Cauta

Scenariu horror pentru Europa. Dacă Putin închide robinetul de gaze, adio, fabrici și milioane de șomeri!

Vine Apocalipsa pentru economia UE. Putin ne poate închide fabricile fără să tragă un foc

Chiar și o oprire pe termen scurt a tuturor importurilor de gaze din Rusia ar avea „consecințe profunde” pentru economiile din UE și ar necesita măsuri de urgență pentru a reduce cererea, potrivit ultimei analize publicate de think-tank-ul Bruegel.

Grupul de reflecție a raportat că, dacă Rusia va întrerupe toate gazele, în mijlocul unui conflict cu Ucraina, UE ar trebui atât să crească importurile de gaz natural lichefiat (GNL), cât și să impună măsuri de urgență pentru a reduce cererea, cum ar fi închiderea fabricilor, pentru a evita penuriile severe.

Europa nu poate face față pe termen lung

Simone Tagliapietra, cercetător principal la Bruegel, a susținut că astfel de evoluții ar provoca un impact economic grav blocului comercial.El a declarat: „Un astfel de scenariu de război ar implica decizii dificile și costisitoare pentru Europa de a gestiona ordonat situația”.

Analiza Bruegel arată că capacitatea de rezervă a infrastructurii ar putea adăuga importuri săptămânale de 17 TWh din Norvegia, Africa de Nord şi de GNL, aproape înlocuind nivelurile primite de Europa de la Rusia în ultimele săptămâni și ar oferi o ușurare inițială pe fondul oricăror deficite viitoare de aprovizionare.

Acest lucru ar înlocui aproape nivelurile pe care Europa le-a primit de la Rusia în ultimele săptămâni – UE bazându-se pe Rusia pentru aproximativ 40% din importurile sale de gaze naturale în această iarnă.

Cu toate acestea, Bruegel a explicat că, chiar dacă continentul ar putea face față pe termen scurt, aceste țări s-ar putea să nu poată crește în mod durabil livrările, din cauza capacității globale de lichefiere limitate și a contractelor existente ale furnizorilor de a trimite nave cu GNL în Asia.

O creștere a cererii de GNL ar putea duce, de asemenea, la o creștere a prețurilor, lovind economia UE și țările mai sărace care licitează să cumpere gaz.

Martie, luna fatidică

Pe lângă potențiala raționalizare a aprovizionărilor, UE ar putea fi nevoită să revină la surse de energie mai puțin ecologice pentru a reduce în continuare utilizarea gazelor.

Aceasta include producția de energie pe bază de cărbune, care are ca rezultat mai multe emisii de CO2, în timp ce Germania ar trebui, de asemenea, să ia în considerare amânarea închiderii centralelor nucleare: o decizie sensibilă din punct de vedere politic.

Între timp, într-un scenariu cu vreme foarte rece și fără gaz rusesc din februarie, depozitul de gaz din UE ar putea fi golit până la sfârșitul lunii martie, a avertizat Bruegel.

Raportul urmărește escaladarea tensiunilor dintre Rusia și Occident din cauza Ucrainei care au ridicat îngrijorări cu privire la viitoarele fluxuri de gaze către Europa.

SUA are de vânzare gaz lichefiat

Înrăutățirea situației a determinat Comisia Europeană și SUA să investigheze aprovizionările alternative, Casa Albă fiind în discuții cu Qatar și alți mari furnizori de gaze naturale lichefiate pentru a spori stocurile continentului dacă Rusia invadează Ucraina.

Continentul suferă deja de lipsuri, gigantul gazier susținut de Kremlin, Gazprom, ratând obiectivele de export de gaze pentru Europa anul trecut, în ciuda redresării cererii, iar fluxurile către est fiind raportate pe conducta Yamal-Europa de peste o lună.

Agenția Internațională pentru Energie a acuzat anterior Rusia că a redus în mod intenționat livrările pentru a face presiune asupra continentului, pentru a acțiuni în favoarea Ucrainei și pentru ca Germania să dea verde controversatei conducte Nord Stream 2.

Ultimele stiri

  • Pensiile vor fi recalculate altfel, de la 1 septembrie 2024. La ce trebuie să fie atenţi angajaţii
  • Alege ce citești
  • Mugur Isărescu, explicaţii uluitoare: de ce e bine că Guvernul se împrumută masiv pentru finanţarea deficitului
  • Un medic de la Institutul Oncologic, acuzat de ucidere din culpă! Ar fi uitat o compresă în abdomenul unei femei
  • Sică Mandolină l-a băgat în stabor pe Nicușor Dan
  • Erdogan se teme de Israel. Liderul turc a prevăzut ce s-ar întâmpla dacă Hamasul va fi învins
  • Pacientul Florin Piersic a trecut la nivelul următor. Cum a evoluat starea sănătăţii marelui actor
  • Ce a făcut Robert Fico, premierul Slovaciei, înainte de a fi împuşcat la Bratislava. Un martor a dezvăluit totul
  • Ucraina și Moldova pun presiune pe sistemul energetic românesc. Pierderi majore la Transelectrica
  • Tratatul de pace ce putea încheia războiul din Ucraina. Mai lipseau doar semnăturile lui Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin. De ce nu s-au mai înţeles
  • Exit mobile version