AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN Ucraina. Separatiștii pro-ruși cer urgent Moscovei să le dea arme...

RĂZBOI ÎN Ucraina. Separatiștii pro-ruși cer urgent Moscovei să le dea arme moderne

RĂZBOI ÎN Ucraina. Separatiștii pro-ruși cer urgent Moscovei să le dea arme moderne

Principalul reprezentant al separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei a cerut, joi, 27 ianuarie, ca Moscova să le furnizeze acestora arme pentru a face față forțelor Kievului, în plină criză ruso-occidentala care amenință să agraveze acest conflict.

„Trebuie să facem față dronelor Bayraktar”, a declarat Denis Pușilin, șeful bastionului rebel din Donețk, referindu-se la dronele de fabricație turcă livrate forțelor ucrainene anul trecut, în ciuda protestelor puternice din partea Rusiei.

El a raportat, citat de agenția de presă Ria Novosti, despre „punctele slabe” ale armamentului separatiștilor, în timp ce mai multe țări occidentale, în principal Marea Britanie și Statele Unite, au livrat arme și muniții în ultimele zile Kievului.

Kremlinul, prins cu minciuna

„Facem munca necesară pentru a identifica tipul de arme care ne lipsesc, dar mai ales ne preocupă armele de înaltă tehnologie, inclusiv dronele Bayraktar”, declarase deja, miercuri, Pușilin, la televiziunea rusă.

Partidul de guvernământ al Rusiei, Rusia Unită, a cerut miercuri Kremlinului să livreze arme separatiștilor, care controlează zone de teritoriu din estul Ucrainei și luptă acolo cu forțele ucrainene din 2014, scrie AFP.

Kievul și aliații săi occidentali au acuzat de multă vreme Moscova că-i sprijină pe separatiștii pro-ruși din punct de vedere militar și financiar, dar Kremlinul a negat întotdeauna acest lucru.

Declarațiile partidului Rusia Unită marchează așadar o schimbare în poziția oficială afișată până acum.

Separatiștii și autoritățile ruse acuză în prezent Kievul că plănuiește o ofensivă în est, în timp ce Ucraina și occidentalii se tem de o invazie iminentă a țării de către Rusia, care a adunat zeci de mii de militari la granițe. Ambele părți neagă că ar dori să declanșeze un conflict.

Și dacă separatiștii au reușit să pună în dificultate armata ucraineană în primii ani de război, aceasta din urmă este astăzi mai bine echipată și mai bine pregătită.

Utilizarea de către Ucraina a dronelor de luptă fabricate în Turcia, care și-au dovedit eficacitatea în războiul din Nagorno Karabah, dintre Azerbaidjan și Armenia, din 2020, reprezintă o preocupare deosebită pentru forțele pro-ruse, la fel ca și rachetele antitanc americane Javelin.

 

author avatar
Tudor Borcea
351 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger