Cauta

Uraganul Ian lasă Cuba fără electricitate, furtuna este de categoria 3. Stare de urgență în Florida, Joe Biden pune în alertă populația – VIDEO

Uraganul Ian lasă Cuba fără electricitate, furtuna este de categoria 3. Stare de urgență în Florida, Joe Biden pune în alertă populația - VIDEO / Foto: printscreen

Uraganul Ian, de categoria 3, a lovit marți Cuba, lăsând insula devastată și fără curent electric. Furtuna își va continua, miercuri, traiectoria spre Florida, SUA, unde se fac pregătiri pentru apărarea populației.

Cuba a fost scufundată în întuneric în noaptea de marți spre miercuri din cauza unei întreruperi generalizate a curentului electric, cauzată de avariile produse la rețeaua electrică de uraganul Ian, care nu a făcut victime și care amenință acum Florida.

Prăpăd în țară, zeci de mii de oameni evacuați

Hurricane Ian leaves trail of destruction in western Cuba

Țara este „fără serviciu de electricitate”, a anunțat compania de stat Union Eléctrica, explicând întreruperea la nivel național ca urmare a uraganului de categoria 3 care a devastat vestul insulei. „În prezent, nu există niciun serviciu de electricitate nicăieri în țară”, a declarat Lázaro Guerra, directorul tehnic al Union Eléctrica, la televiziunea cubaneză. În această țară de 11,2 milioane de locuitori, doar puținii oameni care aveau generatoare pe benzină acasă sau la birou aveau acces la energie electrică.

Întrucât efectele uraganului încă se resimțeau pe coastă, noaptea, locuitorii mergeau pe străzi folosindu-se de lanternele telefoanele mobile, iar unele case erau luminate cu lumânări.

„#HuracanIan se îndepărtează de teritoriul național, dar efectele sale distructive persistă”, a scris pe Twitter Apărarea Civilă cubaneză, într-un apel la prudență, după trecerea uraganului. Centrul uraganului a părăsit teritoriul cubanez la ora 09:50 (13:50 GMT) în apropiere de Puerto Esperanza, potrivit Institutului de Meteorologie din Cuba (Insmet).

Hurricane Ian makes landfall in Cuba

„Valuri potențial mortale”

„Centrul uraganului Ian ar urma să se deplaseze în câteva ore deasupra sud-estului Golfului Mexic, să treacă la vest de Keys”, la sud de Florida, „și apoi să se apropie de coasta de vest a Floridei (…) miercuri”, a precizat Centrul național american pentru uragane (NHC). Aceasta avertizase anterior că fenomenul este considerat un „uragan intens și extrem de periculos”. NHC a avertizat, de asemenea, asupra unor „valuri potențial mortale, vânturi catastrofale și inundații” în peninsula Florida, scrie France 24.

În Cuba, nicio victimă nu a fost raportată până în prezent, potrivit autorităților, dar vântul puternic și ploile abundente au persistat în partea de vest a insulei, unde uraganul a lăsat mai multe comunități în dezolare.

Pe drumul spre San Juan y Martinez, la 190 km de Havana, provincia Pinar del Rio, unde se află cele mai multe plantații de tutun din țară, a fost grav afectată. Culturile au fost inundate, copacii au fost smulși din rădăcini și firele electrice au fost împrăștiate la sol.

Rafalele de vânt au atins 208 km/h în San Juan y Martinez. Președintele Miguel Diaz-Canel a vizitat marți zona cea mai afectată din Pinar del Rio. „Pagubele sunt semnificative”, a declarat el pe Twitter, asigurând că au fost trimise ajutoare.

Aproximativ 40.000 de persoane au fost evacuate în provincia Pinar del Rio și „pagubele sunt considerabile”, a declarat oficialul local al Partidului Comunist Yamilé Ramos. În capitală, unde locuiesc 2,1 milioane de oameni, două case s-au prăbușit parțial, potrivit lui Alexis Acosta, administratorul cartierului Havana Veche.

Footage of damage in Cuba caused by Hurricane Ian! Storm destroyed Pinar del Rio

 

Stare de urgență în Florida

Starea de urgență a fost declarată în toată Florida, iar autoritățile își intensificau pregătirile. Potrivit previziunilor, uraganul va lovi la sol la sud de Tampa Bay (…) „În unele zone vor fi inundații catastrofale și valuri de furtună mortale”, a avertizat guvernatorul Ron DeSantis. El i-a îndemnat pe locuitori să se aprovizioneze cu provizii și să se pregătească pentru întreruperi de energie electrică, mobilizând în același timp 7.000 de membri ai Gărzii Naționale.

Președintele american Joe Biden, care a aprobat ajutorul federal de urgență pentru 24 dintre cele 67 de comitate din Florida, a declarat că Ian „ar putea fi un uragan foarte puternic, cu un impact devastator și care pune în pericol viața oamenilor”. Mijloacele aeriene, cum ar fi elicopterele, sunt în așteptare, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder. În Tampa, muncitorii orașului umpleau saci de nisip și îi distribuiau gratuit în tot orașul. Autoritățile au ordonat evacuări în zonele cele mai vulnerabile din apropierea oceanului.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version