AcasăSOCIALTradiţii şi obiceiuri de Joia Mare, înainte de Paştele 2024. De ce...

Tradiţii şi obiceiuri de Joia Mare, înainte de Paştele 2024. De ce nu se lucrează în această zi

ips teodosieÎPS Teodosie, reacţie tranşantă după propunerea intelectualilor cu reunificarea Bisericilor pentru sărbătorirea Paştelui

Credincioşii creştin-ortodocşi sărbătoresc azi Joia Mare din Săptămâna Patimilor, o zi plină de simboluri pentru creştinii ortodocşi din toată lumea.

În Joia Mare se prăznuieşte spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitorul, Cina cea de Taină, rugăciunea din Grădina Ghetsimani şi vinderea Domnului de către Iuda.

Se pomenesc morţii

Este ultima zi în care se pomenesc morții, înainte de Paştele 2024, iar femeile merg la biserică și împart colaci de post, vin, miere și fructe. În această seară, creştinii merg la Denia celor 12 Evanghelii.

În această zi, femeile vopsesc ouăle. Cine n-a terminat de tors nici că mai toarce. Joimăriţa le pedepseşte pe femeile leneşe, le bate peste degete şi le arde cânepa netoarsă. Nu se lucrează în această zi. Se face, în schimb, borş. Borşul din Joia Mare ţine tot anul.

Cine doarme în această zi va fi leneş şi netrebnic, adică nu va fi bun de treabă, până în anul următor. Fetele fac iar vrăji, ca să fie plăcute băieţilor.

În anumite zone ale ţării, în Joia Mare, se fac focuri pentru cei adormiţi, pentru ca aceştia să se „încălzească”. Lemnele folosite pentru foc nu se taie, ci se rup cu mâna şi nu se lasă deloc jos până acasă.

Este un mare păcat ca în Joia Mare să nu se aprindă lumânări şi să nu se dea de pomană pentru sufletele morţilor. În Joia Mare din Săptămâna Patimilor nu este bine să dormi. Se spune că cine adoarme în cursul zilei în această zi va fi leneş un an întreg.

Nunta urzicilor

În Joia Mare cade Nunta urzicilor. Din momentul în care înfloresc, urzicile nu mai sunt bune de mâncat. În unele locuri există obiceiul de „strigare peste sat”, asemănător celui de la Lăsata Secului.

Tinerii se strâng şi, într-o formă ce poate aminti unui orăşean de brigăzile de agitaţie, fac publice greşelile celor păcătoşi.

Slujbele Deniilor încep zilnic la ora 17,00, la Catedrala Patriarhală.

Programul liturgic este următorul:

Joi:

  • Sfânta și Marea Joi, 2 mai, de la ora 9:30 – Sfânta Liturghie;

Sfânta și Marea Vineri, 3 mai:

08:00 – 11:30 – Vecernie cu scoaterea Sfântului Epitaf;
11:30 – 16:50 – credincioșii vor putea trece pe sub Sfântul Epitaf;
17:00 – 20:30 – Denia Prohodului Domnului și procesiunea cu Sfântul Epitaf.

Sfânta și Marea Sâmbătă, 4 mai 2024

08:00 – 12:30 – Slujba Ceasurilor, Obednița și Vecernia unită cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare;
13:00 – 19:00 – Catedrala Patriarhală va fi închisă pentru pregătirea slujbei de Înviere.

Învierea Domnului – Sfintele Paşti, duminică 5 mai 2024

00:00 – Părintele Patriarh Daniel va oferi Sfânta Lumină ierarhilor, preoților și diaconilor în pridvorul din fața Reședinței Patriarhale, iar aceștia o vor distribui credincioșilor pe culoarele special amenajate; slujba Învierii va fi oficiată în exteriorul Catedralei Patriarhale, iar Sfânta Liturghie va fi în interior.

12:00 – Slujba Vecerniei Învierii Domnului (A doua Înviere) în interiorul Catedralei Patriarhale.

author avatar
Andrei Ștefan
473 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger