AcasăȘTIRI EXTERNENATO și Europa pot conta pe Germania împotriva Rusiei?

NATO și Europa pot conta pe Germania împotriva Rusiei?

Săptămâna aceasta, noul ministru de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a fost la Kiev și Moscova, încercând să convingă Rusia să nu atace Ucraina.

Germania –din cauza istoriei sale – are o relație complicată cu armata. Dar această abordare a devenit mai degrabă o scuză convenabilă pentru a nu-și strica ralațiile cu Rusia.

Apropierea dintre fostul cancelar Angela Merkel și președintele rus Vladimir Putin este notorie, deși Germania susține, nu-i așa, apărarea valorilor europene și ordinea internațională liberală.

În ultima perioadă, tensiunile privind conflictul din Ucraina s-au multiplicat. Negocierile între SUA şi Rusia, atât în cadrul Consiliului NATO-Rusia, cât şi în cadrul OSCE, au eșuat.

Mişcările de trupe ruse în apropierea frontierei cu Ucraina au determinat Occidentul să se teamă că Rusia planifică o invazie.

Europa s-ar aștepta de la Germania să folosească o politică hard power împotriva Rusiei, o armă legitimă și necesară în arsenalul diplomației.

Dar la Berlin s-a dezvoltat o tulpină bizară de rusofilie, de obicei însoțită de un  antiamericanism puțin deghizat. Un fel de Politică de Est (Ostpolitik) care promovează o relație confortabilă cu Kremlinul, deși dăunează UE și NATO.

În loc să folosească hard power, Germania a jucat deseori rolul de mediator al relației UE cu Rusia, cu toate că flancul sud-estic al NATO rămâne descoperit. Criza din Ucraina subliniază acut această slăbiciune.

Aceeași Germanie a devenit un adevărat partener al proiectului geopolitic al lui Putin – conducta Nord Stream 2 – care îi permite  să întrerupă fluxul de gaze către vestul Europei prin Ucraina, Polonia și alte țări.

În plină criză energetică, cu o Europă dependentă de Gazpromul rusesc, guvernul lui  Olaf Scholz îndrăznește să spună că  acest gazoduct – care încă așteaptă aprobarea de reglementare – este o afacere privată și nu are nimic de-a face cu celelalte proiecte ale lui Putin.

Neted spus, Germaniei(și întregului Occident) îi este frică se se pună cu Rusia. Este neclar cum va răspunde la o reînnoită invazie rusă în Ucraina, dar trebuie să accepte că există momente în istorie pentru care se cere acțiune, nu privitul de pe margine.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
573 afisari

7 COMENTARII

  1. Dar Germania intreaba : Europa cine e? Germania nu e parte din Europa ba Jacota? Scoala unde ai facut-o?

  2. Excelenta intrebarea! Felicitari pentru articol. Germania s-a molipsit de un neocomunism feroce si autoritar, iar de-a lungul istoriei intotdeauna s-a inhaitat cu Rusia in dauna adevaratelor baraje contra expansionismului rus – Polonia si Lituania. Sa nu uitam ca ecaterina cea mare si anterior elisaveta erau de sorginte germana multi dintre nobilii importanti de la curtea rusiei fiind tot germani. si chiar si inainte sa se ciomageasca in al doilea razboi mondial stalin si hitler s-au pupat pe bot, iar marx si lenin erau iudeogermani deci… Din pacate germaniaare o politica profund antiamericana si mai ales antibritanica si asta va destabiliza serios uniunea si echilibrul de forte in europa.

    • Are dreptate cel ce a postat la 15:39 :44 , io am facut scoala sub pasarela garii Tiraspol , sunt expert in colectat ceai de muilein . Am gasit in ” Click! ” un articol interesant : „Alimentele care schimba gustul lichidului seminal de la respingator la acceptabil si invers ” , o sa-mi deschid un centru de masaj erotic discret , in aer liber , inconjurat de boschetii de sub pasarela garii . Lucrez la o reteta pe baza de ananas , lamaie , kiwi , scortisoara , prune , afine , menta , patrunjel si telina , cam nasol cu procurarea ananasului , lamailor , kiwi si scortisoara , prune , menta , patrunjel , telina si afine din padure mai treaca-mearga , o sa plombez amestecul cu stevie si dude . Totul intra la nota de plata , voi avea incasari colosale , ii las fara chenzina pe navetistii de Rabnita . Asa obtin in timpul alaptarii elixirul divin , il ofer musteriilor inainte de a le aplica matanii cu fruntea la buric ……hihihihihihi

  3. Cand este vorba de razboi, Germania trebuie sa taca, oricata putere economica ar avea. Cum sa se uite cataclismele celor doua razboaie mondiale ?!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger