AcasăȘTIRI EXTERNESUA a decis soarta Nord Stream 2. Când va fi operabil gazoductul...

SUA a decis soarta Nord Stream 2. Când va fi operabil gazoductul lui Putin

SUA îi spune clar lui Putin: „Nord Stream 2 se va fi născut mort dacă atacați Ucraina”

SUA au asigurat, joi, că gazoductul Nord Stream 2, strategic pentru Vladimir Putin, se va fi născut mort în cazul unei invazii a Ucrainei, cerând Rusiei „să revină la masa negocierilor”, în ciuda primei sale reacții de nemulțumire după ce Washingtonul i-a respins preteniile-cheie.

Soarta acestui gazoduct între Rusia și Germania, pe care Washingtonul nu l-a dorit niciodată, dar care acum este finalizat, cu binecuvântarea Berlinului, va fi cu siguranță în centrul următoarei vizite a cancelarului german Olaf Scholz la Casa Albă, pe 7 februarie, unde va discuta cu președintele american Joe Biden.

Germania iese din ambiguitate

Acuzat de timiditate și tergiversare, guvernul german a încercat joi să-și clarifice poziția. „Sancțiunile puternice” pregătite de Occident în cazul unei ofensive rusești includ și Nord Stream 2, care încă așteaptă punerea în funcțiune, a declarat șefa diplomației germane, Annalena Baerbock.

Pe baza acestor cuvinte și pe „conversațiile” sale cu Germania, guvernul american a fost și mai categoric. „Vreau să fiu clară cu voi astăzi: dacă Rusia invadează Ucraina, într-un fel sau altul, Nord Stream 2 nu va merge înainte”, a avertizat numărul trei al diplomației americane, Victoria Nuland.

Biden: „Posibilitatea clară” a unei invazii, în februarie

Președintele Biden l-a sunat joi pe omologul său ucrainean Volodymir Zelenski și l-a asigurat că SUA vor răspunde „hotărât” în cazul unei invazii ruse, cei doi lideri discutând despre posibilitatea unei asistențe economice sporite, potrivit unui comunicat de presă.

Biden a ridicat și „posibilitatea clară ca rușii să poată invada Ucraina în februarie”, dată deja menționată de informațiile americane, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională American pe Twitter.

Prin urmare, Occidentul continuă să facă presiuni asupra Rusiei, care s-a arătat, cel puțin, rezervată, a doua zi după ce a primit răspunsuri scrise din partea SUA și a NATO la cererile sale de a ieși din actualul impas.

„Mingea este în terenul Rusiei”

„Mingea este în terenul lor”, „sperăm ca Moscova să studieze ce le oferim și să revină la masa negocierilor”, a spus Victoria Nuland, reafirmând că în cazul „respingerii” acestei „oferte de dialog”, sancțiunile ar fi „foarte dureroase”, scrie Boursorama.

Rusia neagă orice plan de invazie a Ucrainei, dar se consideră amenințată de extinderea NATO timp de 20 de ani, precum și de sprijinul occidental pentru vecinul său ucrainean.

Moscova a cerut încetarea oficială a extinderii Alianței, în special neaderarea Ucrainei, și revenirea la desfășurarea militară occidentală la granițele din 1997.

Statele Unite și NATO au respins în mod oficial miercuri aceste cereri cheie. „Nu putem spune că punctele noastre de vedere au fost luate în considerare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Șeful diplomației Serghei Lavrov a denunțat și el absența unui „răspuns pozitiv” la principala revendicare a Rusiei.

Reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU

Într-un comunicat publicat joi, SUA au declarat că au solicitat o reuniune publică de urgență a Consiliului de Securitate. Această solicitare vine într-un moment în care „peste 100.000 de militari ruși sunt dislocați la granița cu Ucraina și Rusia este angajată în alte acte de destabilizare care vizează Ucraina, ceea ce constituie o amenințare clară la adresa păcii și securității și pentru Carta Națiunilor Unite”, a enunțat ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

Diplomatul american consideră că „membrii Consiliului de Securitate trebuie să examineze cu sinceritate faptele”, pentru „dezamorsarea tensiunilor în fața acestei amenințări grave la adresa păcii și securității europene și mondiale”.

Aceștia trebuie „să ia în considerare ce este în joc pentru Ucraina, pentru Rusia, pentru Europa și pentru obligațiile și principiile fundamentale ale ordinii internaționale dacă Rusia va invada în continuare Ucraina”, a spus ea, făcând implicit aluzie la Crimeea anexată în 2014 de Rusia.

Inițial, SUA au sperat să poată ține vineri această reuniune a Consiliului de Securitate, potrivit diplomaților. Dar, potrivit acestor surse, ei au convenit să o amâne pentru luni, pentru a nu interfera cu discuția programată între președintele francez, Emmanuel Macron și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Luni va fi ultima zi a președinției Norvegiei a Consiliului, care o va preda Rusiei, marți, pentru luna februarie. Cererea unei întâlniri a Consiliului, luna viitoare, ar fi fost mai complicată pentru Washington, cu Rusia în controlul agendei Consiliului, notează un diplomat.

author avatar
Tudor Borcea
872 afisari

6 COMENTARII

  1. I Romania se instituie Serviciul militar obligatoriu. Toti cei intre 18 si 50 de ani care nu au satisfacut Serv militar vor fi incorporati si trimisi in garnizoanele de pe flancul de est al UE. Se estimeaza ca vor fi 1,5 milioane ”barbati”. Durata serviciului militar va fi de 1,9 ani ptr toate armele.
    Enjoy ”boys”! Ha ha ha ha!

    • VIS!!! Da-mi arma pe mana cat mai repede! Pe tine te impusc primul si continui cu prietenii tai securisti!

  2. In Romania se instituie Serviciul militar obligatoriu. Toti cei intre 18 si 50 de ani care nu au satisfacut Serv militar vor fi incorporati si trimisi in garnizoanele de pe flancul de est al UE. Se estimeaza ca vor fi 1,5 milioane ”barbati”. Durata serviciului militar va fi de 1,9 ani ptr toate armele.
    Enjoy ”boys”! Ha ha ha ha!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger