroenergia

Construcția de hidrocentrale noi este absolut imposibilă, din cauza reglementărilor pe mediu, a anunțat directorul executiv al Hidroelectrica, Károly Borbély. Deși a fost inclusă în categoria regenerabilelor, hidroenergia a fost considerată de UE, în Green Deal, neprietenoasă cu mediul, în condițiile în care este singura energie cu adevărat regenerabilă. Mai mult, exceptările de la interdicția distrugerii ecosistemelor au fost acordate de Comisia Europeană doar pentru eoliene și fotovoltaice.

Deși autoritățile din România au tot negat acest lucru, interdicția construcției de hidrocentrale noi este cât se poate de oficială. Confirmarea vine chiar de la directorul executiv al Hidroelectrica, Károly Borbély, care a declarat că dezvoltarea unor noi proiecte hidro este imposibilă, din cauza reglementărilor pe mediu.

”Din păcate, nu putem dezvolta în continuare capacități de producție noi pe zona de hidro, din cauza reglementărilor pe mediu, care fac absolut imposibilă construcția unor hidrocentrale noi. Mai avem câteva proiecte pe care sper să le terminăm în câțiva ani și atunci se închid aceste proiecte începute cu foarte mulți ani în urmă”, a afirmat Károly Borbély, directorul executiv al Hidroelectrica.

În Directiva europeană pentru refacerea naturii s-au introdus norme care asigură eliminarea multora dintre barierele existente în râurile din UE, pentru a asigura o mai mare continuitate a rețelelor fluviale. În prezent, peste un milion de bariere artificiale, de exemplu baraje, deversoare și stăvilare, sunt construite pe râurile Europei, scopul final fiind de a se ajunge la 25.000 km de râuri cu curgere liberă până în 2030. Comisia Europeană susține că râurile cu curgere liberă permit circulația apei, a sedimentelor, a peștilor și a altor organisme și sunt esențiale pentru îmbunătățirea stării apelor din UE și pentru îmbunătățirea biodiversității.

Excepții doar pentru solar și eolian

Directiva (UE) 2023/2413 prevede că, dacă un stat membru decide să desemneze zone pretabile accelerării proiectelor privind energia din surse regenerabile legate de energia hidroelectrică, acesta trebuie să se asigure că potențialul impact negativ asupra corpului de apă sau corpurilor de apă în cauză este justificat și că sunt puse în aplicare toate măsurile de atenuare relevante.

În aceeași directivă, se instituie însă excepții de la reglementările de mediu, atât pentru infrastructura pentru sprijinirea extinderii producției din regenerabile, cât și pentru proiectele de energie eoliană și fotovoltaică.

”În cazul unor circumstanțe justificate, inclusiv în cazul în care este necesar pentru a accelera implementarea energiei din surse regenerabile în vederea realizării obiectivelor în materie de climă și energie din surse regenerabile, statele membre pot excepta proiectele eoliene și solare fotovoltaice de la evaluările de mediu. În cazul în care statele membre exceptează proiectele eoliene și solare fotovoltaice de la evaluările respective, operatorul trebuie să adopte măsuri proporționale de atenuare sau, dacă astfel de măsuri de atenuare nu sunt disponibile, măsuri compensatorii, care, în cazul în care alte măsuri compensatorii proporționale nu sunt disponibile, pot lua forma unei compensații monetare, pentru a aborda orice efecte negative. În cazul în care aceste efecte negative au un impact asupra protecției speciilor, operatorul plătește o compensație financiară pentru programele de protecție a speciilor pe durata de funcționare a centralei producătoare de energie din surse regenerabile, pentru a asigura sau a îmbunătăți starea de conservare a speciilor afectate”, se arată în directivă.

Dezechilibre mari

Câte mii de MW din regenerabile poate absorbi sistemul energetic național în așa fel încât acest sistem să fie sustenabil, se întreabă directorul executiv al Hidroelectrica, Károly Borbély. Și asta pentru că, atunci când avem regenerabile, trebuie să avem și stocare, pentru că regenerabilele sunt o sursă foarte bună, verde, prietenoasă cu mediul, dar în momentul în care nu mai bate vântul sau nu mai este soare, trebuie să pui ceva în loc, susține acesta.

”Vedem foarte bine că s-a redus foarte mult producția bazată pe combustibili fosili și, la un moment dat, trebuie înlocuită. Consolidarea pe termen lung a regenerabilelor trebuie făcută în paralel cu investiții solide, care să fie un backup pentru aceste regenerabile, pentru că, altfel, se vor crea dezechilibre foarte mari. Trebuie să ne uităm foarte atent la sustenabilitatea investițiilor”, a mai afirmat Károly Borbély, directorul executiv al Hidroelectrica.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Iohannis cu Geoană, rocada mică, beleaua mare
  • S-a spart buba angajărilor pe pile la ANRE
  • 300.000 de lire sterline pentru „Șervețelul Messi”!
  • Real Madrid, propulsată în finală, cu orice preț
  • Sincronizare suspectă. România intră în febra pregătirilor pentru un atac nuclear
  • Deficitul prăbușește standardele MAI. S-a dat dezlegare la tatuaje pentru polițiști
  • Imagini impresionante. Zăpadă de peste 4 metri pe Transfăgărășan/Drumarii lucrează în zona cea mai dificilă. „Acum începe greul!” – VIDEO
  • O vară crudă pentru investitori
  • Isprăvile Comisiei Europene: noua armă antisubvenții trage cu gloanțe oarbe
  • Exit mobile version