AcasăȘTIRI EXTERNEBCE, cu ochii pe creditorii din Rusia

BCE, cu ochii pe creditorii din Rusia

Banca Centrală Europeană a cerut creditorilor informaţii privind expunerea lor în Rusia, deoarece se pregăteşte pentru orice efecte negative dacă ţara va invada Ucraina.

BCE, care supervizează direct cele mai mari bănci din zona euro, a cerut creditorilor să explice cum vor gestiona diferitele scenarii, inclusiv sancţiuni contra Rusiei, susţin sursele Bloomberg.

Financial Times anunţa că scenariile includ consecinţele posibilei blocări a accesării Swift (sistemul de plăţi bancare internaţionale) pentru băncile ruseşti.

Tensiunile au crescut pe măsură ce Rusia adună peste 100.000 de militari la granița cu Ucraina, deși oficialii de la Moscova au spus în repetate rânduri că nu au intenția de a invada țara.

Aliații occidentali se confruntă cu o provocare de a pune cap la cap un răspuns puternic, deoarece țări precum Germania încearcă să-și protejeze economiile de efecte secundare potențial semnificative.

În ultimii ani, câteva bănci internaţionale şi-au redus operaţiunile din Rusia dar Societe Generale SA, UniCredit SpA şi Raiffeisen Bank International AG încă sunt printre cei mai mari creditori europeni  prezenți  în ţară, conform datelor publicate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

Miercuri, ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a declarat că țara sa reduce considerabil ponderea dolarilor în rezervele sale, în timp ce Banca Centrală a Rusiei  “dezvoltă un sistem de comunicaţii financiare, şi acesta funcţionează”.

Deconectarea Rusiei din Swift ar face aproape imposibil ca instutituțiile financiare să trimită bani în țară, provocând pierderi uriașe companiilor ruse și clienților internaționali.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
204 afisari

1 COMENTARIU

  1. Rușii au dezvoltat sistemul de troc . Ceapa contra morcov ,gaz contra fasole etc.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger