AcasăAfaceriBitcoin se confruntă cu cel mai mare test din istoria sa

Bitcoin se confruntă cu cel mai mare test din istoria sa

El Salvador a devenit oficial prima țară din lume care a permis Bitcoin ca mijloc legal de plată, alături de dolarul SUA, în ciuda reticenței puternice în rândul populației și a criticilor din partea economiștilor și a organizațiilor financiare internaționale.

Atât entuziaștii, cât și detractorii critomonedelor vor monitoriza experimentul pentru a vedea dacă un număr semnificativ de oameni doresc să tranzacționeze cu Bitcoin – și dacă aduce vreun beneficiu națiunii violente și sărace din America Centrală.

El Salvador a cumpărat 400 de bitcoini înainte de lansarea de marți, cu o valoare de piață de aproximativ 20 de milioane de dolari la prețurile actuale. Și intenționează să schiziționeze „și mai mult”  a declarat președintele Nayib Bukele prin Twitter, după ce a cumpărat primul lot de 200.

Pentru șeful statului și guvernul său, Bitcoin le va permite salvadorenilor să economisească 400 de milioane de dolari în taxe bancare atunci când trimit bani de către diaspora, în special în Statele Unite, care reprezintă 22% din PIB-ul țării.

Cu toate acestea, mai mult de două treimi din cei 6,5 milioane salvadorieni se opun pentru prima dată unei decizii a foarte popularului președinte Bukele și spun în două sondaje separate că vor să continue să utilizeze exclusiv dolarul american, cursul legal al El Salvador de 20 de ani.

„Acest Bitcoin este o monedă care nu există, este o monedă care nu va aduce beneficii celor mai săraci, ci celor mai bogați. Cine, fiind sărac, poate investi atunci când abia are suficientă mâncare?”, a declarat pentru AFP José Santos Melara – un veteran al războiul civil care a sfâșiat El Salvador din 1980 până în 1992 – participant la un miting anti-Bitcoin.

În timp ce Bukele însuși se bucură de ratinguri de aprobare de peste 80%, un sondaj efectuat săptămâna trecută de Universitatea Centroamericana din El Salvador a  constatat că legea  Bitcoin este foarte nepopulară. Două treimi dintre respondenți au spus că legea ar trebui abrogată, în timp ce mai mult de 70% preferă să folosească dolari SUA.

Economiștii, dar și Banca Mondială, Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Interamericana de Dezvoltare (BID) și-au exprimat scepticismul. Un Bitcoin ca mijloc de plată va avea „un impact negativ” asupra condițiilor de viață ale salvadorenilor din cauza volatilității ridicate a cursului de schimb.

“Bitcoin este promisiunea unui Titanic pe care nu îl conduce nimeni”, a declarat Oscar Cabrera, fost președinte al Băncii Centrale din El Salvador.

Bukele, criticat pentru autoritarism și disprețul său față de separarea puterilor executive, legislative și judiciare, a acuzat opoziția că vrea să „sperie populația denigrând Bitcoin”.

Venezuela are deja propria sa monedă electronică, Petro, dar, spre deosebire de Bitcoin, este susținută de banca centrală. Cuba, Panama și Uruguay au propus o legislație similară.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
229 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger