AcasăAfaceriRusia, un mare „niet” pentru adoptarea Bitcoin

Rusia, un mare „niet” pentru adoptarea Bitcoin

Rusia lui Vladimir Putin nu va lansa în curând covorul roșu pentru Bitcoin. Criptomonedele sunt încă percepute de instituții ca o amenințare la adresa sistemului monetar și financiar. Cu toate acestea, această percepție nu este împărtășită de investitorii ruși.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat recent că “Rusia nu are motive să legalizeze Bitcoin”.

Plățile cu Bitcoin sunt interzise în țară, în conformitate cu legea privind activele financiare digitale, adoptată în iulie 2020. Din ianuarie 2021, oficialii ruşi trebuie să declare deţinerea de criptomonedă şi de bunuri digitale, potrivit unui ordin semnat de preşedintele  Putin.

Dar această lege permite investitorilor să cumpere și să vândă monede digitale.

Peskov a reafirmat doar poziția tradițională ostilă a guvernului și a altor instituții rusești față de Bitcoin. În luna august, Anatoli Aksakov, președintele comitetului piețelor financiare din Duma de Stat și principalul arhitect al interzicerii Bitcoin, a comparat acceptarea criptomonedelor cu o “politică de distrugere a unui sistem financiar”.

Unii parlamentari au propus să ridice parțial această interdicție asupra plăților cu criptomonede, posibile doar „cu acordul tuturor părților implicate”.

Acest amendament nu este unanim în Duma de Stat, mai ales că Banca Centrală ia în considerare emiterea unei ruble digitale despre care spune că va face în cele din urmă mai robust sistemul de plată din Rusia și va deveni o parte integrantă a reglementărilor naționale până în 2024.

Pe de altă parte, opinia investitorilor ruși  asupra criptomonedelor contrastează cu poziția instituțiilor de stat ale țării.

Un sondaj realizat de Asociația dealerilor valutari(AFD) în august, în rândul a 500 de intreprinzători, a arătat că 77% dintre respondenți consideră Bitcoin, Ethereum sau Litecoin drept “cele mai atractive investiții”.

Rusia nu folosește doar arsenalul legislativ pentru a încerca să limiteze adoptarea Bitcoin, ci dedică o parte din buget pentru a purta un război împotriva criptomonedelor, pe motiv că ar putea fi folosite în spălarea de bani sau pentru a finanța terorismul.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
184 afisari
Zenville

Ultimele știri

Șeful InfoCons atrage atenția, înainte de Sărbători: „Masa de Paşte poate să aibă 250 de aditivi, iar sare şi zahăr cât pentru două săptămâni”

Dat fiind faptul că Paștele se apropie tot mai mult, nu sunt deloc puțini cei care au început deja să facă pregătiri pentru masa...

Postecoglou obligat să-l titularizeze pe Drăgușin?

Ben Davies, fundașul stânga al lui Tottenham, s-a accidentat și va rata restul acestui sezon. Destiny Udogie, titularul postului, ratează și el finalul acestei...
proger