AcasăȘTIRI EXTERNECuba, în infern! Încă o explozie puternică la un rezervor petrolier! /...

Cuba, în infern! Încă o explozie puternică la un rezervor petrolier! / Populația, în pericol de intoxicare – FOTO&VIDEO

Cel puțin o persoană a murit, 16 sunt date dispărute și aproximativ 125 sunt rănite în urma unui incendiu izbucnit la cel mai mare depozit de carburanți din Cuba, care, după aproape trei zile, nu a fost stins.

Echipe de salvare din Cuba, Mexic și Venezuela lucrau luni pentru a încerca să stingă incendiul, dar situația s-a înrăutățit după ce un al treilea rezervor a luat foc și s-a prăbușit la orele dimineții. „Riscul pe care îl anunțasem s-a produs”, a confirmat guvernatorul provinciei, Mario Sabines, pentru presa locală, referindu-se la extinderea incendiului la alte depozite.

Trei incendii devastatoare

Într-un mesaj postat pe Twitter luni dimineață, președintele Miguel Díaz-Canel a declarat că autoritățile continuă să „evalueze strategia pentru următoarele ore” și a indicat că ceea ce se va întâmpla luni va fi decisiv în controlul incendiului.

Imaginile din presa locală și de pe rețelele de socializare arată că fumul a ajuns în provinciile Mayabeque și chiar în Havana, în timp ce în unele localități din Matanzas au fost raportate ploi toxice.

Incendiul a izbucnit vineri seară, când un fulger a lovit un rezervor de stocare în apropierea bazei Supertanker din orașul Matanzas, potrivit versiunii oficiale. Vântul puternic a îngreunat eforturile de stingere și a purtat flăcările către un al doilea rezervor, care a explodat sâmbătă, la ora locală 07:00 (11:00 GMT).

După o nouă explozie, duminică, combustibilul a ajuns la un al treilea rezervor, care a luat și el foc.

Deși presa oficială susține că rezervoarele erau dotate cu paratrăsnete, nu se știe dacă acestea au fost eficiente sau dacă șantierul dispunea de sisteme mai moderne de protecție împotriva descărcărilor electrice, de echipamente necesare pentru situații de urgență sau pentru controlul incendiilor, informează BBC.

Lipsă de mijloace în lupta cu focul

Istoricul meteorologiei din Cuba, Luis Enrique Ramos Guadalupe, a declarat pentru Granma că acesta a fost cel mai devastator eveniment legat de fulgere din istorie. „Nu există referințe în arhive despre un eveniment similar care să fi generat un incident de o asemenea amploare”.

De vineri, s-au auzit numeroase explozii și o coloană densă de fum s-a extins pe mai bine de 100 de kilometri spre vest. Între timp, autoritățile sanitare au cerut populației din Matanzas să poarte măști pentru a evita respirația particulelor toxice.

Cuba, care se confruntă cu o criză economică profundă și o penurie a celor mai esențiale produse, precum săpunul sau medicamentele, nu dispune de tehnologia și resursele necesare pentru a stinge acest tip de incendiu, iar infrastructura sa este îmbătrânită sau extrem de deficitară.

În ciuda mărimii incendiului, doar trei elicoptere au fost mutate în zonă de luni dimineață și încercau să controleze incendiul cu „apă de mare”, potrivit site-ului oficial Cubadebate.

Guvernatorul din Matanzas a indicat că unul dintre elementele care a complicat sarcinile pompierilor este accesul dificil în zona arsă din cauza densităţii fumului şi a lipsei de oxigen .

Echipele de salvare din Cuba, de altfel, nu sunt obișnuite și nu sunt pregătite pentru situații de acest tip, în condițiile în care o mare parte din pompierii insulei sunt tineri care efectuează serviciul militar obligatoriu.

În fața incapacității lor de a controla incendiul de sâmbătă, guvernul cubanez a cerut ajutor internațional, iar echipele din Venezuela și Mexic au fost printre primele care au ajuns pe insulă.

700.000 de barili trimiși de Rusia

Potrivit autorităților cubaneze, la locul incidentului se află aproximativ 60 de membri ai Forțelor Armate mexicane și 16 tehnicieni ai companiei petroliere Pemex, alături de alți 35 de pompieri și tehnicieni specialiști de la Petróleos de Venezuela (PDVSA).

Nivelul țițeiului din rezervoare este un alt factor care pare să complice sarcinile, potrivit presei locale. Cele opt rezervoare de care dispune instalația au o capacitate de 50.000 de metri cubi fiecare (echivalentul a 15 piscine olimpice), deși nu este clară momentan cantitatea de combustibil pe care o aveau rezervoarele arse.

Or, se știe că aici au ajuns cei 700.000 de barili trimiși de Rusia pe insulă în iunie.

Ministerul Sănătății a raportat luni că din cele douăzeci de persoane care rămân internate, cinci sunt în stare critică și două în stare gravă.

Aproximativ 5.000 de locuitori din zona înconjurătoare au fost evacuați, iar autoritățile le-au cerut luni locuitorilor din Matanzas să închidă ușile și ferestrele pentru a evita potențiala inhalare de gaze toxice.

Coloana de fum a început să fie vizibilă luni în această capitală, unde unele zone au fost chiar întunecate, potrivit imaginilor publicate de presa locală și rețelele de socializare. Radioul local 26 a raportat căderea ploii contaminate în unele localități din Matanzas.

 

author avatar
Tudor Borcea
387 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger