Cauta

Mugur Isărescu loveşte cât poate de tare în Bitcoin! A explicat ce ar fi această monedă, în realitate

mugur isarescu bitcoin

ADIO, Bitcoin?! Criptomonedele, o afacere aproape sinucigaşă! Va urma cutremurul pe Piața Crypto

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, nu este un fan al criptomonedelor, asta e clar. Acesta a mers mai departe şi a spus despre Bitcoin, de exemplu, că nici măcar nu se poate numi „criptomonedă”, ci un „criptoactiv speculativ”.

Oficialul Băncii Naţionale a povestit despre proiectul e-krona al Băncii Centrale a Suediei.

Ce este e-krona din Suedia?

L-am ascultat pe Stefan Ingves, care a prezentat, el, guvernatorul Băncii Suediei, primul model de bancă centrală din sistemul băncilor centrale din UE care vrea să se ducă spre cashless society, societatea fără numerar sau cu numerar mai puțin, și a inițiat e-krona.

Un fel de leu electronic. Primul lucru pe care l-a subliniat a fost următorul: Nu înlocuim krona în esența ei. Rămâne monopol al statului, adică al băncii centrale, garantat de către stat și reglementat de către stat”, a spus Isărescu.

Unul zice: A făcut Suedia o criptomonedă și seamănă cu Bitcoin. Nu seamănă cu Bitcoin. Nu seamănă deloc. Bitcoin nu e reglementat de către nimeni, este o reacție, cum spune Daniel Dăianu, chiar de neîncredere față de băncile centrale.

NU este reglementat, nu are garanțiile statului. NU este o criptomonedă. Este un criptoactiv speculativ. Asta am scris și noi și Banca Centrală Europeană”, a mai spus guvernatorul BNR.

Când va renunţa societatea la cash?

În continuare, Mugur Isărescu a povestit o discuţie pe care a avut-o cu Stefan Ingves:

Pe el îl cheamă Ingves și pe mine mă cheamă Isărescu. La Banca Centrală Europeană stăm după numele de familie. Înainte de a începe ședințele, mai vorbim, mai schimbăm impresii. Am vorbit în 2016-2017 despre cashless society. Mă duc la el, invitat când a sărbătorit 350 de ani de bancă centrală, dacă nu mă înșel, era coadă, dau mâna cu el și:

– Am venit în cashless society?

– Lasă Mugure, că mai e de discutat. Mă văd cu un vice (îi zic n.r.): Ce e domnule? Ce mai e de discutat?

– Păi avem probleme!

– Care?

– Bătrânii… nu vor. E greu să-i obișnuiești să renunțe la cash. Probabil că o să mai dureze. Mă duc, ma mai plimb pe-acolo.

– Ce problemă mai e?

– Atacurile cibernetice. Ne termină dacă nu avem siguranță. Blochează plățile. Poate să fie un atacator stat, privat, nu e fără riscuri un sistem dintr-ăsta. N-am creat încă sistemul de protecție.

Acum vorbește despre cashless society, dar gradual, nu forțează pe nimeni să renunțe la cash. Arată că, într-adevăr, în Suedia, treptat, numerarul este din ce în ce mai puțin și nu contrapune e-krona cu bancnota de numerar. Merg în paralel. Cum se va înlocui, dacă se va înlocui, e o chestiune mai rară”.

Ultimele stiri

  • Leguma ideală cu ajutorul căreia se pot vopsi ouăle de Paște. „O sursă bună de pigmenți roșii și galbeni”/La ce să fiți atenți când cumpărați vopsea din magazine
  • Alege ce cumperi: mielul de Paşte 2024 sau un kilogram de cireşe? Ambele sunt aproape imposibil de achiziţionat. Au preţuri prohibitive!
  • Teribilism fără margini. Tânăr filmat când era tras de o mașină, pe o saltea/Imaginile, în atenția polițiștilor – VIDEO
  • Telefoanele de urgență de pe autostradă au ajuns piese de muzeu. De ce e bine să te bazezi numai pe telefonul mobil, pe străzile din România
  • Cum se ţine postul negru în Vinerea Mare 2024. Rugăciunea pe care e bine să o rostești
  • Ce pensie va încasa Klaus Iohannis peste doar câteva luni. Românii care au muncit o viaţă întreagă doar visează la o astfel de „recompensă”
  • Prima noapte de distracţie la Mamaia, în sezonul estival 2024. Cum au petrecut tinerii în cluburile de fiţe
  • Bilanț cumplit după surparea unei autostrăzi, în China. Numărul morților a crescut la 36/Sunt zeci de răniți
  • Tradiţii şi obiceiuri de Joia Mare, înainte de Paştele 2024. De ce nu se lucrează în această zi
  • Incident înspăimântător în Capitală! Brațul unei macarale a căzut peste o mașină parcată
  • Exit mobile version