AcasăEconomieDeciziile CSAT, fix zero. Hidroelectrica, sabotată din toate părțile

Deciziile CSAT, fix zero. Hidroelectrica, sabotată din toate părțile

Piedici majore pentru cea mai verde energie

Au trecut un an și patru luni de la Decizia CSAT care prevede urgentarea finalizării proiectelor hidroenergetice aflate în diferite stadii de execuție, unele cu 80-90%, însă nimic nu s-a mișcat. Directorul executiv al Hidroelectrica a atras atenția că proiectele sunt în continuare blocate, cu toată decizia CSAT. În fapt, lucrările hidroenergetice au fost sabotate din toate părțile, în ciuda crizei energetice și a închiderii capacităților de producție.

Károly Borbély, directorul executiv al Hidroelectrica, a semnalat că proiectele hidro începute încă înainte de 1990, intrate, prin Decizia CSAT, în regim urgent de finalizare, bat pasul pe loc, din cauza piedicilor puse din toate părțile.

”Avem o decizie CSAT care spune că acele 9 proiecte pe hidro începute încă înainte de 1990 şi aflate într-un stadiu avansat de realizare să beneficieze de o reavizare a certificatelor şi avizelor de mediu mult mai accelerată, bazându-se pe reglementările europene REPowerEU. De un an şi jumătate ne chinuim cu această decizie CSAT şi abia reuşim să avansăm. Avem lucrare terminate în proporţie de 90% la Bumbeşti-Livezeni şi stau cu ea acolo”, a declarat Károly Borbély, CEO Hidroelectrica.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a emis, în data de 25.10.2022, Hotărârea nr. 169 privind îmbunătățirea rezilienței energetice a României pentru asigurarea securității în domeniu prin adaptarea operativă și dezvoltarea de noi capacități de producție energetice, în contextul războiului din Ucraina, și a dispus adoptarea măsurilor necesare pentru punerea în aplicare a acesteia. Între direcțiile de acțiune identificate în materialul emis de CSAT, la dezvoltarea de noi capacități de producție a energiei electrice, lit. B – REPowerEU, au fost identificate proiectele de investiții ale Societății de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica S.A. (SPEEH S.A.) necesare pentru asigurarea rezilienței energetice.

Furie împotriva energiei verzi

Deși este cea mai verde energie posibilă, hidroenergia a devenit paria în UE, după ce diferite organizații de mediu au început să o conteste, arătând că barajele ar afecta habitatele natural piscicole, precum și ecosistemul. Presiunile activiștilor de mediu au fost atât de mari, încât, la nivelul Uniunii Europene, când se vorbește despre tranziția energetică, hidroenergia aproape că nu mai există, accent punându-se doar pe eolian și fotovoltaic, deși fabricarea infrastructurii pentru aceste tipuri de energie, precum și imposibilitatea reciclării acesteia sunt surse extreme de poluare.

În plus, dacă pentru hidroenergie nimic nu se schimbă, pentru energia variabilă a regenerabilelor sunt necesare investiții uriașe în rețelele de transport. În ce privește eolianul și fotovoltaicul, chiar și Hidroelectrica a anunțat o schimbare a strategiei de investiții, arătând că se va opri la 1.000 MW din solar sau eolian, care ar fi mai mult decât suficient. ”Noi avem o capacitate instalată de 6.400 MW, prin retehnologizări şi modernizări o să fie puţin mai mult, dar creşte perioada de disponibilitate a acestor agregate”, a spus directorul executiv al Hidroelectrica, Károly Borbély.

Tragere de timp

Legea privind  aprobarea Ordonanţei de urgenţă nr. 175/2022 pentru stabilirea unor măsuri privind obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuţie a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis abia la începutul lunii noiembrie 2023, după ce Curtea Constituțională a respins excepția de neconstituționalitate invocată de Avocatul Poporului. Cu toate acestea, nici până la această dată lucrurile nu au avansat în vreun fel, semn că problemele persistă. Un prim pas a fost făcut de Ministerul Energiei, cu un proiect de hotărâre aflat și acum în dezbatere publică. Proiectul prevede aprobarea amplasamentului şi declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată pentru obiectivul „Racordarea la Sistemul Electroenergetic Național a Centralei Hidroelectrice Dumitra și a Microhidrocentralei Livezeni”, din cadrul lucrării de utilitate publică și interes național „Amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni – Bumbești”, județele Gorj și Hunedoara.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
10.204 afisari

15 COMENTARII

  1. Oare cine o fi in spatele ONG-urilor ?! Cu siguranta organisme statale care vor sa ne tina captivi din toate punctele de vedere. Povestea este deja veche. Este una din atributiile principale ale serviciilor nationale de informatii. Poate au informat, dar daca au ajuns la tradatori si cozi de topor din primele linii…munca in zadar si scarba.

    • Ministerul Mediului din Germania, de exemplu. Este principalul finanțator al Bakwatch România.
      Interesant este că același ONG nu a spus nici pâs când Germania a construit o nouă termocentrală pe cărbune și o nouă carieră de cărbune.
      Nu știu cum de nu aueobservat.

      • Pai ce credeți că noi avem servicii ca sa aduce folos țării?As,astea sunt tot ca pe vremea lui ceasca doar pt controlul prostimii.Ia să vedeți cum or sa voteze toți în continuare cu mafia actuala,cum le dictează televiziunile controlate de interpuși (care-s oamenii serviciilor) .Nu vedeți ce politic corecte sunt toate de la o vreme?Nu cumva sa-i lezeze cu ceva …Cum se explică altfel că liber la controlul maselor a ajuns până la polițistul de jos ?Care cu tupeu știa să ceară actele la contr unei televiziuni că filma pe spațiul public.. .Si eu daca filmam era dreptul meu ..și ai dadeam și una în bot.Daca aplica ordinele ca sclavii că-s angajați ca slugi ale mafiei(nu in slujba cetățeanului) pe pile și concesii ori curvăsării….Or sa plătească si mai mult de atât că prostii au uitat vb că peștele se impute de la cap dar se curata de la coada !!Vine ea și următoarea revoluție…

      • De exemplu proprietarul CEZ care distribuie curent electric ( de fapt nu distribuie ci doar incaseaza banii, distributia o face tot Oltenia Sud) este tadaaammmmmm, Ministerul de Finante al Republicii Cehe. Au incercat ei un parandarat cum ca ar fi o firma din Australia ca sa acopere mizeria, dar tot statul ceh este apropitaru. Statul rumunsku nu putea fi, ca ii putzea cuiva.

  2. CSAT este lipsit de mecanismul punerii in aplicare a hotararilor. Nu e prima oara.

  3. ONG-urile trebuie desființate, ca în alte părți, iar hidro trebuie terminate însă iar ne lovim de același lucru COMPETENTA.

    • Nu trebuiesc desființate pt că unele au ajutat la construirea spitalelor,adică ele le-au făcut mai bine zis.Trebuie doar ca un judecător dedicat(nu din aia cu pile care țin dosarele cu anii) sa transeze rapid că aici e clar un conflict;interesul statului este și mediul ori natura nu doar energia sau economia.Dar trebuiesc auzite vocile,susținute argumentele cu date, identificate riscurile ,căutat soluții și tranșat odată.Daca in cazul de față riscul e să dispară o specie de peste dar lucrările sunt avansate și la momentul declanșării lor nu s-a pus problema ,atunci aș zice doar GHINION.Nu înțeleg de ce Ministerul Mediului nu autorizează continuarea investitiilor…Adică înțeleg;este vb de raca politica de cel mai jos nivel intre ministere(că asta e calitatea oamenilor PSD/PNL) că așa e cand poți face rău,de habarnism(lene,nepăsare si tot ce vine la pachet cu numirile politice ale analfabeților) SAU ,mai rău,sa fi omul altuia.De ex al rușilor ?

  4. ONG SABOTEAZA ROMANIA , ORICE ONG CARE AFECTEAZA STABILITATEA ENERGETICA SI ECONOMICA A TARII TREBUIE SA RASPUNDA JURIDIC ,STABILITATEA SI SIGURANTA ENERGETICA A TARII NU POATE DEPINDE DE O ADUNATURA DE GURA CASA CARE FAC JOCURILE MURDARE A UNOR PUTERI STRAINE OSTILE ROMANIEI.
    SRI -UL AR TREBUI SA-SI FACA TREABA .

  5. Mai săpați puțin și veți afla că în spatele acestor ONG-uri care au stopat, inclusiv în instanță, lucrările la cele 9 șantiere hidro s-a aflat partidul USR . Nu le-a păsat de sumele uriașe plătite de români în construcția acestor obiective, ei apărau gândacul cu trei picioare. Și de acord cu 20,28.

    • De unde sunteți așa sigur că e USR ?V-au spus serviciile ,prin intermediul unei anume televiziuni care deține ADEVARUL ABSOLUT(sau direct,că aveți rădăcini pe acolo)?Alții vb de guverne și bănci de afara…Pai hotărâți-va tovarăși odată,ce naiba !Ori construim socialismul cu fata umana ori o dam dracului de treabă…vb lui DemR :”ne-au distrus specialiștii” până și în specializarea „intoxicarea maselor” ,🤭

  6. ONG-urile sunt problema care blochează România.Pentru un gândac,un fluture sau alte necuvantatoare care s,-ar afla in perimetrul acestor obiective.In spate stim ca sunt interese financiare dar asta este !!!

  7. Nu poate fi considerat un atentat la securitatea energetică a României? Dacă au fost adoptate niște măsuri în CSAT ele trebuie tratate ca atare și orice opoziție să fie taxată ca trădare de țară. Foarte curios cum de la o companie de interes strategic este condusă de un director executiv de origine maghiară, știind câtă dragoste au etnicii maghiari față de România.

  8. Va rog sa vizitati si sa comparati imaginea actuala a vaii Jiului cu valea Argesului in aval de barajul de la Vidraru sau cu orice alt rau de munte unde s-a construit un baraj pentru energie (exceptand centralele de pe Olt si Dunare unde constructiile sunt de alt tip). Si asta pentru o cantitate infima de energie. Bilantul energetic prezentat de proiectant este cel putin dublu fata de conditiile reale (probabil pentru ca a fost realizat pe vremea comunista cand voiam sa justificam constructii marete). Si daca in timpul functionarii centralelor ar fi respectata legislatia de mediu actuala productia de energia ar fi probabil in jur de 20% din energia prevazuta.
    Si daca CSAT este atat de ingrijorat de independenta energetica de ce nu ia masuri pentru constructia centralei cu acumulare prin pompaj de 1000 MW, centrala care ar aduce sistemului energetic beneficii infinit mai mari decat centralele de pe Jiu.

  9. Foarte bine! Să crească prețul energiei electrice de 10 ori, ca să se bucure românii de alegerea făcută în noiembrie 2019.

  10. CSAT O AJUNS UN ONG.
    ONG CSAT SAU SC CSAT SRL.
    CSAT O DEVENIT SRL-UL SRI, IAR SRI=ONG AL MAFIILOR STRAINE CARE MULG BUGETUL NATIONAL.
    SRI=MAFIA A PRIORI.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger